Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skåla in det nya året med klimatsmart fest

Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN
Johanna Nilsson, en av grundarna till Klimatklubben.
Foto: Klimatklubben

Gott nytt klimatår!

Så här skålar du in det nya året med ett grönt firande.

– Nu har man chansen att göra förändringar – så sätt klimatsmarta nyårslöften, säger Johanna Nilsson, grundare till Klimatklubben.

Den långa värmeböljan under sommaren gjorde att många svenskar fick upp ögonen för de klimatförändringar som pågår.

Därefter har Greta Thunbergs uppmärksammade skolstrejk för klimatet satt ytterligare fokus på vad enskilda individer kan göra för att bekämpa den globala uppvärmningen som hotar jorden.

Hitta nyårsklänningen i garderoben

Och det finns goda möjligheter att både avsluta 2018 och inleda nästa år med ett glittrigt, grönt nyårsfirande – där så väl festklänningen och maten som dekorationer och transport till och från firandet kan gå i miljöns tecken.

– När du letar efter den där nyårsoutfiten så gräv i din garderob eller låna av någon kompis eller köp second hand, köp inte nytt, säger Johanna Nilsson.

Hon arbetar med hållbart mode och är en av tre grundare till Klimatklubben, som tipsar och inspirerar människor i hur de kan leva mer miljövänligt i vardagen.

Förutom att välja festkläder som redan är använda tipsar Johanna Nilsson om att tänka en extra gång när det gäller nyårsmenyn och försöka använda svenska säsongsråvaror.

– Tänk gärna vegetariskt eller helst veganskt, skippa den där stora köttbiten och jätteräkorna och andra dåliga saker för miljön, säger hon.

Strunta i fyrverkerier och rislyktor

Och fortsätter:

– Det finns jättemycket härligt som är från Sverige och som är i säsong, tänk alltid så. Det finns schysta rotfrukter och kål som det går att göra hur mycket härligt som helst av.

Tillbehör från naturen - som vackra stenar, mossor och trädgrenar - kan bli fina och miljövänliga dekorationer på middagsbordet i stället för glittriga paljetter och girlanger. Transporten går också att göra mer klimatsmart genom att promenera eller åka kollektivt i stället för att åka taxi eller köra bil själv. 

Fyrverkerierna tycker Johanna Nilsson att man ska stryka helt, hon är även tveksam till de svävande rislyktor som växt i popularitet de senaste åren:

– Rent logiskt känns det inte helt rimligt att släppa upp saker i luften som kommer landa någon annanstans. Tänk flera varv på om det är helt komposterbart och vad som händer med det.

Ge klimatsmarta löften

Vid tolvslaget finns sedan alla möjligheter att införa nya vanor och traditioner inför nästa år.

– Sätt bra nyårslöften, klimatsmarta löften. Kanske ett flygfritt 2019, det är ett av mina nyårslöften. Fundera lite på hur du vill utvecklas ur ett klimatperspektiv under nästa år, säger Johanna Nilsson. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.