Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ska rädda haven – med fejkat valbajs

Efterfrågan spås bli rekordstor under 2022.
Elon Musk, grundare till Tesla och miljardär.
Foto: BRITTA PEDERSEN / STELLA PICTURES/DDP
Forskarna sätter sitt hopp till valbajs som ett vapen mot koldioxidutsläppen.
Foto: MICHAEL DWYER / AP
Forskningsprojektet WhaleX skulle kunna minska koldioxiden i atmosfären.
Foto: HÅKAN SANDBRING / IBL

Genom att pumpa ut konstgjort valbajs hoppas forskare kunna fånga och lagra koldioxid i havet, skriver The Guardian

Forskarnas udda experiment deltar i en tävling som Teslagrundaren Elon Musk ligger bakom.

Vinnaren av tävlingen kommer kamma hem närmare en miljard kronor.

Forskningsteamet, känt som WhaleX, har pumpat ut över 300 liter fejkat valbajs i havet utanför Sydney, Australien.

Anledningen?

Valavföring är känt som ett gödningsmedel för havet och mat för växtplankton. När växtplankton sedan växer och förökar sig absorberar de koldioxid, och när de slutligen dör sjunker de till havsbotten med mycket av koldioxiden.

Därmed hoppas forskarna via sitt experiment kunna åstadkomma samma sak, fast med artificiellt valbajs, skriver The Guardian.

Deltar i tävling

Om projektet lyckas kan de även kamma hem 100 miljoner dollar, motsvarande närmare 1 miljard svenska kronor från Teslagrundaren Elon Musk, skriver tidningen.

Musk, som är en av världens rikaste och nyligen utsedd till årets person av Time, startade tävlingen i hopp om att hitta forskningsteam som kan bygga riktiga system som kan göra ett mätbart avtryck på klimatet. 

Förhoppningen är att forskningsteam runtom i världen hittar ett sätt att lagra koldioxid i en skala av en miljard ton eller mer per år, skriver The Guardian. 

WhaleX registrerade sig för den fyraåriga tävlingen och kommer att skicka en rapport i februari där de presenterar fynden. De tolv man starka laget kommer även genomföra ett uppföljande experiment där de kommer pumpa ut 2 000 liter av det artificiella bajset – en blandning av kväve, fosfor och andra spårämnen. 

Se också:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.