Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjösjuka och tufft väder – nu går Gretas resa bättre

Foto: BEN FINLEY / AP TT NYHETSBYRÅN

Greta Thunbergs resa med den nya besättningen fick en tuff start. 

Efter en dag däckad i sjösjuka och svåra väderförhållanden har teamet styrt sydöst för att undvika de svåra vindarna. 

”Vi känner oss nöjda med vart vi är väg nu – tog ett beslut som ett team – söder bort från vad som ser ut att vara de hårdaste vindarna”, skriver proffsseglaren Nikki Henderson på Facebook.

https://www.instagram.com/p/B42xJmNJEmu/?utm_source=ig_embed

Nikki Henderson konstaterar vidare på Facebook att de första 24 timmarna varit tuffa, då Greta Thunberg, Elayna Carausu och bebisen Lenny låg däckade i sjösjuka. 

Henderson fick tillsammans med kapten Riley Whitelum hålla riktningen och arbetade hela natten i tvåtimmarsskift. Henderson beskriver det som fysiskt utmattande. 

För att undvika det tuffa vädret har teamet nu styrt kosan söderut. 

På bilden Nikki Henderson lagt ut syns Greta Thunberg, hennes pappa Svante Thunberg, Elayna Carausu och Henderson själv ätandes frukost. 

”Bort från vad ser ut att vara hårdaste vindarna”

”Vi känner oss nöjda med vart vi är väg nu – tog ett beslut som ett team – söder bort från vad som ser ut att vara de hårdaste vindarna”, skriver Henderson på Facebook.

https://www.facebook.com/nikki.henderson.sailing/posts/118488672930902

Hon har även skrivit att det är första gången hon seglar med en bebis ombord, och hur Lennys stol sitter fast i bordet för att den inte ska åka runt när båten kränger. 

Även Elayna Carausu beskriver på Instagram hur tufft det första dygnet har varit, men att man nu seglar vidare i varmare vindar. 

https://www.instagram.com/p/B43jXNdBPPI/

Hon la även ut en bild på sig själv tillsammans med den numera klassiska skylten ”skolstrejk för klimatet” under fredagen. 

https://www.instagram.com/p/B45LoSrp38-/

Meteorologen: ”Detta väntar under seglatsen”

Expressen pratade på torsdagen med Martin Hedberg, meteorolog som tidigare har hjälpt Greta och Svante Thunberg.

Han berättade vad som väntar på en drygt två veckors seglats över Atlanten i november.

– Det kan bli väldigt skiftande förhållanden. Målsättningen är att hålla sig utanför stormar, men inte fastna i högtryck så att man bara ligger still. Det gäller att undvika problemområden för att få en så bra seglats som möjligt, förklarar Martin Hedberg.

Han menade vidare att det är säkerheten som ska sättas i första rummet.

– Det är prio ett, två och tre. 

På den här typen av båt finns det väl instrument så att man kan göra sina egna väderprognoser?

– Absolut. De laddar ner prognoser och gör sin resa med utgångspunkt från dem. Det går att lägga upp hela rutten på det sättet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.