Simone Kreutzer och Tommy Wesslund. Foto: PrivatSimone Kreutzer och Tommy Wesslund. Foto: Privat
Simone Kreutzer och Tommy Wesslund. Foto: Privat
Simones hus, en så kallad Villa Circuitus. Foto: PrivatSimones hus, en så kallad Villa Circuitus. Foto: Privat
Simones hus, en så kallad Villa Circuitus.  Foto: Privat

Simone, 44, byggde Sveriges smartaste hus

Publicerad

Simone och hennes familj bor i Sveriges kanske smartaste hem – ett runt passivhus.

Tekniken har funnits i 30 år men Sverige ligger lite efter, säger hon:

– Vi vill hjälpa till för klimatets skull och vi visar att man inte behöver så mycket energi för att värma upp ett hus. 

Villa Circuitus är ett unikt boningshus i småländska Vikensved utanför Växjö.

Huset är ett energieffektivt passivhus – och helt cylindriskt. 

Där bor Simone Kreutzer, 44, och Tommy Wesslund som lät bygga huset för två år sedan med målet att skapa ett trevligt och miljövänligt hem. 

– Att det är runt handlar om att det är en fin design, det är skönt att bo i ett runt hus. Oavsett om man går till höger eller vänster så kommer man alltid fram.

Huset tar till vara på energin och släpper i från sig minimalt med värme.Foto: Privat.

"Sverige ligger lite efter"

Planlösningen är väldigt familjevänlig och gör att parets fyraåriga son kan åka runt varv efter varv i rummet, berättar Simone som är utbildad arkitekt och nu jobbar med energilösningar för byggnader. 

Men formen gör också att huset blir mer kompakt och minimerar värmeförlusten. Hon hoppas att fler ska inspireras och bosätta sig i passivhus.

– Alla kan bo i ett passivhus, det har byggts i 30 år men Sverige ligger lite efter. 

"Det är inte komplicerat att bygga ett passivhus men man kan inte fuska"Foto: Privat

Husets namn, circuitus, betyder kretslopp och syftar förutom till formen också till byggmaterialen – bland annat nedsmälta läskflaskor och återvunnit tidningspapper. 

– Huset är byggt av kretsloppsmaterial, alltså ekologiska material. Vi har till exempel lerputs på insidan, sedumtak, trä och återvunna glasflaskor vilka utgör bottenplattan som huset står på i stället för en betongplatta.

"Vi vill inspirera och motivera andra att bygga energieffektivare hus", säger Simone.Foto: Privat

 

Den runda interiören är skön att bo i, berättar Simone. Foto: privat

"Man kan inte fuska"

Det första rummet som möter besökaren är en sval hall, sedan kommer man till det öppna vardagsrummet med kök, matplats och en trappa till vinterträdgården på övervåningen.

Curcuitus betyder kretslopp och syftar till både husets form och miljövänliga material.Foto: Privat

– Vi vill inspirera och motivera andra att bygga energieffektivare hus. Det är inte komplicerat att bygga ett passivhus men man kan inte fuska, huset måste byggas noggrant och med bra kvalitet.

– Vi vill hjälpa till för klimatets skull och vi visar att man inte behöver så mycket energi för att värma upp ett hus, värmepumpen i vårt hus har förbrukat 1800 kilowattimmar på ett helt år för både värme och varmvatten. Utöver besparingen producerar vi även cirka 3000 kilowattimmar solenergi per år.

https://www.instagram.com/p/Bc68jDvHLYn/?hl=en&taken-by=expressen

 

Detta är ett passivhus

• Värmen som alstras i huset tas tillvara: människors kroppsvärme, värmen från badrummet, elektronik: spis, tvättmaskin, dator, tv samt solvärme som kommer in genom fönstren.

• Den friska ytterluften värms upp med hjälp av den varma luften inne i huset genom ett så kallat FTX-system (Från- och tilluft med värmeväxling).

• Värmeförlust minimeras genom god isolering, tjocka väggar utan så kallade köldbryggor, extra isolerade och täta fönster och dörrar och ett effektivt ventilationssystem. Husen är dimensionerade så att fönstren släpper in lagom mycket sol för rätt värmebalans i huset.

• För att kallas passivhus krävs det att klara energi- komfort och kvalitetskrav enligt internationella certifieringskriterier från PHI.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Klimat på Facebook – där kan du kommentera och diskutera våra artiklar

Expressen klimat

Till Expressens startsida

Mest läst i dag