Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Simone, 44, byggde Sveriges smartaste hus

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Simone Kreutzer och Tommy Wesslund.
Foto: Privat
Simones hus, en så kallad Villa Circuitus.
Foto: Privat

Simone och hennes familj bor i Sveriges kanske smartaste hem – ett runt passivhus.

Tekniken har funnits i 30 år men Sverige ligger lite efter, säger hon:

– Vi vill hjälpa till för klimatets skull och vi visar att man inte behöver så mycket energi för att värma upp ett hus. 

Villa Circuitus är ett unikt boningshus i småländska Vikensved utanför Växjö.

Huset är ett energieffektivt passivhus – och helt cylindriskt. 

Där bor Simone Kreutzer, 44, och Tommy Wesslund som lät bygga huset för två år sedan med målet att skapa ett trevligt och miljövänligt hem. 

– Att det är runt handlar om att det är en fin design, det är skönt att bo i ett runt hus. Oavsett om man går till höger eller vänster så kommer man alltid fram.

Huset tar till vara på energin och släpper i från sig minimalt med värme.
Foto: Privat.

"Sverige ligger lite efter"

Planlösningen är väldigt familjevänlig och gör att parets fyraåriga son kan åka runt varv efter varv i rummet, berättar Simone som är utbildad arkitekt och nu jobbar med energilösningar för byggnader. 

Men formen gör också att huset blir mer kompakt och minimerar värmeförlusten. Hon hoppas att fler ska inspireras och bosätta sig i passivhus.

– Alla kan bo i ett passivhus, det har byggts i 30 år men Sverige ligger lite efter. 

"Det är inte komplicerat att bygga ett passivhus men man kan inte fuska"
Foto: Privat

Husets namn, circuitus, betyder kretslopp och syftar förutom till formen också till byggmaterialen – bland annat nedsmälta läskflaskor och återvunnit tidningspapper. 

– Huset är byggt av kretsloppsmaterial, alltså ekologiska material. Vi har till exempel lerputs på insidan, sedumtak, trä och återvunna glasflaskor vilka utgör bottenplattan som huset står på i stället för en betongplatta.

"Vi vill inspirera och motivera andra att bygga energieffektivare hus", säger Simone.
Foto: Privat
Den runda interiören är skön att bo i, berättar Simone.
Foto: privat

"Man kan inte fuska"

Det första rummet som möter besökaren är en sval hall, sedan kommer man till det öppna vardagsrummet med kök, matplats och en trappa till vinterträdgården på övervåningen.

Curcuitus betyder kretslopp och syftar till både husets form och miljövänliga material.
Foto: Privat

– Vi vill inspirera och motivera andra att bygga energieffektivare hus. Det är inte komplicerat att bygga ett passivhus men man kan inte fuska, huset måste byggas noggrant och med bra kvalitet.

– Vi vill hjälpa till för klimatets skull och vi visar att man inte behöver så mycket energi för att värma upp ett hus, värmepumpen i vårt hus har förbrukat 1800 kilowattimmar på ett helt år för både värme och varmvatten. Utöver besparingen producerar vi även cirka 3000 kilowattimmar solenergi per år.

https://www.instagram.com/p/Bc68jDvHLYn/?hl=en&taken-by=expressen

Detta är ett passivhus

• Värmen som alstras i huset tas tillvara: människors kroppsvärme, värmen från badrummet, elektronik: spis, tvättmaskin, dator, tv samt solvärme som kommer in genom fönstren.

• Den friska ytterluften värms upp med hjälp av den varma luften inne i huset genom ett så kallat FTX-system (Från- och tilluft med värmeväxling).

• Värmeförlust minimeras genom god isolering, tjocka väggar utan så kallade köldbryggor, extra isolerade och täta fönster och dörrar och ett effektivt ventilationssystem. Husen är dimensionerade så att fönstren släpper in lagom mycket sol för rätt värmebalans i huset.

• För att kallas passivhus krävs det att klara energi- komfort och kvalitetskrav enligt internationella certifieringskriterier från PHI.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.