Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Intensiva bränder härjar i Sibiren – enorma rökpelare syns från rymden

I Sibirien pågår minst 50 skogsbränder.
Satellitbild som visar brandrök över republiken Sakha i östra Sibirien, tagen den 6 augusti.Foto: NASA EOSDIS/LANCE AND GIBS/WORLDVIEW / EPA TT NYHETSBYRÅN
Bild på en av skogsbränderna som härjade i Sibirien under förra året.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Sibirien härjas på nytt av omfattande arktiska bränder vars koldioxidfyllda rökmoln har nått ända till amerikanska Alaska. 

– Vad som överraskat är är den snabba ökningen och intensiteten i bränderna under juli, säger Mark Parrington, forskare vid det europeiska väderinstitutet CAMS. 

Satellitbilder från amerikanska rymdbolaget Nasa visar enorma rökpelare från skogs- och torvbränder som just nu härjar i östra Sibirien. 

Satellitbild som visar brandrök över republiken Sakha i östra Sibirien, tagen den 6 augusti.Foto: NASA EOSDIS/LANCE AND GIBS/WORLDVIEW / EPA TT NYHETSBYRÅN

Bränderna större och fler än tidigare

Orsaken till bränderna som just nu härjar i republiken Sakha i östra Sibirien sägs vara den för årstiden onormala värmen. 

Den 6 augusti fanns omkring 19 bränder i området. 

I slutet av juli blåste starka vindar brandröken så långt österut som till Alaska. 

Även under förra året var Sibirien hårt drabbat av skogs- och markbränder – men under den här sommaren har bränderna varit fler, mer vidsträckta och producerat mer koldioxidutsläpp än tidigare år, enligt Nasa. 

– Efter de arktiska bränderna 2019 överraskade inte aktiviteten under juni. Vad som överraskat är är den snabba ökningen och intensiteten i bränderna under juli, till stora delar drivet av ett stort kluster med aktiva bränder i den norra republiken Sakha, säger klimatforskaren Mark Parrington i ett uttalande till Nasa

Bränderna bidrar till växthuseffekten

Att årets bränder skapar mer koldioxidutsläpp förklaras med att hälften av bränderna äger rum på torvmark, som släpper ifrån sig stora koldioxidutsläpp när komposterat organiskt material brinner. 

Torvbränder kan även hålla på längre än skogsbränder. 

Flygbild från bränderna.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Förutom koldioxid skapar bränderna i Sibirien även metan, vilket bidrar i än högre grad till växthuseffekten. 

– De här utsläppen av koldioxid och metan i vår atmosfär ökar vårt problem med växthusgaser och gör planeten än varmare, säger Dorothy Peteet, vid Goddard, Nasas institut för rymdstudier. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.