Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Shuanghao, 18, ska minska matsvinnet: ”Ett problem”

Expressens klimatsatsning djupdyker i avfallet.
Shuanghao Tang, 18, från Solna har startat upp företaget Icy Juice RF, som ska göra färskpressad juice från matsvinn.
Foto: Privat / Privat
Juicerna finns i smaker som äpple och apelsin, och innehåller inga onyttiga tillsatser.
Foto: Privat / Privat

Shuanghao Tang är 18 år och studerar på Danderyds gymnasium i Stockholm.

Den här sommaren har hon satsat på ett annorlunda sommarjobb – nämligen miljöentreprenör.

Den unga förmågan blev i mars i år antagen till Rookie Startups sommarprogram för unga entreprenörer, som ska hjälpa skolelever att komma i gång med sina företag.

Efter att hon i våras skrivit nationella provet i engelska som handlade om matsvinn, stod idén klar.

– Jag fick läsa en artikel om dumpstring, där folk hittar bra mat i soporna utanför mataffärer. Där uppstod min affärsidé. Jag kontaktade olika mataffärer som Ica, Hemköp och Coop, berättar hon.

Planen är att förvandla livsmedelssektorns matsvinn från frukt till färskpressad juice och sedan sälja den, för att på så vis minska matsvinnet. Enligt Naturvårdsverket står den svenska livsmedelshanteringen för 20-25 procent av Sveriges totala klimatpåverkan. Beroende på produkt varierar svinnet mellan 10 och 50 procent i hela livsmedelskedjan, skriver myndigheten på sin hemsida.

– Jag tänkte att det är ett problem som måste motverkas. Jag vill att fler ser problemet och börjar förändras, säger Solnabon Shuanghao.

Tyvärr blev det nej från både Hemköp och Ica, som hade andra planer för sitt svinn. Men snart hörde fruktleverantören Fruktdealen av sig och ville samarbeta.

– Deras vd Mikael svarade att han gärna ville sponsra, och sa att jag kunde hämta hur mycket frukt jag ville, bara jag hörde av mig dagen innan. Nu hämtar jag frukten två gånger i veckan, berättar den unga företagaren.

”Jätteroligt och ett bra initiativ”

På Fruktdealen försöker de minska svinnet, och samarbetar med flera olika organisationer och företag.

– Det är jätteroligt och ett bra initiativ. Det finns massa spill från livsmedelsindustrin där man skulle kunna förädla produkterna på ett mycket bättre sätt, säger Mikael Engqvist, vd för Fruktdealen som nu sponsrar Shuanghao Tangs företag Icy Juice RS.

https://www.instagram.com/p/BzIk3L5JGWW/

Nu är hon i gång och säljer sin färskpressade juice i parker runtom i Stockholm – och hon berättar att hon är något ”ambulerande”, och gärna tar beställningar.

– Jag vill att fler som önskar ska kunna starta eget företag och våga prova på riktigt. Jag har märkt att matsvinnet i Sverige blivit ett problem. Det bra mat som går att äta som bara slängs, säger 18-åringen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.