Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Severn Suzuki blev en klimatikon som 12-åring

Suzuki blev en ikon vid 12 års ålder.
Kanadensiskan Severn Suzuki talade vid FN:s klimatkonferens som 12-åring. Foto: Magnus Falkehed
Greta Thunberg.Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

GENÈVE. Greta Thunberg var inte först. 1992 skakade den 12-åriga kanadensiskan Severn Suzuki om världens ledare under FN:s klimatkonferens i Rio de Janeiro. 

Hon blev något av en världsstjärna.

– Vad ni gör får mig att gråta om natten, sade den arga flickan från talarstolen.

Expressen träffade aktivisten 27 år senare i Schweiz.

Vuxna ledare sitter som förtrollade, några gråter, andra är stumma och kan inte slita blicken från flickan i talarstolen. Hennes ilska lämnar ingen oberörd under slutminuterna på det internationella klimatmötet. Budskapet verkar gå hem: sanduret för mänsklighetens överlevnad rinner i väg.

– Behövde ni oroa er för det här när ni var unga, säger den unga kanadensiskan i shorts med tydlig röst. Världens nationer har samlats i Rio de Janeiro för vad som ska bli ett historiskt möte om miljö och utveckling. Alla frågor ligger på bordet. De vetenskapliga rönen är tydliga. Utvecklingen är mer än oroande. Den biologiska mångfalden är hotad. Planeten är på väg att tappa balansen. 

Flickan summerar med en tolvårings enkla ord:

– Om ni inte kan fixa det, så snälla, sluta förstöra mer åtminstone!

Mötet blev en succé och ett genombrott i det internationella klimatarbetet. 

https://www.youtube.com/watch?v=F_O1Au8vZLA

– De åtaganden som kom ut av det mötet var radikala, säger Severn Cullis-Suzuki.

På papperet i alla fall. Åren gick och utsläppen fortsatte.

Severn Suzuki och hennes tre jämnåriga kamrater hade själva samlat ihop pengarna för att resa till mötet. Efter det globalt uppmärksammade talet öppnade sig en framtid för kanadensiskan med studier i biologi, konferenser och olika teveprogram.

27 år senare bor Severn fortfarande på den kanadensiska västkusten.

– Det är en av de vackraste platserna på jorden. En skärgård som kan liknas vid det norra halvklotets Galapagosöar för sin mångfald i djur- och växtliv, säger Severn Cullis-Suzuki.

Beundrar Greta Thunberg 

Expressen träffar henne i Schweiz där hon har peppat dagens generation av olika ungdomsledare som samlats i Davos för en konferens.

I samband med att Greta Thunberg har slagit världen med häpnad har flera internationella tidningar som tyska Die Welt eller franska Le Monde återigen fått upp ögonen för den i dag 39-åriga kvinnan. Severn framstår nu som en Gammel-Greta eller en Ur-Greta.

Hon tar det med ro – och är full av entusiasm för den 16-åriga svenskan som går i hennes fotspår. 

Severn hoppas möta Greta en dag.- Kanske när Greta kommer till Nordamerika eller när jag kommer till Sverige i höst?Foto: Magnus Falkehed

– Jag beundrar verkligen Greta. Jag skulle vilja säga till henne att vi är med dig. Vi står bakom dig och vi ska göra det här tillsammans. Jag skulle älska att träffa henne personligen, säger Severn som kommer till Sverige i höst.

Hon har inte glömt någonting av hur det kändes att bli en klimatikon i talarstolen:

– Jag var så självsäker som bara en ung, väl förberedd flicka kan vara. Men jag var ilsken också. Jag kände verkligen vad jag sa, minns hon. 

Klimatmedveten familj 

Severn växte upp i ett hem av mycket klimatmedvetna föräldrar. Idag driver de en stiftelse. Att tala om planetens framtid var en del av middagsdiskussionerna i hemmet.

Nu är hon själv mamma till två pojkar, sju och tio år gamla. Engagemanget har gått vidare till barnen. Men också en sorg. 

Greta Thunberg har berättat hur hon led av en form av depression inför vad som händer med planeten innan hon började klimatstrejka. Så har även Severns barn sorg på sina unga skuldror, berättar mamman:

– Jag har uppfostrat mina barn till att älska naturen, men den sorgliga delen är att om du älskar jorden så känner du också smärta. Vi begår övergrepp på vår planet, säger tvåbarnsmamman och får en klump i halsen när hon fortsätter:

– Mina barn är ledsna. Jag… jag måste hitta ett sätt att hantera det på. De känner sorgen väldigt starkt. Min äldste son säger att han inte vill vara människa, för människor gör så mycket ont. Så vi går ut och plockar upp skräp. Det får honom att känna sig lite bättre, berättar hon.

– Jag sticker inte under stol med det, för det är det här vi har att hantera, säger hon.

”Måste ingjuta hopp”

När Greta Thunberg talade till världens ekonomiska ledare i den schweiziska skidorten Davos betonade hon sin vilja att sprida en känsla av panik bland åhörarna inför klimathotet. En panik som kan mynna ut i agerande.

När hennes i dag vuxna föregångare reser till Davos för att möta en publik av unga är det med samma – men ändå något annorlunda – budskap:

– Vi måste ingjuta hopp och visa vägar till handling åt våra unga. Jag vill inte att våra unga ska ärva en börda som de inte kan förvandla till handling. Kan de inte göra det så kommer det att bli för mycket för dem, säger hon.

– Vi måste lära dem vad de ska kämpa för att uppnå och inte bara vad de ska bekämpa. Där ute finns nog med negativitet för att svälja dig med hull och hår. Det är så lätt att förlora sig i den, säger hon.

Det är ur sin egen erfarenhet som planetär klimatikon som Severn Cullis-Suzuki långt senare – i vuxen ålder – tycker sig ha förstått vad allting egentligen handlar om.

– Kärlek och lycka, slår hon fast.

”Idag förstår jag varför folk lyssnade till mig för så länge sedan”Foto: Magnus Falkehed

Det finns en enkel anledning till att samma budskap inte blir lika starkt när det kommer ur munnen på ett barn eller ur en vuxen, menar hon. Det insåg hon speciellt efter att ha gift sig med en man ur Kanadas ursprungsbefolkning och framför allt efter att ha blivit mamma. Det handlar inte bara om barnens moraliska auktoritet inför problem som de är oskyldiga till.

– Idag förstår jag varför folk lyssnade till mig för så länge sedan. När du blir förälder inser du att du det inte finns någonting som du inte skulle göra för att skydda ditt barn. När folk hör ett barn tala sanning till makten så får de en påminnelse om kärleken de känner för sina egna barn. Ungdomen måste använda sig av den övernaturliga kraften som de besitter, säger Severn Cullis-Suzuki.

Klimatmöten och ikoner

1990 New York

FN:s klimatpanel, IPCC, publicerar sin första rapport om hur människan påverkar klimatet. Den är alarmerande.

1992 Rio de Janeiro

Mötet om miljö och utveckling blir på flera punkter ett genombrott. En så kallad partskonferens, COP, för Conference of Parties inrättas och ska hållas varje år på roterande schema. 12-åriga Severn Cullis-Suzuki kliver upp i talarstolen och ruskar om deltagarna.

2015

Världen har kommit till COP-möte nummer 21. Alla länder förbinder sig begränsa den globala temperaturökningen till långt under 2 grader Celsius, med sikte på 1,5 C°.

2018

COP-möte nummer 24 hålls i polska Katowice. 16-åriga Greta Thunberg kliver upp i talarstolen. Några miljoner delningar senare har världen fått en ny ikon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.