Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Seglar nära Bermuda – Greta lär ut yatzy

Seglatsen med beräknas ta tre veckor. Klimaförhandlingarna i Madrid pågår mellan den 2-13 december.
Foto: ROB OSTERMAIER / AP TT NYHETSBYRÅN

Greta Thunberg har haft en tuff start på den nya seglingen över Atlanten. 

Hon och flera besättningsmedlemmar drabbades av sjösjuka och svåra väderförhållanden.

Men efter ändrad rutt seglar de nu nära Bermuda och börjar hitta en familjär vardag tillsammans. 

De första 24 timmarna av resan som ska ta Greta Thunberg till klimatmötet i Madrid blev riktigt tuffa. Thunberg reser med sig pappa Svante Thunberg, den erfarna seglaren Nikki Henderson och det australienska Youtube-paret Elayna Carausu, Riley Whitelum och deras bebis Lenny. Greta Thunberg drabbades av sjösjuka och blev sängliggandes det första dygnet. 

Det tuffa vädret fick också Nikki Henderson och kapten Riley Whitelum att arbeta dygnet runt för att sedan ta ett beslut om ändrad rutt. Nu seglar teamet vidare söderut och under söndagen skrev Greta Thunberg att de seglar nära Bermuda. 

” Dag 5. Seglar nära Bermuda! Väldigt bekvämt ombord på La Vagabonde! Jag är upptagen med att lära de andra hur man spelar Yatzy”, skriver hon på Twitter. 

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1196101877152256001

Även de övriga besättningsmedlemmarna är flitiga med att uppdatera sina sociala medier på resan. Kapten Riley Whitelum skriver att de seglar söder bort från vindbyar på 60 knop och sex meter höga vågor, enligt de väderprognoser de har tillgängliga ombord. Samtidigt väntar en tuff natt. 

Hans fru och seglarpartner Elayna Carausu vittnar även hon om den tuffa starten på resan och om hur de långa dagarna och nätterna, de svåra besluten och den konstanta väderuppdateringen tagit hårt på Riley Whitelum.

Teamet lär känna varandra

Men tongångarna ombord är nu mer positiva. Elayna Carausu prisar seglarstjärnan Nikki Hendersons kunskaper och hur Greta Thunberg underhåller Lenny i timmar. Svante Thunberg är enligt Carausu både städ- och kaffeansvarig och håller humöret uppe för dem alla. 

https://www.instagram.com/p/B46qezyh_wc/

Den professionella seglaren Nikki Henderson, som tidigare seglat jorden runt, beskriver hur livet på katamaranen La vagabonde ter sig. Enligt henne börjar gänget nu bli vana vid att vara på havet – sovmönster och vid att vara med varandra. 

Hon skriver att hon och Riley Whitelum litar allt mer på varandra och att Greta Thunberg, tillsammans med sin pappa, lär sig om navigering från det sjökort hon själv använde på sin första resa över Atlanten. 

Som att befinna sig i en tvättmaskin

Samtidigt kan de aldrig slappna av. I hennes senaste uppdatering jämför hon deras resa med en ”tvättmaskinsupplevelse”, något som förstärktes ytterligare när himlen öppnade sig. Teamet tog dock tillfället i akt och samlade regnvattnet i stora hinkar för att fylla på vattentankarna och passade även på att ta en snabb dusch på däck. Efter dusch och mat i magen spenderade gänget familjetid med yatsy och choklad. 

https://www.facebook.com/nikki.henderson.sailing/posts/120525779393858

På kartan, där det går att följa resan, syns tydligt hur La vagabonde gjort en kraftig gir söderut för att nu röra sig österut igen. 

Via Predict wind går det att följa La vagabonde.

Martin Hedberg, meteorolog som tidigare har hjälpt Greta och Svante Thunberg, har tidigare berättat för Expressen att säkerheten är det allra viktigaste och att det kan bli väldigt skiftande väderförhållanden.

– Det gäller att undvika problemområden för att få en så bra seglats som möjligt, förklarar Martin Hedberg.

Expressen utsåg Greta Thunberg till Årets kvinna i våras.

Från ”hemmasittare” och livshotande sjuk – till att bli en av världens mest inflytelserika klimataktivister och läxa upp makthavare.
https://datawrapper.dwcdn.net/i3lL2/12/