Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Second hand-handeln växer kraftigt i Sverige

Allt fler köper second hand.
Foto: NTB scanpix

Second hand-handeln växer kraftigt i Sverige.

Försäljningen ökade med 15 procent i år, visar Ekots granskning av de fem största aktörerna.

– Jag tror att det stadigt kommer att ligga på 10 till 15 procent, kanske till och med 20 procent. För det kommer att vara ett stort fokus på återanvändning och folk vill vara med och hjälpa till, säger Magnus Lundén, Röda Korsets butiksansvarige.

Ideella organisationer står bakom de största second hand-kedjorna i Sverige. De fem största har tillsammans en omsättning på cirka 1.5 miljarder kronor i år och driver över 400 butiker. De fem är:

Erikshjälpen

PMU

Myrorna

Röda Korset

Stadsmissionen

Allt fler köper begagnat för att ta ett större miljöansvar

PMU ser stora möjligheter till att få in ännu mer gods. 

– Det är tydligt att det finns mycket prylar i systemet som kan återanvändas. Det räcker att ställa sig en dag vid en sopstation. Så även om konkurrensen ökar, så finns det fortfarande mycket att ta av, säger Mats Hillerström, PMU:s verksamhetschef för second hand, till Ekot.

Samtliga tillfrågade organisationer säger att den största enskilda orsaken bakom försäljningsökningen är en förändrad attityd hos många kunder, där allt fler köper begagnat för att ta ett större miljöansvar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.