Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SEB lånar ut miljarder till ”klimatvärstingar”

Banken lånar ut till fossila energibolag, avslöjar ”Kalla Fakta”.
Tyska kolgruvan Garzweiler expanderar, vilket innebär att fem byar måste rivas.
Foto: Phil Poysti / Kalla fakta TV4
Uniper lånade pengar av SEB samtidigt som deras största investering, kolkraftverket ”Datten 4”, byggdes.
Foto: Phil Poysti / Kalla fakta TV4
SEB:s kontor i Solna.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

SEB har lovat att ställa sig bakom Parisavtalet.

Trots detta har banken lånat ut miljarder till några av Europas största utsläppare av koldioxid, enligt en granskning av TV4:s ”Kalla Fakta”.

– Den typen av lån hittar vi inte längre hos de andra bankerna, säger Jakob Köning, på Fair Finance, i programmet.

SEB lovade att ställa sig bakom Parisavtalet samma år som det slöts 2015.

Men året därpå lånade banken ut 2,6 miljarder kronor till det tyska energibolaget Uniper som pekats ut som en av Europas största utsläppare av koldioxid. 

Vid tidpunkten byggde företaget även ett nytt kolkraftverk, ”Datten 4”, trots att SEB:s klimatpolicy säger att banken inte ska låna ut pengar till ny kolkraft.

SEB:s vd Johan Torgeby vill dock inte bekräfta uppgifterna.

– Nu nämner du en enskild kund. Det är något som jag, av respekt mot kunden, inte kan och vill kommentera, säger han i programmet.

Minst 66 miljarder

Men lånet till Uniper är inte den enda gången som SEB brutit mot sin policy.

”Kalla Fakta” har tagit del av uppgifter från en finansdatabas via det nederländska bolaget Profundo, som visar att banken lånat ut minst 66 miljarder kronor till bolag med stor verksamhet inom fossil energi. Enligt Profundo ligger det egentliga beloppet troligtvis runt 150 miljarder.

Ett av företagen som fått låna är tyska energibolaget RWE som förra året stod för Europas största koldioxidutsläppt.

”Värre än krig”

Vid sidan av utsläppen driver företaget även den omstridda kolgruvan ”Garzweiler” – en gruva vars expansion fördrivit människor från sina hem.

Några som kämpar för att få bo kvar är familjen Dresen.

– Det är värre än krig. Vi tvingas bort från vårt hem. Det hände inte under kriget. Då fick vi stanna kvar. Det är riktigt illa att bli utkastad från sitt hem i den här åldern, säger Marlene Dresen som är över 80 år gammal till ”Kalla Fakta”.

Marlene Dresen är rädd för att hon ska tvingas lämna sitt hem.
Foto: Phil Poysti / Kalla Fakta TV4

RWE:s talesperson Guido Steffen uppger att fem byar kommer att rivas i takt med att gruvan byggs ut och att han förstår att det är ”ett stort ingrepp i människors liv”. 

– Vi vill inte tvinga någon. Men vi har tillstånd för att bryta kol här, säger han.

På frågan om han har några problem med att låna ut pengar till företag som fördriver människor från sina hem svarar SEB:s Johan Torgeby:

– Återigen kan jag inte kommentera. Men alla som fördriver människor från sina hem har jag ett otroligt problem med, säger han.

Andra banker pekas ut

SEB är inte ensamma om att låna ut pengar till fossila energiföretag.

I Profundos databas framkommer det att Nordea lånar ut minst 48 miljarder, Swedbank minst 18 miljarder och Handelsbanken minst 3 miljarder, enligt ”Kalla Fakta”.

Jakob Köning arbetar som projektledare på Fair Finance som granskar bankerna. Han tycker ändå att SEB sticker ut.

– De sticker ut på så sätt att de har den största finansieringen av fossilbolag. Men de sticker också ut för när det gäller att finansiera klimatvärstingar, säger han i programmet.

SEB:s vd Johan Torgeby säger att han inte är förvånad över att hans bank ligger i topp.

– Den enkla förklaringen är att det bara är SEB som egentligen har en väsentlig storbolagsverksamhet i Sverige och utanför Sverige. Det har inte de andra svenska bankerna, säger han i programmet.

På frågan om hur det går ihop med bankens klimatpolicy svarar han:

– De är i linje med SEB:S klimatpolicy i den bemärkelsen att vi har lagt strategin och den strategin ses över årligen. Glöm inte bort att den här typen av bolag, energibolagen, de är dem som står för mest positivt och kräver mest pengar för att ställa om till hållbar, fossilfri, förnybar energi.

”Kalla Fakta” sänds på måndag kl 20.00 i TV4 och kl 06.00 i TV4 Play/C More.

Se Gretas nya hälsning till världsledarna: ”Kommer undan”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.