Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Islands första döda glaciär – se utvecklingen i bilder

Snart kan Europas klimat se väldigt annorlunda ut.
Okjökull på västra Island i september 1986. Foto: NASA EARTH OBSERVATORY HANDOUT / EPA / EPA TT NYHETSBYRÅN
Okjökull i augusti 2019, 33 år senare, när det inte längre är en glaciär. Foto: NASA EARTH OBSERVATORY HANDOUT / EPA / EPA TT NYHETSBYRÅN
Bilder från Nasa visar hur istäcket på vulkanen Ok har krympt från 1986 till 2019. 1901 var istäcket 38 kvadratkilometer, nu är det mindre än en kvadratkilometer. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Okjökull är död.

Det är den första av Islands glaciärer som har försvunnit på grund av klimatförändringar.

Här är bilderna som visar istäckets utveckling över tid.

Okjökull dödförklarades som glaciär redan 2014. Då var istäcket inte längre tjockt nog och numera är det mest ”en liten fläck is på toppen av en vulkan”, skriver BBC.

Glaciären på vulkanen Ok blev 700 år gammal.

Under söndagen – fem år senare – uppmärksammas Okjökull på nytt, då den hedras med en ceremoni. Bland annat deltar Islands premiärminister Katrin Jakobsdottir, miljöminister Gudmundur Ingi Gudbrandsson och FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter Mary Robinson.

Det här är en glaciär

En glaciär är en ismassa bildas genom anhopning och omvandling av snö.

Genom inverkan av sin egen tyngd rör en glaciär på sig. Är den inte stor nog att skapa så pass hårt tryck att den rör på sig är det ingen glaciär.

Enligt NE uppstår en långsam ”deformations- och glidrörelse” när isen är 30 meter tjock. Enligt glaciologen Oddur Sigurdsson måste den dock vara minst 40 till 50 meter tjock för att nå rätt tryck.

Källa: Ne.se, BBC 

Han dödförklarade Okjökull på Island

Oddur Sigurdsson, glaciolog vid Islands meteorologikontor, är den person som dödförklarade glaciären för fem år sedan. Han har tagit bilder på Okjökull som visar istäckets utveckling de senaste 50 åren.

För BBC berättar han att han upptäckte redan 2003 att snön smälte snabbare än den ansamlades. Elva år senare såg glaciären så tunn ut att han gick upp för att kontrollera den.

– Den rörde sig inte. Den var inte tjock nog att hålla sig vid liv. Vi kallar det för död is, säger Oddur Sigurdsson till BBC.

Under söndagens ceremoni, som börjar klockan 16.00 svensk tid, kommer en bronsplatta avtäckas.

Skriver ett brev till framtiden

Deltagarna kommer att vandra upp för vulkanen och placera plattan på toppen. På den står ett brev till framtiden skrivet:

”Ok är den första isländska glaciärer som förlorat sin status som glaciär. Under de kommande 200 åren väntas alla våra huvudsakliga glaciärer gå samma väg. Det här monumentet är till för att erkänna att vi vet vad som sker och vad som behöver göras. Bara ni vet om vi gjorde det”.

Okjökull är den första av Islands glaciärer som har försvunnit på grund av klimatförändringar, skriver nyhetsbyrån AFP. Nu varnar forskare för att de ytterligare drygt 400 glaciärerna på ön riskerar att gå samma öde till mötes.

Island förlorar årligen 11 miljarder ton is, skriver AFP.