Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD: Minderåriga känner sig tvingade att klimatstrejka

Greta Thunberg: ”Någon måste vara den vuxna i rummet”.
SD:s Tobias Andersson.Foto: SVEN LINDWALL
Häromveckan demonstrerade hundratusentals i Sverige för klimatet.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Minderåriga tvingas delta i klimatdemonstrationer och det är vanligt att antidemokratiska budskap förs fram, hävdar SD-ledamoten Tobias Andersson.

I Umeå har en skola hamnat under lupp efter påståenden om att klimatstrejken ingått i elevernas undervisning.

Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet har blivit en global rörelse. I slutet av september anordnades globala klimatdemonstrationer med miljontals deltagare världen över. Nu menar Tobias Andersson, riksdagsledamot och ledare för SD:s ungdomsförbund Ungsvenskarna, att många unga känner sig tvingade att delta.

I en skriftlig fråga till kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) hänvisar han till regeringsformen som slår fast att ingen får tvingas att delta i demonstrationer eller sammankomster för politisk opinionsbildning, rapporterar Aktuell Hållbarhet.

”Trots detta har skolor aktivt uppmanat och uppmuntrat elever att delta, i vissa fall i sådan utsträckning att det uppstått ett uppenbart socialt tryck på eleverna att delta mot sin vilja för att undslippa avslöja sin ovilja att ta del av den politiska demonstrationen. Därutöver har det rapporterats om skolor, alternativt lärare, som tvingat sina elever att delta – antingen som en påstådd del i undervisningen eller endast som rent tvång. Hot om att tilldelas ogiltig frånvaro om man avviker ska ha förekommit”, skriver Tobias Andersson och fortsätter:

”Som om det inte vore ett tillräckligt stort demokratiproblem att minderåriga ungdomar känt sig tvingade att delta i en politisk demonstration så har det även vittnats om att flertalet antidemokratiska budskap tillåtits torgföras både i skrift och muntligt under demonstrationerna (jag har själv bevittnat flertalet).” 

M i Umeå: Elever tvingades strejka

SD-ledamoten frågar Amanda Lind hur hon ska ”agera för att inte fler ungdomar känner sig, eller blir, tvingade att delta vid politiska demonstrationer?”. Kultur- och demokratiministern har ännu inte svarat.

Påståendet att elever pressats till att klimatstrejka har förekommit på flera håll. I Umeå hävdade Moderaternas kommunalråd Anders Ågren att elever i staden tvingats ”delta i en politisk klimatmanifestation, mot sin egen vilja under ordinarie skoltid”.

Umeåläraren Hans-Erik Carlborg svarade i tidningen Folkbladet att det egentligen handlade om en temavecka om hållbarhet:

”Den moderata webbtidningen 'Nyheter i Västerbotten' hade tidigare fått ett tips av en förälder som läst ett veckobrev, där lärare genom en olycklig formulering gjort det möjligt att tolka temaveckans avslutning som en klimatstrejk”, skriver Carlborg.

Nyheten har därefter plockats upp av bland annat Putinvänliga Russia Today, med rubriken ”Swedish school under fire for focing kids to take part in climate strike”, vilket uppmärksammats i flera medier.

– Det ringer väldigt många otrevliga människor som vill smutskasta både ledning och personal på skolan. Det är på grund av inlägget från Anders Ågren, som spridit sig i sociala medier, har skolans rektor sagt till SVT Västerbotten.

Skolinspektionen har valt att inte utreda ärendet, med hänvisning till att det rörde sig om ett skolarbete snarare än en demonstration.