Ica flyttade år 2018 hem all tillverkning av bacon från Nederländerna till Sverige. Baconet förädlas, skivas och förpackas nuförtiden i Halmstad och Malmö.
– Vi har gjort denna flytt för att minska klimatpåverkan och för att leva upp till kundernas efterfrågan på produkter med svenskt ursprung från ax till limpa, förklarar Mats Heljestrand, kategorichef för kött på Ica.
Scan, däremot, fortsätter att transportera ner det styckade, svenska grisköttet till Swinoujscie i Polen. Från slakteriet i Kristianstad går köttet i kylcontainrar på lastbil och färja till den polska anläggningen, innan det fraktas tillbaka för att säljas i svenska matvaruaffärer.
Fram till 2006 skivades och packades Scans svenska bacon i skånska Kävlinge. Ett skäl att flytta processen utomlands uppgavs vara lönekostnaden. Enligt Lantbrukets affärstidning ATL kostade en anställd i Kävlinge vid den tiden fyra-fem gånger mer än en anställd på fabriken Kreatina i polska Swinoujcie.
Scan: ”Modern, teknisk anläggning i Polen”
HKScan framhåller dock att det handlar om att man ville effektivisera produktionen och att det inte fanns plats att flytta den till någon av de befintliga anläggningarna i Sverige.
– Ur ett hållbart ekonomiskt perspektiv var Polen och Swinoujscie då ett bra alternativ. Efterfrågan på mer hållbara produkter ökar ständigt och i Swinoujscie har vi en mycket modern teknisk anläggning, med högt automatiserade processer i syfte att minska klimatpåverkan och matsvinn. Storskalig produktion är i dag det mest miljöeffektiva och hållbara sättet för att bedriva livsmedelsproduktion, säger Cecilia Ibson, presskommunikatör på HKScan.
Så funkar märkningen av köttet
• Svenskt kött lanserade år 2011 en ursprungsmärkning med samma namn och en blå-gul logga. Djuren ska då vara födda, uppvuxna och slaktade i Sverige. Dessutom ska köttet vara tillrett och packat här.
• HKScan använder i stället för den blågula loggan en svensk flagga och texten ”Scan. Alltid svenskt kött” på sina baconförpackningar.
• Fler och fler konsumenter vet enligt Jordbruksverket i dag ”att svenskt kött har en mängd mervärden som går hand i hand med olika hållbarhetsaspekter, som låg antibiotikaanvändning och god djurvälfärd”.
Det styckade svenska grisköttet körs bara åtta mil från slakteriet i Kristianstad till färjan som går med reguljärtrafik. Fabriken i Polen ligger nära färjeläget, påpekar HKScan.
– Avståenden för dessa transporter är kortare – och därmed mer miljövänliga – än om vi skulle förlägga produktionen i Sverige. En viss andel av våra kyltransporter körs på biobränsle och vår ambition är att alla våra transporter ska vara fossilfria senast 2025. Elen som används på anläggningarna i Polen är grön och fossilfri, förklarar Cecilia Ibson.
Hon tillägger att HKScan i sina klimatredovisningar, där produktionen i Polen ingår, ser att företaget mellan 2003 och 2018 minskade sina koldioxidutsläpp med 74 procent.
WWF: ”Minimera onödiga transporter”
Anna Richert som är matexpert på Världsnaturfonden WWF håller med om att transporterna inte är det som ger störst klimatavtryck i köttproduktionen.
– Men Scan borde reflektera över om det inte vore bättre att behålla även slutproduktionen av baconet i Sverige och på så sätt minimera onödiga transporter, säger hon.
Allt fler medvetna konsumenter efterfrågar närproducerad mat, i synnerhet som Sverige har världens mest omfattande djurskyddslag och det svenska lantbruket globalt sett har bland det lägsta klimat- och miljöavtrycket. I Sverige har vi också en bra elmix på anläggningarna.
Föreningen Medveten Konsumtion anser att det är svårbegripligt för kunderna när HKScan har en svensk flagga på sitt bacon och det på förpackningen står ”Scan. Alltid svenskt kött”.
– Det är otroligt lurigt för konsumenterna att förstå att bacon som har en svensk flagga ändå kan ha processats i Polen. En rimlig slutsats när man står i butiken är ju att en charkprodukt med svensk flagga inte har lämnat landet, säger Jonna Elofsson Bjesse som är miljövetare och kommunikationsansvarig på Medveten Konsumtion.
Hon fortsätter:
– Klimatmässigt vore det förstås bättre om man inte transporterade baconet alls för att skiva och salta det. Men mest oroar jag mig för att så här otydlig märkning från Scan kan göra att konsumenterna känner sig tveksamma även till oberoende tredjepartsmärkning som ”Bra miljöval” och Svanen.

På framsidan av Scans förpackning kan man visserligen hitta ett ovalt så kallat identifieringsmärke med bokstäverna ”PL”, förkortningen för Polen. Och läser man noga på baksidan av baconpaketet står det ”Produkten består av svenskt kött som är fött, uppfött, slaktat och styckat i Sverige samt skivat och packat av HKScan i Polen”.
Men få känner till skillnaden mellan branschmärkningen ”Svenskt kött” – som kräver att djuren inte bara måste vara födda, uppvuxna och slaktade i Sverige utan att köttet också ska vara tillrett och packat inom landets gränser – och Scans egen variant ”Scan. Alltid svenskt kött”. Som alltså är packat i Polen.
Borde ni inte ha en polsk flagga också på era baconpaket?
– Sätter man en polsk flagga är risken större att man förvirrar konsumenterna om köttråvarans ursprung och Scan står ju alltid för svenskt kött. Många leverantörer sätter inte ursprungsflagga när de använder importerade råvaror och tillverkningen sker i Sverige. Men vi anser att vi är transparenta mot konsumenterna genom att vi i klartext på förpackningarna skriver att baconet skivas och packas i Polen, säger HKScans Cecilia Ibson.
Är det fler produkter än Scans bacon som processas i Polen?
– Nej, från Scans sortiment är det enbart baconprodukterna – inklusive Scans ekologiska bacon – som tillverkas i Polen, svarar HKScans presskommunikatör.
Expressens kartläggning visar livsmedelsjättarnas bacon under eget varumärke numera bara hanteras i Sverige – när det gäller normalprisvarianten. Coops budgetversion Xtra bacon har råvara från Nederländerna och processas i Polen, Hemköps och Willys Eldoradobacon produceras i Polen och Lidls lågprismärke Dulano kommer från Tyskland och förädlas i Sverige.
Härifrån kommer Icas, Coops, Axfoods och Lidls bacon
Ica
Icas bacon – inklusive Icas basic-bacon – görs på griskött med svenskt ursprung. Produkterna förädlas, skivas och förpackas i Sverige, en stor del av volymen tillverkas i Halmstad och en del i Malmö. Även Icas egna rimmade sidfläsk är svenskt och förpackas i Sverige.
Märks tydligt med ”Kött från Sverige-logga” som garanterar att produkten från födsel till förpackning kommer från Sverige.
Ica flyttade 2018 skivning och packning av det egna baconet från Nederländerna till Sverige, ”för att minska klimatpåverkan”. Ica har också bytt ut plasten på förpackningarna till sockerrörsplast och använder sedan hösten 2019 mindre mängd plast.
Coop
Coop-baconet har sedan tre år tillbaka svenskt ursprung.
Märks med ”kött från Sverige”, vilket innebär att både uppfödning och produktion sker i Sverige. Änglamark har alltid haft svensk råvara och märks med också ”kött från Sverige”. Köttet kommer från Krav-grisar, men Krav-logga är ej tillåten i och md att det är nitrit i produkten.
Coops varumärke Xtra bacon har råvara från Nederländerna och kommer från Coops arbete med Animal Welfare-grisar. Produktionen av Xtra bacon sker i Polen. Märks med ursprung Nederländerna och Coops Animal Welfare-logga (garanterar att grisarna inte blivit svanskuperade utan har knorren kvar och loggan har utöver EU-lagstiftningen kriterier som innebär större utrymme för grisarna, låg antibiotikaanvändning, ingen tandklippning, inget helspaltsgolv. Grisarna får också tillgång till halm eller annan stimulerande sysselsättning).
Axfood (Hemköp, Willys, Mat.se)
Egna varumärket Garantbacon har svensk råvara som föds upp, slaktas och styckas i Sverige. Även produktionen/skivningen sker i Sverige.
Märker ut detta med ”Från Sverige-märket”. Ursprung står även på baksidan som på samtliga Garants charkprodukter.
Lågprismärket Eldorado-bacon produceras i Polen. Ursprunget på råvaran markeras tydligt, antingen med hela landet utskrivet eller om skrivarutrustningen inte medger det så markeras det med förkortning.
Lidl
Egna varumärket Enebacken svenskt bacon 140 gram respektive 420 gram har svensk råvara och all förädling och packning har gjorts i Sverige.
Märks med ”Kött från Sverige”.
Egna varumärket Dulano tyskt bacon 360 gram har tysk råvara och är förädlat och producerat i Sverige. På förpackningen står det ”Köttets ursprung: Tyskland”.