Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Scan försvarar produktionen i Polen

Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Scans kött transporteras från Polen.
Foto: Shutterstock / Shutterstock

Det är svenska flaggor på Scans baconpaket.

Men köttet transporteras fortfarande till Polen för att skivas och paketeras, visar Expressens granskning.

– Det är en dålig idé att hålla produktionen i Polen, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

Det har nu gått två år sedan Expressen granskade Scans baconproduktion i Polen. 

HKScan flyttade sin baconproduktion från Kävlinge till Swinoujscie 2006, med utgångspunkt att effektivisera produktionen.

Något de ännu står fast vid.

– Storskalig specialiserad produktion är det mest effektiva sättet att bedriva livsmedelsproduktion i dag. Stora volymer gör att vi sparar energi, minimerar matsvinn och kan optimera förpackningsmaterial, skriver Charlotta Abrahamsson, kommunikationschef hos HKScan i ett mejlsvar.

Vilseledande för konsumenterna

Scans baconförpackningar är markerade med en svensk flagga och texten ”Scan. Alltid svenskt kött”.

Framsidan är markerat med identifieringsmärket ”PL”, som står för Polen och på baksidan står det ”Produkten består av svenskt kött som är fött, uppfött, slaktat och styckat i Sverige samt skivat och packat av HKScan i Polen”.

Enligt Abrahamsson är varken markeringen eller produktionens ort något konsumenterna bör oroa sig över.

– Som konsument kan man känna sig trygg med att köttet som används i Scans bacon är svenskt. Djuren är födda, uppfödda, slaktade och styckade i Sverige. Det är enbart bearbetningen som sker i Polen.

Vidare berättar hon att Scan i nuläget inte har några planer på att flytta tillbaka produktionen.

Rebecka Fröberg, kommunikationsansvarig hos föreningen Medveten Konsumtion, säger att markeringarna på Scans baconförpackningar kommer få de flesta konsumenter att dra slutsatsen om att köttet inte lämnat Sveriges gränser.
Foto: Privat

Enligt Rebecka Fröberg, kommunikationsansvarig hos Medveten, kan markeringen på förpackningarna kan vara vilseledande.

– Scan vilseleder inte bara konsumenterna, utan påverkar miljömarkeringar på längre sikt då det kan leda till att konsumenter tappar förtroende för dem. Vi behöver trovärdiga märkningar så konsumenter kan göra medvetna val.

Det finns däremot en skillnad mellan branschmärkningen ”Svenskt kött” och Scans ”Scan. Alltid svenskt kött”.

”Svenskt kött” innebär att djuren måste var fött, uppfött, slaktat och packat i Sverige, medan Scans kött är svenskt men produceras i Polen.

Minskat klimatpåverkan

Scan transporterar kött, som röks och skivas i Polen, från Kristianstad till Swinoujscie.

– Transporten mellan länderna går med kyltransport samt reguljär båttrafik. Avståenden för transporterna är faktiskt kortare, och därmed mer miljövänliga, än om vi skulle förlägga produktionen vid någon av våra andra anläggningar i Sverige. En viss andel av kyltransporterna körs på biobränsle och målet är att alla våra transporter ska vara fossilfria senast 2025, skriver Charlotta Abrahamsson.

Hon säger även att Scan minskat sin klimatpåverkan från bland annat produktionen och transporterna med 75 procent sedan 2003.

Karin Lexén, generalsekreterare hos Naturskyddsföreningen menar att Scans baconproduktion även påverkar arbetstillfällen i Sverige.
Foto: Privat

Enligt Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare, påverkar transporterna mer än bara klimatet.

– Det man kan säga är att vi dels vet att miljölagstiftningen i Polen är sämre än i Sverige, dels rent principiellt ökar det klimatbelastningen om man transporterar råvaror fram och tillbaka mellan olika länder. Vi tycker även att det är en dålig idé att hålla produktionen i Polen då vi förlorar arbetstillfällen i förädlingsindustrin i Sverige. 

Se mer: Vi övernyttjar jordens möjlighet att generera nya resurser

Kan samhället återgå till det normala samtidigt som klimatkrisen pågår? Professor Markku Rummukainen hjälper oss att reda ut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.