Det har nu gått två år sedan Expressen granskade Scans baconproduktion i Polen.
HKScan flyttade sin baconproduktion från Kävlinge till Swinoujscie 2006, med utgångspunkt att effektivisera produktionen.
Något de ännu står fast vid.
– Storskalig specialiserad produktion är det mest effektiva sättet att bedriva livsmedelsproduktion i dag. Stora volymer gör att vi sparar energi, minimerar matsvinn och kan optimera förpackningsmaterial, skriver Charlotta Abrahamsson, kommunikationschef hos HKScan i ett mejlsvar.
Vilseledande för konsumenterna
Scans baconförpackningar är markerade med en svensk flagga och texten ”Scan. Alltid svenskt kött”.
Framsidan är markerat med identifieringsmärket ”PL”, som står för Polen och på baksidan står det ”Produkten består av svenskt kött som är fött, uppfött, slaktat och styckat i Sverige samt skivat och packat av HKScan i Polen”.
Enligt Abrahamsson är varken markeringen eller produktionens ort något konsumenterna bör oroa sig över.
– Som konsument kan man känna sig trygg med att köttet som används i Scans bacon är svenskt. Djuren är födda, uppfödda, slaktade och styckade i Sverige. Det är enbart bearbetningen som sker i Polen.
Vidare berättar hon att Scan i nuläget inte har några planer på att flytta tillbaka produktionen.

Enligt Rebecka Fröberg, kommunikationsansvarig hos Medveten, kan markeringen på förpackningarna kan vara vilseledande.
– Scan vilseleder inte bara konsumenterna, utan påverkar miljömarkeringar på längre sikt då det kan leda till att konsumenter tappar förtroende för dem. Vi behöver trovärdiga märkningar så konsumenter kan göra medvetna val.
Det finns däremot en skillnad mellan branschmärkningen ”Svenskt kött” och Scans ”Scan. Alltid svenskt kött”.
”Svenskt kött” innebär att djuren måste var fött, uppfött, slaktat och packat i Sverige, medan Scans kött är svenskt men produceras i Polen.
Minskat klimatpåverkan
Scan transporterar kött, som röks och skivas i Polen, från Kristianstad till Swinoujscie.
– Transporten mellan länderna går med kyltransport samt reguljär båttrafik. Avståenden för transporterna är faktiskt kortare, och därmed mer miljövänliga, än om vi skulle förlägga produktionen vid någon av våra andra anläggningar i Sverige. En viss andel av kyltransporterna körs på biobränsle och målet är att alla våra transporter ska vara fossilfria senast 2025, skriver Charlotta Abrahamsson.
Hon säger även att Scan minskat sin klimatpåverkan från bland annat produktionen och transporterna med 75 procent sedan 2003.

Enligt Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare, påverkar transporterna mer än bara klimatet.
– Det man kan säga är att vi dels vet att miljölagstiftningen i Polen är sämre än i Sverige, dels rent principiellt ökar det klimatbelastningen om man transporterar råvaror fram och tillbaka mellan olika länder. Vi tycker även att det är en dålig idé att hålla produktionen i Polen då vi förlorar arbetstillfällen i förädlingsindustrin i Sverige.