Saúl Luciano Lliuya från bya Huaraz i Peru har stämt tyska energijätten RWE för att ha orsakat klimatförändringar. Foto: FRIEDEMANN VOGEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNSaúl Luciano Lliuya från bya Huaraz i Peru har stämt tyska energijätten RWE för att ha orsakat klimatförändringar. Foto: FRIEDEMANN VOGEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Saúl Luciano Lliuya från bya Huaraz i Peru har stämt tyska energijätten RWE för att ha orsakat klimatförändringar. Foto: FRIEDEMANN VOGEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Saúls hem hotas av översvämning när glaciären smälter. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: MIKAEL FRITZON / SCANPIX SWEDENSaúls hem hotas av översvämning när glaciären smälter. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: MIKAEL FRITZON / SCANPIX SWEDEN
Saúls hem hotas av översvämning när glaciären smälter. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: MIKAEL FRITZON / SCANPIX SWEDEN

Saúl, 37, stämmer tysk energijätte för klimatförändringar

Publicerad

Hans hem hotas av översvämning när glaciären smälter.

Nu stämmer peruanske bergsguiden Saúl Luciano Lliuya, 37, tyska energijätten RWE för att ha orsakat klimatförändringarna – och fallet utreds av en tysk domstol.

– Det här är ett stort framsteg, inte bara för mig utan för alla människor som står inför klimatrisker, säger han genom tyska miljöorganisationen Germanwatch.

Smältvattnet strömmar ner från den åtta kvadratkilometer stora Pastoruriglaciären i de peruanska Anderna. De senaste 30 åren har nästan en fjärdedel av den försvunnit på grund av det allt varmare klimatet i området.

Samtidigt ökar vattennivån i den angränsande glaciärsjön och invånarna i närliggande bergsbyn Huaraz fruktar nu att deras hem ska översvämmas.

Bergsguiden Saúl Luciano Lliuya har sett hur miljön ändrats då han regelbundet rör sig i området, där turister i dag flockas för att vandra den särskilda "Klimatförändringarnas väg".

Kräver ersättning för klimatåtgärder

Tvåbarnspappan som bor med sin familj i Huaraz har därför valt att stämma tyska energijätten RWE som ansvariga för att ha släppt ut de växthusgaser som orsakat uppvärmningen. Anledningen är att en klimatstudie 2013 konstaterade att RWE ensam står bakom 0,5 procent av samtliga utsläpp i världen sedan industrialiseringens början fram till i dag, rapporterar The Guardian.

Saúl Luciano Lliuya kräver att energibolaget ska betala 170 000 kronor för översvämningsskydd i Huaraz och ersätta honom för de drygt 60 000 kronor han själv lagt ut för klimatrelaterade skyddsåtgärder.

Han lämnade först in stämningsansökan till distriktsdomstolen i tyska Essen, där RWE har sitt huvudkontor. De nekade att ta upp målet och hänvisade till att det inte fanns någon grund för anklagelserna. Men när Saúl Luciano Lliuya nyligen överklagade beslutet till regiondomstolen i Hamm valde de att ta upp fallet.

"Även personer som agerar enligt lagen måste hållas ansvariga om de orsakar skada på egendom" skriver domstolen i sitt beslut och att de nu måste överväga om "den anklagades del i kedjan av händelser som uppvisas här är mätbar och beräkningsbar".

 

LÄS OCKSÅ: Det är värre än du tror – åtta sätt jorden kan gå under på

 

RWE: Anklagelserna ogrundade

– Det här är ett stort framsteg, inte bara för mig och invånarna i Huaraz utan för alla människor som står inför klimatrisker. Företag som bidrar märkbart till klimatförändringar måste också ta sitt ansvar. I nästa steg måste vi bevisa att RWE bidragit till glaciären i Peru krymper. Vi har fortfarande lång väg att gå, men som bergsguide är jag van vid långa och besvärliga vägar, säger Saúl Luciano Lliuya.

RWE anser att anklagelserna mot dem är ogrundade.

"Det är RWE:s juridiska åsikt att under tysk lag kan inte en enskild utsläppare hållas ansvarig för globala processer som klimatförändringar.", skriver de i ett pressmeddelande.

Båda parter ska nu lämna in uppgifter till domstolen som styrker deras olika åsikter i målet. Särskilda experter ska sedan på domstolens uppdrag avgöra om målet går vidare i rättssystemet.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Klimat på Facebook – där kan du kommentera och diskutera våra artiklar

Expressen klimat

Till Expressens startsida

Mest läst i dag