Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Saúl, 37, stämmer tysk energijätte för klimatförändringar

Saúl Luciano Lliuya från bya Huaraz i Peru har stämt tyska energijätten RWE för att ha orsakat klimatförändringar. Foto: FRIEDEMANN VOGEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Saúls hem hotas av översvämning när glaciären smälter. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: MIKAEL FRITZON / SCANPIX SWEDEN

Hans hem hotas av översvämning när glaciären smälter.

Nu stämmer peruanske bergsguiden Saúl Luciano Lliuya, 37, tyska energijätten RWE för att ha orsakat klimatförändringarna – och fallet utreds av en tysk domstol.

– Det här är ett stort framsteg, inte bara för mig utan för alla människor som står inför klimatrisker, säger han genom tyska miljöorganisationen Germanwatch.

Smältvattnet strömmar ner från den åtta kvadratkilometer stora Pastoruriglaciären i de peruanska Anderna. De senaste 30 åren har nästan en fjärdedel av den försvunnit på grund av det allt varmare klimatet i området.

Samtidigt ökar vattennivån i den angränsande glaciärsjön och invånarna i närliggande bergsbyn Huaraz fruktar nu att deras hem ska översvämmas.

Bergsguiden Saúl Luciano Lliuya har sett hur miljön ändrats då han regelbundet rör sig i området, där turister i dag flockas för att vandra den särskilda "Klimatförändringarnas väg".

Kräver ersättning för klimatåtgärder

Tvåbarnspappan som bor med sin familj i Huaraz har därför valt att stämma tyska energijätten RWE som ansvariga för att ha släppt ut de växthusgaser som orsakat uppvärmningen. Anledningen är att en klimatstudie 2013 konstaterade att RWE ensam står bakom 0,5 procent av samtliga utsläpp i världen sedan industrialiseringens början fram till i dag, rapporterar The Guardian.

Saúl Luciano Lliuya kräver att energibolaget ska betala 170 000 kronor för översvämningsskydd i Huaraz och ersätta honom för de drygt 60 000 kronor han själv lagt ut för klimatrelaterade skyddsåtgärder.

Han lämnade först in stämningsansökan till distriktsdomstolen i tyska Essen, där RWE har sitt huvudkontor. De nekade att ta upp målet och hänvisade till att det inte fanns någon grund för anklagelserna. Men när Saúl Luciano Lliuya nyligen överklagade beslutet till regiondomstolen i Hamm valde de att ta upp fallet.

"Även personer som agerar enligt lagen måste hållas ansvariga om de orsakar skada på egendom" skriver domstolen i sitt beslut och att de nu måste överväga om "den anklagades del i kedjan av händelser som uppvisas här är mätbar och beräkningsbar".

 

LÄS OCKSÅ: Det är värre än du tror – åtta sätt jorden kan gå under på

 

RWE: Anklagelserna ogrundade

– Det här är ett stort framsteg, inte bara för mig och invånarna i Huaraz utan för alla människor som står inför klimatrisker. Företag som bidrar märkbart till klimatförändringar måste också ta sitt ansvar. I nästa steg måste vi bevisa att RWE bidragit till glaciären i Peru krymper. Vi har fortfarande lång väg att gå, men som bergsguide är jag van vid långa och besvärliga vägar, säger Saúl Luciano Lliuya.

RWE anser att anklagelserna mot dem är ogrundade.

"Det är RWE:s juridiska åsikt att under tysk lag kan inte en enskild utsläppare hållas ansvarig för globala processer som klimatförändringar.", skriver de i ett pressmeddelande.

Båda parter ska nu lämna in uppgifter till domstolen som styrker deras olika åsikter i målet. Särskilda experter ska sedan på domstolens uppdrag avgöra om målet går vidare i rättssystemet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!