Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sätter in militär – i kampen mot Amazonas-bränderna

Expressen förklarar – därför brinner Amazonas
Våldsamma bränder rasar i Amazonas.Foto: [E]AE / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950
Nu kallas Brasiliens militär in att bistå i brandarbetet.Foto: PORTO VELHO FIREFIGHTERS HANDOUT / EP / EPA TT NYHETSBYRÅN
Bränderna beskrivs som en miljökatastrof av forskare.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
I Bern i Schweiz pågick protester mot bränderna och Jair Bolsonaros bristande klimatarbete.Foto: PETER KLAUNZER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Soldat under en militärparad i Brasilien.Foto: ERALDO PERES / AP TT NYHETSBYRÅN

Vildsinta bränder rasar i Amazonas regnskog.

Nu kallar Brasilien in försvarsmakten att bistå i brandarbetet, efter beslut från presidenten Jair Bolsonaro, skriver AP. 

Samtidigt har tusentals personer gått ut i protest mot Bolsonaros klimatpolitik.

Efter påtryckningar från internationella ledare har Brasiliens president, Jair Bolsonaro, beordrat landets militär till Amazonas. Det för att bekämpa de omfattande skogsbränder som rasar i regnskogen, skriver AP.

Redan under lördagen kommer de första styrkorna att finnas på plats vid regnskogens gränser, vid områden där skogens urinvånare lever och andra påverkade regioner.

Under 2019 har rekordmånga bränder drabbat Brasilien. I nuläget härjar över 2 500 bränder och röken har spridit sig hela 275 mil bort, till miljonstaden Sao Paolo, enligt BBC. 

Ska ”agera starkt”

Jair Bolsonaro lovade att militären ska ”agera starkt” i syfte att kontrollera skogsbränderna. Försvarsmakten kommer att samarbeta med räddningstjänst och miljöaktivister i området, skriver AP.

– Det är vårt uppdrag att skydda skogen. Vi är medvetna om det och kommer att agera för att bekämpa skogsskövling och kriminella gärningar som hotar människorna i Amazonas, sa presidenten under fredagen enligt nyhetsbyrån.

Beskedet kommer efter att tusentals människor gått ut på landets gator och runtom i världen i protest mot Jair Bolsonaros bristande klimatarbete. Han har tidigare beskrivit beskyddandet av regnskogen som ett hinder, eftersom det minskar möjligheten för lantbrukare att tillhandahålla området. 

Kritiker och miljöaktivister har i stället poängterat att Amazonas producerar stora mängder syre, och att regnskogen är vital i kampen mot att kontrollera klimatförändringarna. Amazonas är dessutom den mest artrika tropiska regnskog som existerar i världen, och hem till Brasiliens urinvånare.

Jair Bolsonaro är nu redo att sätta in militär för att bekämpa bränderna. Foto: MARCELO CAMARGO / AP TT NYHETSBYRÅN

Skyllde bränderna på klimataktivister

För Jair Bolsonaro är beslutet om att hjälpa aktivisterna på plats en vändning. Under onsdagen hävdade presidenten, utan stöd i fakta, att det var miljöaktivister och icke-statliga organisationer, NGO:s, som låg bakom bränderna. 

Bolsonaro menade att aktivisterna startat bränderna för att sedan kunna fota dem, och för att ”orsaka problem för Brasilien”.

Sedan dess har presidenten mötts av kritik från omvärlden. Frankrikes president, Emmanuel Macron, hotade under fredagen med att blockera ett frihandelsavtal mellan EU och flera länder i Sydamerika. Det eftersom han menade att Jair Bolsonaro ljugit om sin hållning i klimatfrågan på G20-mötet i japanska Osaka tidigare i år.

Även Norge och Tyskland har dragit tillbaka stora klimatstöd till följd av Jair Bolsonaros bristande klimatinsatser och klimatpolitik.

FN:s generalsekreterare, António Guterres, har skrivit på sin Twitter att han är ”djupt oroad” över situationen.

USA:s president, Donald Trump, har samtidigt erbjudit att hjälpa Brasilien i att bekämpa bränderna.

Forskaren: ”Miljökatastrof”

Enligt Øyvind Eggen, generalsekreterare för norska Regnskogsfondet, är det som ni sker i Amazonas det värsta som forskare har befarat under den brasilianska presidenten. 

– Vi har sett på satellitbilder att skogen försvinner. Bränderna visar att det är en innerligt allvarlig situation. Amazonas är så viktigt för oss alla så detta är en miljökatastrof som kommer drabba oss alla, sa han till Expressen tv under gårdagen.

– Det är fortfarande olagligt att ödelägga regnskog. Under den nya presidenten har det inte blivit mer lagligt, men det finns en förväntning om att slippa straff, för att den nya presidenten ska lätta de straffliga påföljderna. Det sker bara mycket mer olaglig skövling än förr.

Det är enligt Øyvind Eggen den olagliga skövlingen som är en viktig faktor som ligger till grund för att bränderna blir större än vanligt.

– En vanlig regnskog är så fuktig att du inte får fyr på den. Men när den blir glesare blir skogen gradvis torrare och det innebär att regnskogen får bränder och att de blir okontrollerade. Därför får det mycket större konsekvenser nu i och med att skogen redan har blivit så pass ödelagd, säger Eggen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.