Minska ditt klimatavtryck med enkla superknepet

Anna Richert är matexpert på WWF.
Foto: WWF
”Jag vill särskilt slå ett slag för frysta bär som är något av det nyttigaste man kan äta, jämfört med importerade citrusfrukter på vintern”, säger WWF:s Anna Richert.
Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Vill du minska matsvinnet, spara pengar och alltid ha tillgång till fräsch mat?

Då är det läge att återupptäcka fördelarna med frysvaror.

– Det dröjer i snitt fyra till sex timmar från att en grön ärta skördas tills den är infryst. Så det är ett utmärkt sätt att få pinfärska livsmedel, säger Anna Richert, ansvarig för matfrågor på WWF.

Vi uppmanas att äta mer vegetariskt för att minska påverkan på klimatet – men 70 procent av allt vatten som förbrukas globalt går till jordbruket. Och bristen på rent vatten bidrar till konflikter och hälsoproblem.

Vissa livsmedel – som exempelvis kaffe, avokado och ris – kräver mer vatten att producera än andra. Men det är också skillnad på om maten odlas på ställen där det finns naturlig nederbörd, om man använder grundvatten som hade behövts till människorna som bor där eller om det blir mycket föroreningar.

– Vi jobbar just nu tillsammans med forskarna på Sveriges lantbruksuniversitet med att ta fram en vegoguide där vi tittar på olika miljöfrågor och även väger in aspekter om hur marken används. Det är inte så enkelt som att man kan döma ut vissa livsmedel helt. De kan vara okej om de odlas på vissa platser och orsaka stor påverkan på andra ställen, likadant är det med produktionssättet, förklarar Anna Richert som är hortonom (expert på trädgårdsvetenskap) och expert på hållbara matsystem.

Frysta bär bättre än importerade citrusfrukter

Ett smart sätt att året runt ha tillgång till färska grönsaker är att botanisera mer i frysdiskarna. 

– Näringsinnehållet är i princip det samma som för nyskördade grödor. Jag vill särskilt slå ett slag för frysta bär som är något av det nyttigaste man kan äta, jämfört med importerade citrusfrukter på vintern. Det är även klimatsmart att äta upp de bär som annars skulle ha förgåtts i skogen, menar Anna Richert.

Expertens bästa frystips:

■ Frys in brödet direkt när du har bakat eller köpt det. Skiva före frysning och tina sedan i brödrosten.

■ Välj frysta grönsaker när det inte finns färska i säsong. Då minskar matsvinnet och näringsinnehållet är i princip det samma.

■ Frysta bär innehåller massor av nyttiga vitaminer och är ett bättre val än exempelvis importerade citrusfrukter vintertid. 

■ Gör guacamole på frysta ärtor i stället för på färsk avokado, eller byt åtminstone ut den mot fryst avokado för att minska matsvinnet och klimatavtrycket.

■ Frys in rester och märk dem ordentligt med frystejp. Kom ihåg att använda resterna. 

När man väljer frysta varor är matsvinnet mycket mindre, såväl under transporten till butiken som i affären – och i hemmet.

– Man tinar bara upp precis så mycket man behöver och kan frysa in det som inte går åt. Men det gäller förstås att ha ett system, exempelvis med frystejp, för att märka upp rester och ha en viss omsättning på resterna, säger WWF:s matexpert.

Avokado är en av de produkter som vi kanske bör äta lite mindre av.

– Men om man ska äta det så kan fryst avokado vara ett bättre alternativ än att köpa färska avokados till fredags-guacamolen och kanske tvingas slänga de som blivit bruna av klämskador. Ännu bättre är det för klimatet om man gör en ärt-guacamole, säger Anna Richert.

På tio-i-topp-listan över de mest slängda matvarorna finns bröd, visar livsmedelskedjan Willys kartläggning

– Så fort du bakar eller köper hem bröd är det smart att skiva och frysa in det. Det är bara att ta frysta skivor och lägga ner i brödrosten så har du alltid tillgång till färskt och gott bröd, tipsar Anna Richert. 

Klimatvänlig grönärtsguacamole, 3 dl.

Ingredienser

1 stor vitlöksklyfta

250 g gröna ärtor

1 tsk spiskummin

½ citron, saften

1 liten rödlök

1 tomat

en näve färsk koriander

salt och svartpeppar 

Gör så här:
Skala vitlöken och hacka den grovt.

Mixa ihop ärtor, vitlök och spiskummin med en stavmixer i

en skål. Skala och finhacka rödlöken. Finhacka också tomat

och koriander. Rör ner alltsammans i guacamolen. Smaka

av med citronsaft, salt och peppar.


Källa: ”Vego i världsklass” av Anna Richert, Linda Bakkman och Gustav Johansson (Norstedts)

”Det dröjer i snitt fyra-sex timmar från det att en grön ärta skördas till dess att den är infryst så det är ett utmärkt sätt att få pinfärska livsmedel”, säger Anna Richert, ansvarig för matfrågor på WWF.
Foto: SHUTTERSTOCK

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.