Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Satellitbilder visar stigande havsnivåer

En ny studie visar att havsnivån stigit med 7 centimeter sedan 1993. På bild: Ett översvämmat New Jersey efter orkanen Sandy 2012.
Foto: MEL EVANS / AP TT NYHETSBYRÅN
Smält is vid Grönland och Antarktis är starkt bidragande till de höjda havsnivåerna. På bild: Isberg som lossnat från en glaciär på Grönland, tagen i augusti 2017.
Foto: DAVID GOLDMAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Nya satellitbilder visar stigande havsnivåer och accelererande klimatförändringar.

– Det bekräftar det som vi länge fruktade, säger klimatforskaren Michael Mann till CNN.  

Forskare har analyserat satellitbilder under 25 års tid och kommit fram till att havsnivån stigit med 7 centimeter sedan 1993.  

Det visar en ny studie som publicerades på måndagen i Proceedings of National Academy of Sciences, uppger CNN.  

Allt varmare vatten som stiger och därmed höjer havsnivån står för över hälften av den observerade nivåökningen. Smält is vid Grönland, Antarktis och bergglaciärer står för den andra delen.

Förändringar av havsnivåer mellan 1992 och 2014. Rött och orange innebär att havsnivån höjts, blått innebär att havsnivåerna sjunkit.
Foto: CNN

Tidigare prognoser har spått en konstant havsnivåhöjning. Den nya forskningen motbevisar detta. 

Enligt rymdtekniken Steve Nerem, som lett projektet visar satellitbilderna att nivån kan stiga med 60 centimeter i stället för cirka 30 centimeter. 

– Den här accelerationen, som framför allt drivs av den accelererade smältningen vid Grönland och Antarktis, har potentialen att fördubbla den totala havsnivåhöjningen vid år 2 100, säger Steve Nerem till CNN. 

En satellitbild över vilka områden av Antarktis som ökat eller minskat sin ismassa mellan 2002 och 2016.
Foto: CNN

Forskarnas farhågor bekräftade

CNN talade även med den oberoende klimatforskaren Michael Mann som oroas av resultatet: 

– Det bekräftar det som vi länge fruktade: att isen smälter vid västra Antarktis och Grönland i snabbare takt än vi förutspått vilket leder till accelererande havsnivåer i ett tidigare skede, säger hon. 

Rymdtekniken Steve Nerem från University of Colorado-Boulder ledde projektet. 


LÄS MER: Elva städer som tros få slut på dricksvatten 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.