En ny studie visar att havsnivån stigit med 7 centimeter sedan 1993. På bild: Ett översvämmat New Jersey efter orkanen Sandy 2012. Foto: MEL EVANS / AP TT NYHETSBYRÅNEn ny studie visar att havsnivån stigit med 7 centimeter sedan 1993. På bild: Ett översvämmat New Jersey efter orkanen Sandy 2012. Foto: MEL EVANS / AP TT NYHETSBYRÅN
En ny studie visar att havsnivån stigit med 7 centimeter sedan 1993. På bild: Ett översvämmat New Jersey efter orkanen Sandy 2012. Foto: MEL EVANS / AP TT NYHETSBYRÅN
Smält is vid Grönland och Antarktis är starkt bidragande till de höjda havsnivåerna. På bild: Isberg som lossnat från en glaciär på Grönland, tagen i augusti 2017. Foto: DAVID GOLDMAN / AP TT NYHETSBYRÅNSmält is vid Grönland och Antarktis är starkt bidragande till de höjda havsnivåerna. På bild: Isberg som lossnat från en glaciär på Grönland, tagen i augusti 2017. Foto: DAVID GOLDMAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Smält is vid Grönland och Antarktis är starkt bidragande till de höjda havsnivåerna. På bild: Isberg som lossnat från en glaciär på Grönland, tagen i augusti 2017. Foto: DAVID GOLDMAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Satellitbilder visar stigande havsnivåer

Publicerad

Nya satellitbilder visar stigande havsnivåer och accelererande klimatförändringar.

– Det bekräftar det som vi länge fruktade, säger klimatforskaren Michael Mann till CNN.  

Forskare har analyserat satellitbilder under 25 års tid och kommit fram till att havsnivån stigit med 7 centimeter sedan 1993.  

Det visar en ny studie som publicerades på måndagen i Proceedings of National Academy of Sciences, uppger CNN.  

Allt varmare vatten som stiger och därmed höjer havsnivån står för över hälften av den observerade nivåökningen. Smält is vid Grönland, Antarktis och bergglaciärer står för den andra delen.

Förändringar av havsnivåer mellan 1992 och 2014. Rött och orange innebär att havsnivån höjts, blått innebär att havsnivåerna sjunkit.Foto: CNN

Tidigare prognoser har spått en konstant havsnivåhöjning. Den nya forskningen motbevisar detta. 

Enligt rymdtekniken Steve Nerem, som lett projektet visar satellitbilderna att nivån kan stiga med 60 centimeter i stället för cirka 30 centimeter. 

– Den här accelerationen, som framför allt drivs av den accelererade smältningen vid Grönland och Antarktis, har potentialen att fördubbla den totala havsnivåhöjningen vid år 2 100, säger Steve Nerem till CNN. 

En satellitbild över vilka områden av Antarktis som ökat eller minskat sin ismassa mellan 2002 och 2016.Foto: CNN

Forskarnas farhågor bekräftade

CNN talade även med den oberoende klimatforskaren Michael Mann som oroas av resultatet: 

– Det bekräftar det som vi länge fruktade: att isen smälter vid västra Antarktis och Grönland i snabbare takt än vi förutspått vilket leder till accelererande havsnivåer i ett tidigare skede, säger hon. 

Rymdtekniken Steve Nerem från University of Colorado-Boulder ledde projektet. 

 

LÄS MER: Elva städer som tros få slut på dricksvatten 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Klimat på Facebook – där kan du kommentera och diskutera våra artiklar

Expressen klimat

Till Expressens startsida

Mest läst i dag