Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sara gör tvättmedel mer miljövänligt – med svamp

Sara Landvik från Umeå jobbar med att utveckla tekniken på det danska företaget Novozymes. Foto: René Tronborg
Sara Landvik från Umeå jobbar med att utveckla tekniken på det danska företaget Novozymes. Foto: René Tronborg

Enzymer från vanliga skogssvampar kan göra tvättmedel mer miljövänligt.

Det förklarar Sara Landvik från Umeå, som jobbar med att utveckla tekniken på det danska företaget Novozymes.

Svamparna plockar hon själv i skogarna runt Köpenhamn.

– Jag har världens roligaste jobb, säger hon.

Det har gått 18 år sedan Sara Landvik sökte sig till Köpenhamn för att på heltid arbeta med sitt favoritämne: svamp.

För företaget Novozymes räkning forskar hon på enzymer från bland annat vanliga skogssvampar, och hur de kan användas för att göra produkter som tvättmedel mer miljövänliga.

Redan i dag används tekniken i många tvättmedel.

– Genom att tillsätta enzymer som kan ta bort oönskade fläckar får man ett miljövänligare tvättmedel. Då behöver man inte tillsätta lika mycket kemikalier, som kan vara både hårt för miljön och kläderna, säger Sara.

Svampar använder enzymet cellulas för att bryta ned cellulosa, som till exempel finns i bomull och har en noppborttagande effekt på materialet. Fläckar från blod och ägg kan i sin tur brytas ned med enzymet proteas, förklarar Sara. 

Svampar använder enzymet cellulas för att bryta ned cellulosa, som till exempel bomull innehåller. Foto: René Tronborg

Plockar svamparna själv

Svamparna plockar hon själv – i trädgården hemma, i skogarna runt Köpenhamn och på olika tjänsteresor. Eller, i den stora samling av svampar och bakterier, som Novozymes redan har uppbevarade i stora frysar. 

– Att hitta saker i naturen, som kan göra gott för naturen, är fantastiskt i sig. Sedan är det en väldigt rolig arbetsmiljö med spännande projekt. Vi har väldiga visioner om att rädda världen på olika sätt, säger Sara.

Enzymer har använts i olika syften av människor i tusentals år. Innan någon ens visste vad enzymer var för något har till exempel jästsvamp använts för att brygga öl eller fermentera livsmedel.

Novozymes har nyligen uppmärksammats i ett reportage i The New York Times. Enligt tidningen drog företaget in drygt 18 miljarder kronor förra året och förser stora tvättmedelsföretag som P&G och Unilever med enzymer.

– Vår nisch är att hitta miljövänligare alternativ till de kemiska stegen i industriella processer. Ibland kan vi också göra det billigare, eftersom det blir en mer effektiv process, säger Sara.

 

Enzymer

"Enzymer är proteiner, som fungerar som katalysatorer. Alla levande organismer producerar enzymer. De används till att bygga upp- bryta ned- eller ändra på olika biokemiska förbindelser antingen i- eller utanför cellerna. Det är små verktyg som alla organismer har för att existera", förklarar Sara Landvik.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!