Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sällsynta isstormen mitt i sommarvärmen

Så påverkar förändringarna i klimatet jorden
Under söndagen täcktes delar av Guadalajara av ett tjockt istäcke. Foto: ULISES RUIZ / AFP
En sällan skådad hagelstorm hade sköljt över staden – mitt i sommarvärmen. Foto: FRANCISCO GUASCO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Guvernör Enrique Alfaro var tydlig: ”Över en meters hagel, och så undrar vi om klimatförändringar existerar”. Foto: FRANCISCO GUASCO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Samtidigt menar klimatprofessorn Erik Kjellström att det gäller att vara försiktig när man gör den typen av uttalanden. Foto: FRANCISCO GUASCO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Två personer ska ha drabbats av nedkylning. Foto: FRANCISCO GUASCO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

På söndagen sveptes delar av Guadalajara in i ett nästan två meter djupt istäcke – trots sommarvärmen.

– Det är fruktansvärda mängder. Det måste ha varit helt sanslöst för dem som bor där, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI.

”Över en meters hagel, och så undrar vi om klimatförändringar existerar”, skriver guvernören Enrique Alfaro på Twitter – ett påstående som Erik Kjellström menar till viss del kan stämma.

Invånarna i mexikanska Guadalajara har åtnjutit normalt sommarväder under de senaste veckorna – fram till dess att de chockats av helgens snabba vändning.

Det var under natten till söndagen som delar av östra Guadalajara i staten Jalisco täcktes av upp mot två meter hagel. Det senaste dygnet har myndigheter tillsammans med militären arbetat för att få bort isen från de offentliga gatorna, skriver CNN.

– Det är fruktansvärda mängder. Det måste ha varit helt sanslöst för dem som bor där, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI, när han tittar på bilderna från Guadalajara.

På Twitter har Jaliscos guvernör Enrique Alfaro Ramirez uttalat sig om den udda nederbörden, som han menar att går att koppla till klimatförändringar.

”Över en meters hagel, och så undrar vi om klimatförändringar existerar”, skriver han där.

https://twitter.com/EnriqueAlfaroR/status/1145386598990831618

”Väldig allvarligt”

Enligt The Guardian ska islagren ha varit så höga som upp till två meter. På Twitter har även guvernören uttryckt sin förvåning:

”Jag har aldrig sett något liknande i Guadalajara”, skriver han.

Angående Enrique Alfaro Ramirez uttalande om hagelstormen som ett resultat av klimatförändringar vill Erik Kjellström dock bredda bilden något.

– Om man ska göra den typen av uttalanden och säga att det har med klimatförändring att göra måste man se hur ofta extremt hagel förekommer i vanliga fall, och om förekomsten har ökat i det varmare klimatet, säger han och fortsätter:

– Å andra sidan vet vi att atmosfären, i takt med att det blir varmare, kan innehålla mer vattenånga – och det innebär en högre risk för extrem nederbörd. Han påstår ju att det här är något vi aldrig sett förut, och så kanske det är. Man får alltid vara lite försiktig när man gör den typen av uttalande. Men man förstår att det här måste vara en väldigt speciell händelse.

https://www.instagram.com/p/BzWpyHGBRbc/

Drabbades av nedkylning

Åtminstone sex hela kvarter i utkanten av staden ska ha vaknat till ett två meter djupt islager. Nästan 200 hem och företag ska ha skadats av hagelstormen. Efter att ha pratat med en kollega från Mexiko ringer Erik Kjellström upp igen.

– Det har varit jättemycket hagel på gatorna, men mycket har transporterats av regnvatten. Isen har runnit ned längs med gatorna och samlats på de mest låglänta delarna av stan. Allt hagel har inte fallit lokalt över de värst drabbade kvarteren, det har fallit över ett större område och transporterats dit. Det är kanske en viktig del i informationen.

– Men det verkar vara helt unikt i Mexiko. Det har inte rapporterats i något storstadsområde tidigare, så det är klart att det är på allas läppar, säger Erik Kjellström.

The Guardian skriver att två personer drabbats av nedkylning, men i övrigt ska inga ha kommit till skada. De senaste dagarna har temperaturen i området legat på omkring 31 grader.