Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sahara breder ut sig – på grund av klimatförändringar

I januari var det snö i Saharaöknen i Algeriet, för andra gången på 37 år.
Foto: PHOTOGRAPHY/REX/SHUTTERSTOCK / PHOTOGRAPHY/REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES

Världens största öken har ökat med ungefär tio procent sedan 1920.

En tredjedel av utbredningen beror på människans bidrag till klimatförändringar, enligt en ny studie. 

Något som slår hårt mot både människan och ekosystemet i området. 

Gränserna för världens största varma öken har ökat ungefär tio procent sedan 1920 på grund av naturliga klimatcykler och människoskapade klimatförändringar, enligt en ny studie från gjord av forskare vid University of Maryland, finansierad av National Science Foundation (NSF). 

– Trenden i Afrika av heta somrar som blir hetare och regniga årstider som torkar ut är kopplade till faktorer som inkluderar ökande växthusgaser och aerosoler i atmosfären, säger forskaren Ming Cai i studien, skriver Eco Watch.  


LÄS MER: Snön föll i Sahara – för första gången på 37 år


Ekosystem och jordbruk lidande

Rapportens slutsatser är oroväckande nyheter både för de människor som bor i Sahel, det halvtorra gränsområdet till Sahara, som riskerar att förlora värdefullt jordbruksland till den växande öknen, och för savannens ekosystem, skriver forskarna. 

I studien, som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of Climate, har forskare analyserat åriga regndata som registrerats i hela Afrika från 1920 till 2013. 


LÄS MER: Forskarens larm: Kända vinsorter kan försvinna


Människan står bakom viss del

”Analysen har visat att Saharaöknen expanderat betydligt under det tjugonde århundradet, mellan 11 och 18 procent beroende på säsong”, står det i studien.  

Naturliga klimatcyklar står bakom två tredjedelar av expansionen, enligt forskarna. Men den återstående tredjedelen kan kopplas till klimatförändringar orsakade av människan. 

Trots att forskarna endast studerat Sahara menar de att resultatet kan innebära att andra öknar breder ut sig också.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.