Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så vill forskarna suga upp koldioxid ur atmosfären

Besök på Stockholm Exergis testanläggning för CCS-teknik. Inslaget är från 2020.
Trädplantering är en av metoderna som undersöks av de brittiska forskarna.
Foto: CHARLOTTE GRAHAM/SHUTTERSTOCK
Klimatkrisen behöver mötas på två fronter. Klimatutsläppen måste ner radikalt – och koldioxid måste bort från atmosfären.
Foto: AP / TT

Storskaliga tester för att suga upp koldioxid ur atmosfären inleds inom kort i Storbritannien. 

Forskarna kommer att använda sig av träd, torvmarker, stenflis och biokol i sina försök att skapa förutsättningar att möta klimatkrisen, skriver the Guardian

Forskningen , som kostar omkring 350 miljoner kronor, ska utreda vilken metod som är mest effektiv när det gäller att få bort den uppvärmande koldioxiden från atmosfären. Stora landområden öronmärks för projektet.

Torvmarker i bergsområdena i nordvästra England och i västra Wales kommer att återvätas för att öka lagringen av kol. I Devon, Hertfordshire och Wales kommer stenflis som kan absorbera koldioxid att spridas på åkrar. Och biokol kommer att grävas ned på väl valda platser, som vid tidigare gruvor och vid järnvägsvallar. 

Energigrödor och träd

Forskarna tänker också ta reda på vilket som är det bästa sättet att använda träd och annan växtlighet för att absorbera koldioxid. Man vill också undersöka potentialen hos vissa energigrödor att även absorbera koldioxid.  

– Det här är oerhört spännande och det är världsledande, säger professor Cameron Hepburn vid universitetet i Oxford, som leder forskningsprojektet.

– Ingen vill vara i en situation där vi måste suga ur så pass stora mängder koldioxid från atmosfären, men det är där vi är. Vi har skjutit upp klimatåtgärderna för länge.

Han understryker dock att metoderna som nu undersöks inte på något sätt kommer att ta bort behovet av att minska klimatutsläppen, utan att det bara ska ses som ett komplement för att möjligen kunna hålla temperaturökningen under målet på 1,5 grader.

Så kan biokol minska koldioxiden i atmosfären

Intervju med Mårten Frumerie, vd för Stockholm Vatten och Avfall. Inslaget är från 2020.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.