Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så vill C få företagen att ta mer miljöansvar

Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Foto: LISA MATTISSON

Minska matsvinnet och pressa förpackningsindustrin att ta ansvar för nedskräpningen. 

Det är två klimatområden som Centerpartiet vill fokusera på i samarbetet med regeringen, rapporterar Dagens Nyheter. 

I slutet av september samlas ett tusental centerpartister i Karlstad för att hålla partistämma. Bland de förslag som partistyrelsen hoppas få stöd för handlar flera om klimatåtgärder.

Centern vill bland annat se en cirkulär och biobaserad ekonomi, som bygger mer på återvinning och naturliga råvaror. Liknande förslag finns också med som en punkt i januariavtalet mellan S, MP, C och L. 

– Både Centern och Miljöpartiet har en ambition om en mer cirkulär ekonomi. Vi kan göra mycket gemensamt över blockgränsen. Det ledarskapet måste vi visa, säger partiledare Annie Lööf till DN. 

Vill sätta press på förpackningsindustrin

Partiet lägger också stort fokus på matsvinnet. För att minska de stora mängder mat som slängs vill C bland annat höja ambitionerna så att 75 procent av matavfallet återvinns. Dagens mål ligger på 50 procent. 

C vill också att det ska bli obligatiriskt för företag som restauranger och livsmedelsbutiker att samla in sitt matavfall. För att sporra företagen att minska sitt svinn ska avgiften för bortforslingen av maten baseras på vikt. 

– I dag produceras det oerhört mycket livsmedel som bara slängs. Vi behöver få en mer effektiv livsmedelsproduktion, det minskar övergödningen och koldioxid­utsläppen och gör att vi använder resurserna rätt, säger Annie Lööf till DN.

Bland Centerns klimatförslag ingår också att sätta press på förpackningsindustrin att ta ansvar för nedskräpningen. Producenterna ska få stå för kostnaderna när kommunerna tvingas städa stränder och torg som skräpats ner med förpackningar, engångsmuggar och fimpar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.