Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så ska Ringhals hantera de radioaktiva reaktortankarna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ringhals 2, en av Ringhals totalt fyra reaktorer, stängde i slutet av december.
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: VATTENFALL
Att göra sig av med de radioaktiva delarna tar åtta år – först därefter kan saneringen av marken ske.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Reaktortanken behöver först tömmas på bränsle.
Foto: VATTENFALL

Det kommer att ta ett decennium innan kärnreaktorerna på Ringhals kan rivas, rapporterar Vetenskapsradion. Att göra sig av med de radioaktiva delarna tar åtta år – först därefter kan saneringen av marken ske.

Ringhals 2, en av Ringhals totalt fyra reaktorer, stängde i slutet av december. En annan reaktor kommer att stängas nästa år.

Men innan de rivs behöver reaktortanken först tömmas på bränsle. Sedan ska radioaktiva delar, bland annat reaktortanken, tas bort. Det arbetet beräknas ta åtta år att genomföra och först därefter kan rivningen av byggnaden och saneringen av marken ske.

– Vårt mål är att göra det här på ett säkert och effektivt sätt och att inte ha anläggningarna stående några längre tider, utan att påbörja det här relativt omgående, säger Anna Collin, presschef för Ringhals, till radion.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.