Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så ska Ringhals hantera de radioaktiva reaktortankarna

Ringhals 2, en av Ringhals totalt fyra reaktorer, stängde i slutet av december.Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: VATTENFALL
Att göra sig av med de radioaktiva delarna tar åtta år – först därefter kan saneringen av marken ske.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Reaktortanken behöver först tömmas på bränsle.Foto: VATTENFALL

Det kommer att ta ett decennium innan kärnreaktorerna på Ringhals kan rivas, rapporterar Vetenskapsradion. Att göra sig av med de radioaktiva delarna tar åtta år – först därefter kan saneringen av marken ske.

Ringhals 2, en av Ringhals totalt fyra reaktorer, stängde i slutet av december. En annan reaktor kommer att stängas nästa år.

Men innan de rivs behöver reaktortanken först tömmas på bränsle. Sedan ska radioaktiva delar, bland annat reaktortanken, tas bort. Det arbetet beräknas ta åtta år att genomföra och först därefter kan rivningen av byggnaden och saneringen av marken ske.

– Vårt mål är att göra det här på ett säkert och effektivt sätt och att inte ha anläggningarna stående några längre tider, utan att påbörja det här relativt omgående, säger Anna Collin, presschef för Ringhals, till radion.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.