Så ska Greta Thunberg välkomnas till New York

Expressens Johan Eriksson på plats på Manhattan.
Det senaste beskedet från den 16-åriga klimataktivisten är att hon och besättningen väntas vara framme natten mot onsdag, svensk tid, efter en två veckor lång resa över Atlanten.
Foto: GRETA THUNBERG MEDIA HANDOUT / EPA / / EPA TT NYHETSBYRÅN
”Greta Thunberg kommer till New York i dagarna och vi är glada över att få ge henne ett varmt välkomnande till USA och vår fantastiska stad efter hennes mödosamma resa över Atlanten”, skriver 350 i ett uttalande.
Foto: Shutterstock
I New York väntar en stor välkomstceremoni organiserad av amerikanska miljöorganisationer.
Foto: ANDY RAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Greta i videon.
Foto: Instagram
Bild från videon.
Foto: Instagram

Greta Thunberg närmar sig New York.

Där väntar en stor välkomstceremoni organiserad av amerikanska miljöorganisationer.

Men med bara några få resdagar kvar tampas besättningen med hårt väder. 

”Hårda vindar skjuter oss västerut”, skriver Greta Thunberg på Instagram. 

Tidpunkten då Greta Thunberg seglar in på Hudsonfloden i New York är ännu något oklar. Det senaste beskedet från den 16-åriga klimataktivisten är att hon och besättningen väntas vara framme natten mot onsdag, svensk tid, efter en två veckor lång resa över Atlanten.

– Vi åker just nu i 20 till 25 knop. I går kväll kom vi upp i 30 knop. Vi är ungefär 50 mil från Nova Scotia. Det är hårt väder och höga vågor, sade Greta Thunberg i ett videoklipp på sin Instagram på söndagen.

Några timmar senare kommenterar hon återigen väderläget: 

”Hårda vindar skjuter oss västerut”, skriver hon. 

Höga vågor sköljer över däck

På måndagen lade klimataktivisten ut ännu ett videoklipp på Instagram. I klippet syns stora vattenmassor skölja över båtens däck. En mätare visar en sjöhastighet på 26-27 knop.  

”Hård sjögång söder om Nova Scotia. Men förhållandena närmare New York kommer att vara långsammare än förutsagt och enligt väderuppdateringar ser vi ut att vara framme på onsdag”, skriver Thunberg under filmklippet. 

Trots svårigheter att beräkna exakt tidpunkt planerar amerikanska miljöorganisationer att ordna ett stort välkomnande för Greta Thunberg vid Esplanade Plaza på södra Manhattan, intill North Cove Marina där segelbåten ska lägga till. 

Greta Thunberg välkomnas i New York

Bland organisationerna bakom välkomstceremonin står Peoples Climate Movement New York, US Youth Climate Strike och 350. På en webbsajt kan man registrera sig för att få löpande information om evenemanget. Exakt tidpunkt väntas bli tillgänglig med bara några timmars varsel.

”Greta Thunberg kommer till New York i dagarna och vi är glada över att få ge henne ett varmt välkomnande till USA och vår fantastiska stad efter hennes mödosamma resa över Atlanten”, skriver 350 i ett uttalande.

Organisationen uppmuntrar folk att ta med sig skyltar med budskap som ”Välkommen Greta!” och ”Klimatnödläge – dags att agera”.

”Förväntar oss stort pressuppbåd”

”Vi förväntar oss ett stort pressuppbåd och det är ett bra tillfälle för att sprida kännedom och mobilisera inför klimatstrejken 20 september”, fortsätter organisationen.

De uppmanar alla att hålla ett ”respektfullt avstånd”, eftersom Greta Thunberg kan vara trött efter resan och kommer att prioritera att tala med medierna på plats. 

Samtidigt avråder de av säkerhetsskäl från att möta klimataktivisten med båtar, eftersom Hudsonfloden bland annat trafikeras av linjefärjor. 

Här är Greta Thunbergs hälsning när hon var 50 mil från Nova Scotia.

Har seglat i två veckor

Den 13 augusti, närmare ett år efter att den numera världsberömda svenskan inledde sin skolstrejk, startade seglatsen med tävlingssegelbåten Malizia II från engelska Plymouth med destination New York.

När Greta Thunberg tagit sig över Atlanten ska hon ha ett sabbatsår och bland annat delta i två klimatmöten i Nord- och Sydamerika. 

Greta Thunberg kunde inte tänka sig att flyga till New York på grund av flygets påverkan på miljön.

Klimattoppmötet i New York

 Climate Action Summit 2019 äger rum i FN:s högkvarter i New York måndag 23 september och Greta Thunberg är inbjuden att tala inför världsledarna på klimattoppmötet.

 FN:s generalsekreterare Antonio Guterres kallade till mötet i slutet av 2018 i ett försök att skynda på ländernas ansträngningar för att nå Parismålet om att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader.

 Guterres har sagt att ledare bara får tala på mötet om de samtidigt levererar en plan som går i linje med Parismålet. 

 Parallellt med mötet planeras en global klimatstrejk ledd av ungdomar, både fredagen 20 september och fredagen 27 september.

 Mötet är inte samma sak som FN:s årliga klimatkonferens, som i år äger rum i Chile 2-13 december. Där kommer Greta Thunberg också att närvara.

”Tuffa förhållanden”, skriver Greta Thunberg på Instagram.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.