Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gretas besked i sista stund – deltog via länk

Fridays for Future anordnade strejk i Rinkeby – hade Greta Thunberg med via länk.
Deltagare i fredagens marsch för klimatet i Rinkeby.Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fridays for future vill att klimatengagemanget utanför innerstan ska bli synligt. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
På den globala klimatstrejken i september deltog Greta Thunberg via länk från USA. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mina Pohankova, 15, organisatör från Fridays for future.Foto: Expressen

Greta Thunberg befinner sig i Madrid för klimatmötet COP25. 

Via länk deltog hon på klimatstrejken i Rinkeby och tackar för engagemanget.

– Det senaste året har varit en seger för vår rörelse och världsledarna har inte hunnit ikapp, sa Greta inför publiken. 

Under fredagen tog klimatrörelsen Fridays for future skolstrejken till förorten Rinkeby i Stockholm. 

Via länk deltog Greta Thunberg: 

– Hej, jag saknar er väldigt mycket. Jag hör på applåderna att ni är många. Det är bra här, men det går lite trögt – som alltid vid sådana här möten. Jag och alla aktivister ska försöka göra allt vi kan för att resultatet från det här mötet ska bli annorlunda mot tidigare år.

Hon berättar att hon och andra klimataktivister under fredagen har haft en sittstrejk på klimatmötet och att hon nu förbereder sig för en stor marsch i Madrid. Greta Thunberg möts av jubel från deltagarna i Rinkeby.

Hon fortsätter:

– Jag vill säga tack för att ni är så tålmodiga. Det senaste året har varit en seger för vår rörelse. Men världsledarna har inte hunnit ikapp oss än. Under 2020 måste se till att vi får rörelsen att växa än mer så att de hinner ikapp oss.

En docka som föreställer statsminister Stefan Löfven.Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flisa Högberg och Stina Söderberg deltar i fredagens marsch för klimatet i Rinkeby.Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg deltar via videolänk.Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimatstrejk i Rinkeby.Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Strejken börjar med en marsch.Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Marschen går till Spångadalen där ett evenemang äger rum.Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Davi Kopenawa kommer att tala under klimatstrejken.Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Schaman talar på scen

Strejken började med en marsch klockan 12 från Norra stadsparken till Spångadalen där evenemanget ägde rum. 

Även Davi Kopenawa talade på scen. Kopenawa är schaman, och en av ledarna för Yanomamifolket i Amazonas. Han befinner sig i Sverige eftersom han tidigare i veckan tog emot Right livelihood award och pratade om klimaträttvisa och ungdomsrörelsens betydelse.

Expressen reporter på plats uppskattar uppslutningen till uppemot 500 personer – flera som deltog var skolklasser från området. 

Tidigare har Fridays for future strejkat i centrala delarna av Stockholm. Nu vill de visa att klimatengagemanget även finns i förorterna. Att det blev just Rinkeby beror på ett stort antal ideella föreningar.

– Eftersom vi är en gräsrotsrörelse är det viktigt att visa att vi är starka överallt. Här i Rinkeby har vi fått många bra kontakter och byggt upp ett nätverk med hjälp av föreningar och besök på ungdomsgårdar, säger Ell Jarl från fridays for future. 

Förra fredagen hölls flera klimatdemonstrationer världen över, varför sker den i Stockholm i dag?

– För att FN:s klimatmöte COP25 pågår just nu och vi strejkar i solidaritet med Madrid.

Milou Höste, 17, var en av många ungdomar på plats.

– Jag är här för att få min röst hörd. Klimatet förändras och jag studerar djurvård och förutsättningarna för djuren kommer förändras. Om vi fiskar som vi gör i dag kommer det snart vara tomt i haven, säger hon.

Greta har anlänt till Madrid

Klockan 16 under fredagen ska Greta Thunberg hålla en presskonferens vid det stora kulturhuset La Casa Encendida i Madrid. Och vid klockan 18 ska klimatdemonstranterna marschera genom den spanska huvudstaden. Enligt Fridays for future väntas skolstrejken i Madrid bli rekordstor.

Under fredagen lämnades en viktig rapport till FN:s klimatchef och världsledarna på plats. Den ska få världens förhandlare att bättre förstå den senaste klimatforskningen – och hur bråttom det är med kraftfull politik. 

– Till Stefan (Löfvén, reds anm) vill jag säga att han ska fokusera på klimaträttvisa. Att vi i Sverige ska ställa om, följa Parisavtalet som vi skrev under 2015, men än i dag ökar bara utsläppen. Man måste ta tag i det här nu för alla ungdomars framtid, säger Mina Pohankova, 15, som var med och organiserade demonstrationen.

Svenska klimataktivisten fick poliseskort.

Sophia Axelsson och Mina Pohankova om Fridays for future

Sophia Axelsson och Mina Pohankova från Fridays for future gästar

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.