Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lagar kan slopas – för klimatets skull

Vad är klimat egentligen?
Sveriges lagstiftning ska ses över – för att gå i linje med klimatmålen.Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN
Joar Forssell är Liberalernas nya klimatpolitiska talesperson och tidigare Luf-ordförande.Foto: SVEN LINDWALL
Isabella Lövin (MP).Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Preem vill bygga ut sitt raffinaderi i Lysekil. Regeringen hanterar just nu prövningen.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

All lagstiftning ska ses över, enligt regeringens nya klimathandlingsplan.

Första steget blir att revidera miljöbalken och plan- och bygglagen. 

Lagar som strider mot klimatmålen kan slopas.

– I dag tar man mycket hänsyn till den lokala miljön men ingen hänsyn till klimatet, säger Joar Forssell (L) till Expressen. 

På tisdagen presenterades regeringens nya handlingsplan för klimatet, som förhandlats fram mellan S, MP, C och L. En av de 132 punkterna innebär att man ska se över all relevant lagstiftning så att den är utformad i linje med Sveriges klimatmål. 

Syftet är att anpassa lagstiftning som i dag påverkar utsläppen negativt och hämmar klimatarbetet.

Presenteras 2022

All lagstiftning ska granskas och revideras i förhållande till klimatmålen.

Förhoppningen är exempelvis att korta vissa tillståndsprocesser och avstyra målkonflikter mellan klimat och miljö.

En första utredning presenteras i december 2019. Hela översynen ska vara klar i maj 2022.

I ett första steg ska man utreda eventuella målkonflikter i miljöbalken och plan- och bygglagen, berättar Joar Forssell, Liberalernas nya klimatpolitiske talesperson. Arbetet ska redovisas i december nästa år.

– Miljöbalken är skriven i en tid när klimatfrågan inte var lika högt upp på den politiska agendan, och står ibland i vägen för viktiga klimatinvesteringar, säger Joar Forssell.

Vad kan det exempelvis handla om?

– Det kan till exempel handla om att man behöver bygga en batterifabrik, eller bryta saker ur marken som är viktiga beståndsdelar i teknik som behövs för att rädda klimatet. I dag tar man mycket hänsyn till den lokala miljön men ingen hänsyn till klimatet.

”Oseriöst navelskådande”

Även frågan om Preemraffs utbyggnad i Lysekil kan bli aktuell, enligt Joar Forssell. 

– Det är också en fråga som blir relevant att titta på. Man måste låta företag göra investeringar som kan öka utsläppen i Sverige men som minskar utsläppen i världen. Det är oseriöst navelskådande att bara stirra på våra utsläpp.

Har ni samsyn i den frågan bland samarbetspartierna, exempelvis Miljöpartiet?

– Det finns säkert konflikter kvar att lösa, så har det varit hittills i samarbetet. Det vi har samsyn kring är just att utredningen utgår från hur det påverkar konkurrenskraft, koldioxidläckage och de globala utsläppen, säger Joar Forssell.

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) säger i en kommentar till Expressen att Joar Forssells uttalande är direkt felaktigt.

– Vi är skyldiga att uppnå de svenska klimatmålen, och Parisavtalet kräver att varje land ska minska utsläppen inom det egna landets gränser. Det räcker inte att sänka utsläppen i andra länder. Den här översynen handlar om att skapa bättre rättsliga förutsättningar för nationella utsläppsminskningar, inte primärt om att underlätta för företag. Att, som Joar Forsell, hävda att det kommer bli enklare att bygga ut fossila verksamheter är direkt felaktigt, säger hon.

All lagstiftning ska granskas

Hela utredningen ska vara klar i maj 2022. Den ska granska all relevant lagstiftning för att identifiera målkonflikter och områden där klimatet måste prioriteras. 

Även om Naturvårdsverket och Klimatpolitiska rådet redan har tagit fram underlag med exempel på lagstiftning som kan behöva ses över, konstaterar Joar Forssell att det är ett enormt arbete som ska till.

– Det kommer behövas konsekvensbeskrivningar, kostnadsberäkningar och allt möjligt. Men det behövs också ett omfattande arbete för att nå våra mål.

Vad ser du framför dig att justeringar av till exempel miljöbalken och plan- och bygglagen kan leda till?

– Jag ser framför mig att det kan leda till att vi kan bygga effektivare, men också att vi får kortare och enklare tillståndsprocesser. Vi måste minska byråkratin och prioritera upp klimatet för att det ska bli attraktivt att göra investeringar i Sverige, säger Joar Forssell.

Isabella Lövin om klimathandlingsplanen: ”Hoppas Greta tycker vi kommit en bit på vägen”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.