Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så ser hotbilden ut mot den mäktiga isbjörnen

En isbjörn i Arktis känner på isen och undrar om den ska hålla.
Foto: MARIO HOPPMANN - STOCK.ADO / ADOBE STOCK

Isbjörnen har länge varit en ikon för miljörörelsens kamp mot klimatförändringar.

Men hur ser hotbilden ut mot det majestätiska rovdjuret?

Här är fakta om isbjörnens utsatthet i Arktis.

Bilden av isbjörnen som en hotad art har fått kritik från grupper som hävdar att det inte finns någon klimatkris – men också inifrån klimatrörelsen.

Vid ett miljöseminarium på konferensen Arctic Circle i Reykjavik 2018 ifrågasattes att isbjörnen blivit en så stark symbol för kampen mot de smältande isarna i Arktis och hoten mot den bräckliga miljön.

Anledningen? Så stort fokus på en enda art gör att andra viktiga arter i Arktis och frågor om Arktis glöms bort, menade WWF, Världsnaturfonden.

Experter: Isbjörnen en ”sårbar” art

Men hur ser den ut, hotbilden mot isbjörnen, en köttätande björn som kategoriseras som ett marint däggdjur?

Isbjörnen är inte värst utsatt – och inte utrotningshotad. Däremot klassas den som en ”sårbar” art av Internationella naturvårdsunionen, IUCN, som sedan 1964 regelbundet sammanställer Red List of Threatened Species. ”Sårbar” är en klassificering under ”hotad”. IUCN är ett organ för naturskydd, hållbar utveckling och biologisk mångfald med över 1000 medlemsorganisationer.

Isbjörnen har också sedan 2008 klassats som en ”hotad” art i den amerikanska Endangered Species Act.

Hur många isbjörnar finns det?

Isbjörnar finns på havsisen i Norra ishavet och på landområden och öar runtomkring. Norra Alaska, Kanadas arktiska öar, Grönland, Svalbard, norra Sibirien och några ryska öar i norra Ishavet är platser där det finns större bestånd av isbjörn.

IUCN uppskattar att det finns mellan 22 000 och 31 000 isbjörnar. Osäkerheten beror bland annat på begränsade uppgifter från de ryska arktiska områdena. 

Fyra bestånd minskar, två ökar

Fördelningen av isbjörn över Arktis är inte jämn, och därför har forskarna i IUCN och deras Polar Bear Specialist Group, PBSG, delat in populationen i 19 undergrupper. Fyra av dessa isbjörnsbestånd anses minska, vilket oroar forskarna. Fem verkar stabila, två av bestånden anses öka, och i de övriga åtta finns inte tillräckligt med observationer för att kunna avgöra om populationen minskar eller ökar.

Att uppskatta isbjörnens utbredning är både dyrt och svårt, eftersom djuren är nomader, rör sig hela tiden och ofta lever ensamma i avlägsna miljöer. Om isbjörnarna totalt ökar eller minskar går i dag helt enkelt inte att avgöra.

Bland de bäst studerade populationerna är isbjörnarna i regionen Beaufort Sea. I en rapport där forskare från USA och Kanada hade undersökt isbjörnarna under åren 2001-2010 sjönk antalet i området med 40 procent, från 1 500 till 900 djur.

Hur påverkas isbjörnen av klimatförändringar?

I vissa områden klarar sig isbjörnen bra, trots att havsisarna smälter och landskapet i Arktis förändras. De anpassar sig helt enkelt till det förändrade klimatet. I andra områden påverkar klimatförändringarna isbjörnarna ogynnsamt; deras mående, fortplantning och möjlighet till överlevnad. 

Enligt IUCN och PBSG kan man slå fast att isbjörnar och andra marina däggdjur i Arktis i detta nu påverkas negativt eller kommer att påverkas negativt i framtiden av den påverkan som klimatförändringarna har på deras livsmiljöer. Forskarna menar också att det mesta pekar på att antalet isbjörnar kommer att minska de kommande decennierna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.