Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så påverkas naturen av ditt tuggummi

Så snälla är svenskarna mot klimatet
Johanna Ragnartz är vd på ”Håll Sverige rent”. Hon vet hur tuggummi påverkar naturen och stadsmiljön.
Foto: ANDREAS FRÖSSBERG / Håll Sverige rent
Tuggummi på gatorna är ett stort problem i landets kommuner.
Foto: ROGER VIKSTRÖM
Foto: ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN

Fastnar de i fåglarnas näbbar, bryts de aldrig någonsin ner eller är de rätt harmlösa?

Expressen Klimat reder ut myter och sanningar om tuggummin som spottas ut på marken.

– Nanoplast är så liten att den kan passera genom människors och djurs cellväggar, säger Johanna Ragnartz, vd och kommunikationschef på ”Håll Sverige rent”.

Ett 30-tal kommuner i landet har kartlagt skräpsituationen.

– Mätningarna visar att det är stora problem med utspottade tuggummin. Tuggummi hör till de svåraste och mest kostsamma typerna av skräp att städa bort, för de lämnar fläckar efter sig och konsistensen gör att fastnar, förklarar den ideella stiftelsens Johanna Ragnartz.

Och det är förstås inte bara i vårt land som vi har problem med kletiga tuggummin. Nu i augusti blev det exempelvis bestämt att den som spottar ut tuggummi eller spiller vin på det populära turistmålet Spanska trappan – där man nu inte längre får sitta och vila benen – i Rom riskerar böter på uppemot 4 400 kronor. 

Hur skadliga är egentligen tuggummin på marken?

– Det är helt klart skadligt, tuggummi innehåller plast och plast försvinner aldrig. Istället bryts den sakta ner i marken i mindre och mindre bitar. Vi vet att det förekommer att djur matar sina ungar med plaster. Plasterna i naturen hotar på sikt den biologiska mångfalden, men hur de så kallade nanoplasterna som är ännu mindre och som kan ta sig genom människors och djurs cellväggar påverkar oss vet forskarna ännu inte, säger Johanna Ragnartz.

Myt att fåglarnas näbbar påverkas

Hon fortsätter:

– Men det där med att fåglarnas näbbar skulle klabba igen av tuggummi finns det inga belägg för. 

Så lång tid tar det för olika saker att brytas ner i naturen

* Äppelskrutt: Ungefär en månad (för organiskt material som äppelskrutt, bananskal och apelsinskal).

* Tuggummi: 20-25 år. 

* Aluminiumburk: 200–500 år.

* Papperspåse: Cirka en månad.

* Plastpåse: 10–20 år för plastpåsar att sönderdelas till mikroplast, som i sin tur tar hundratals år innan de bryts ner, om de ens gör det.

* Glas: En miljon år.

* Ballong i latex: Studier som undersökt latexballongernas uppehållstid i naturen visar på synliga ballongrester kvar i uppemot fem år på platser där de hamnat som skräp. Dock tar det hundratals år för en ballong att brytas ned, om den ens gör det.

Källa: Håll Sverige rent

Ett annat dilemma är det så kallade ”broken window-syndromet” (krossade rutor-syndromet, reds anm).

– Människan är ett flockdjur och om vi ser att det ligger fimpar och tuggummi på marken så tenderar folk att slänga även annat skräp där. Till slut blir det massor av saker som inte hör hemma på gatorna och i naturen.

Så hur gör man om man inte är i närheten av en papperskorg?

– Grundregeln är förstås att man spottar ut tuggummit i en papperskorg precis som man slänger annat skräp där, men man kan också lägga tuggummit i ett litet papper i fickan eller väskan till dess att man hittar en soptunna. Det vi tar med oss ut i naturen ska vi också ta med oss tillbaka hem, svårare än så är det inte.

Tuggummi bör behandlas som allt annat skräp och ska därför hamna i papperskorgen och inte på marken, menar Johanna Ragnartz på ”Håll Sverige rent”.
Foto: YLWA YNGVESSON / EXP

Hur farligt är det om man i stället sväljer tuggummit?

– Vi tror inte att det är farligt. Man gör sig av med det den naturliga vägen, menar Johanna Ragnartz.

”Håll Sverige rent” vill se mer forskning

I veckan lanserades ett brittiskt tuggummi som ”plastfritt” och det finns i Sverige redan varianter som är Kravmärkta och marknadsförs som biologiskt nedbrytbara och helt fria från konstgjorda tillsatser.

– Vi på ”Håll Sverige rent” vill gärna se studier på om sådana tuggummin verkligen kan vara nedbrytningsbara. Den biobaserade plasten marknadsförs som nedbrytningsbar, men den bryts ned lika långsamt som en plast baserad på fossil olja, säger vd Johanna Ragnartz.

Fakta / Tuggummi

* Tuggummi är tillverkat av syntetiskt gummi, latex eller vax samt så kallade ”elastomerer” som ger gummiegenskaper och gör tuggummit resistent.

* Det är svårt att veta exakt hur mycket tuggummi som spottas ut i naturen. Detta eftersom man sällan kan avgöra om det är en fläck efter ett ”gammalt” tuggummi eller ett nytillkommet tuggummi.

Källa: Håll Sverige rent

LÄS MER: Greta Thunberg: ”Jag har alltid varit annorlunda” 

LÄS MER: Vinerna som är bäst för klimatet 

Slänger du tuggummi på marken?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.