Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så påverkas djuren av bränderna i Amazonas

Jaguarens levnadsområde i Sydamerika har krympt över tid.Foto: RIGHTS MANAGED / MARY EVANS PICTURE TT NYHETSBYRÅN
Kejsartamarinen är en apa som lever i sydvästra delen av Amazonområdet i Sydamerika.Foto: ITSUO INOUYE / AP

Amazonas är planetens mest artrika ekosystem.

När bränderna nu breder ut sig riskerar många djur att försvinna.

Alexandre Antonelli är professor i biologisk mångfald vid Göteborgs universitet och forskningschef på Kew Gardens i London. Han berättar att bränderna som anläggs för att göra plats åt jordbruk får förödande konsekvenser för Amazonas artrika växt- och djurliv. 

– Amazonas är hem för en hundratusentals olika arter och många har små utbredningsområden, de finns inte på någon annan plats i världen. Sannolikheten är stor att en del arter kommer försvinna helt i och med de här bränderna, säger Alexandre Antonelli.

– Jag har släktingar som bor trehundra mil från Amazonas. Där har himlen mörknat på eftermiddagar och det har flugit förbi konstiga fåglar som de aldrig sett tidigare, som de tror flyr bränderna. 

Långsamma djur riskerar att dö

Även om vissa fåglar och snabba däggdjur kan fly bränderna kan de få det svårt att klara sig i nya områden, där konkurrensen med andra djur är stor, enligt Antonelli. 

Långsamma däggdjur och amfibier riskerar att dö av värme eller rök. Men kunskapen om Amazonas är relativt liten och det är därför svårt att säga exakt vilka arter som hotas. 

– Forskarna hittar nya arter hela tiden, även däggdjur och fåglar som är förhållandevis bra studerade. Man vet mer om Mars yta än om livet i Amazonas, säger Alexandre Antonelli.

Apan Milton’s titi upptäcktes 2011 och har bara dokumenterats i en del av Brasiliens regnskog som nu brinner. Det gör också en apa av släktet tamariner, skriver National Geographic. 

Drabbas hårt av klimatförändringar

Avskogningen driver på klimatförändringarna, vilket påverkar tillgången till exempelvis frukt i träden. Djuren kan därför behöva vandra längre sträckor för att hitta föda.

– Många arter har drabbats väldigt hårt av miljö- och klimatförändringar och nästan alla arter som man känner till har minskat i antal. De är väldigt beroende av växtligheten som finns runtomkring, allt hänger ihop. Man kan inte bara spara på en art, man måste bevara hela ekosystem, säger Antonelli.

I sin forskning kartlägger han områden med störst artmångfald – de som är viktigast att bevara – och områden som i stället kan vara mer lämpliga för jordbruk. 

– Om vi använder den kunskap som finns går det att skapa hållbara samhällen.

Långsamma djur riskerar att dö

Det är möjligt att stora, snabba djur som jaguar och puma kan fly skogsbränderna, liksom vissa fåglar och apor. 

Långsamma djur som sengångare och myrslok, samt mindre djur som grodor och ödlor, riskerar att dö i bränderna.

På kort sikt klarar sig större vattendjur medan de som bor i små vattendrag hotas när bränderna korsar dem.

Källa: National Geographic

Antalet bränder ökar även i Bolivia

Bränderna i Amazonas har riktat omvärldens fokus mot Brasilien där över hälften av regnskogen finns. 

Enligt data från Nasa är antalet bränder fler än vanligt i de brasilianska delstaterna Amazonas och Rondônia, men färre än vanligt i ett par andra stater. 

Det totala antalet bränder är dock fler än i fjol och torrperioden har precis börjat.

Amazonas sträcker sig över totalt nio länder och antalet bränder har ökat kraftigt även i grannlandet Bolivia, där president Evo Morales nyligen avbröt sin omvalskampanj för att fokusera på bränderna. 

Efter att ha tackat nej till omvärldens hjälp välkomnar nu Morales stöd från utlandet, skriver nyhetsbyrån Reuters.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.