Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så påverkas din hälsa av klimatförändringarna

Ett varmt och fuktigt klimat är en perfekt grogrund för insekter och experter varnar för en ökad risk för luftburna smittor, uppger nyhetskanalen.Foto: JOHAN NILSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Människors hälsa hotas av den globala uppvärmningen, skriver CNN och listar sex sätt som du kan drabbas.Foto: PAUL HENNESSY / POLARIS POLARIS IMAGES

Smittospridande mygg och fästingar, förorenat vatten samt ökad risk för diabetes. 

Människors hälsa hotas av den globala uppvärmningen, skriver CNN och listar sex sätt som du kan drabbas på.

Budskapet i FN:s senaste klimatrapport är nedslående. För att hålla nere den globala uppvärmningen till 1,5 grader krävs fördubblade ansträngningar och regeringar världen över uppmanas till ”snabba och långtgående förändringar som aldrig skådats tidigare”. 

Förutom att vår planet hotas riskerar människors hälsa att genomgå prövningar när temperaturerna stiger. CNN listar sex exempel på hur du kan drabbas. 

• En ökning av smittbärande myggor och fästingar

Ett varmt och fuktigt klimat är en perfekt grogrund för insekter och experter varnar för en ökad risk för luftburna smittor, uppger nyhetskanalen.

Ett exempel på ett farligt virus som spridits nyligen är Zika, som tros ha fått en särskilt stor spridning eftersom att myggornas livslängd ökar. Sedan 2004 har antalet smittor spridda av fästingar och mygg tredubblats i USA.

• Förorenade vattentäkter och farliga bakterieinfektioner

Extremväder och kraftig nederbörd har bidragit till att sprida bakterieinfektioner i redan förorenat vatten, särskilt under sommaren. Föroreningarna kan även drabba grödor och bidra till smittor i maten, skriver CNN.

• Ökad mental ohälsa

Varmare temperaturer kopplas med en viss ökad mental ohälsa, visar en ny studie som innefattade nära två miljoner amerikaner enligt nyhetskanalen.

• Ökad risk för typ 2-diabetes

Det finns ett samband mellan stigande temperaturer och en ökad risk för typ 2-diabetes, visar en studie från förra året. Enligt forskaren bakom rapporten kan en global uppvärmning med en grad innebära över 100 000 nya fall per år. Varmare klimat kan nämligen minska aktiviteten av brun fettvävnad i kroppen, som bränner fett och genererar värme på kalla dagar, skriver CNN.

• Andningsproblem och stroke

Fossila utsläpp kan bidra till partiklar som hamnar i människors lungor och även blodomlopp, enligt CNN. Detta kan leda till astma, minska lungfunktionen och öka risken för stroke, enligt en studie från förra året. Varmare klimat innebär också fler skogsbränder samt mer pollen i luften.

• Fler bilolyckor och färre livsmedelskontroller

En amerikansk studie från i år visar att små förändringar i klimatet kan påverka mänskligt beteende. Vid temperaturer på över 29 grader stannar polisen färre bilar vilket kan leda till farliga förhållanden på vägarna. 

Samtidigt var miljöinspektörer mindre benägna att göra livsmedelskontroller om temperaturen översteg 26 grader. Av 750 000 studerade restauranger kontrollerades 8 000 färre per dag vid varmare väder, rapporterar CNN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.