Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så påverkar dina dagliga val klimatet

Så pratar du med dina barn om klimatet • 3 råd från klimatkämpen Frida Berry Eklund.
Foto: Joakim Odelberg / SVT. / SVT.

Hur påverkar vi klimatet, naturen och planetens ekosystem med våra dagliga val? Den frågan ställer sig Joakim Odelberg i den nya dokumentärserien ”One planet, one chance” som har premiär på SVT i helgen. 

Förhoppningen är att tittarna får sig en tankeställare.

– Vi har helt enkelt glömt bort att vi är en del av ett ekosystem, Joakim Odelberg. 

För många är Joakim Odelberg känd från sin tid som programledare för SVT:s ”Mitt i naturen” – i helgen är den äventyrslystna film- och fotojournalisten tillbaka i rutan med en ny dokumentärserie – som ger tittarna en riktig tankeställare.

I tre avsnitt tar Joakim Odelberg med tittarna på sina resor i Costa Rica, Tanzania, Grekland, Sumatra och Sverige, där han ger en oretuscherad bild av ett ekosystem ur balans. 

– Min största önskan med den här serien är att den inspirerar och påverkar människor så att man kanske stannar upp och tänker att man faktiskt kan byta till en mer hållbar livsstil, säger programledaren Joakim Odelberg.

Programledaren Joakim Odelberg hoppas att serien får tittarna att tänka över sin livsstil.
Foto: Joakim Odelberg / SVT. / SVT.

”Koncept som vi hoppas kan tilltala både äldre och yngre”

Genom unika möten med orangutanger, elefanter och andra utrotningshotade arter vill han även påminna om vad som går förlorat om vi inte snart ändrar våra beteendemönster. 

I dokumentären möter vi djur som riskerar att utrotas på grund av människan.
Foto: Joakim Odelberg / SVT. / SVT.

– Det vi kommer att få se är en blandning av bevarandet av arter, action, information och inspiration vilket känns viktigt i den tid vi lever i. Det är dessutom förpackat i ett koncept som vi hoppas kan tilltala både äldre och yngre eftersom ämnena angår oss alla, säger Johan Erhag, projektledare på SVT.

Serien visas på SVT Play söndag 30 januari från klockan 02.00 och i SVT2 klockan 19.00 samma kväll.

Katastrofläge i Thailand – oljeutsläpp hotar turiststränder

Mellan 20 och 50 ton olja beräknas ha läckt ut från en undervattensledning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.