Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så påverkar bränderna i Amazonas klimatet

Röken från den brinnande regnskogen Amazonas har spridit sig 275 mil och täckt mångmiljonstaden Sao Paolo i Brasilien med svart rök.
Bränderna sett uppifrån.
Brand i kommunen Guaranta do Norte i Brasilien.
Foto: Corpo de Bombeiros de Mato Grosso / AP
Bränderna slår även mot vägar.
Brand i Amazonas från luften.
Foto: Corpo de Bombeiros de Mato Grosso / TT NYHETSBYRÅN / AP
Amazonas orsakar nu stora utsläpp.
Branden i Amazonas.
Räddningsarbetare på plats vid en av brandplatserna.
Amazonas.
Foto: Rodrigo Abd / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix / AP
Expressens klimatreporter Jessica Bergh.
1 / 10

Amazonas brinner.

Den tropiska regnskogen fungerar vanligtvis som kolsänka – nu orsakar den i stället utsläpp. 

– Kombinerat med det har vi nu president Bolsonaros politik som uppmuntrar avskogning för utveckling av jordbruk, säger klimatologen Michael Mann till MSNBC.

Över en femtedel av Amazonas regnskog har skövlats sedan 1970-talet, för att göra plats för odlingsmark och skogsplantager. Här odlas bland annat sojabönor som blir till djurfoder i Europa och Sverige, enligt en ny studie från Chalmers.

Brasiliens nye president Jair Bolsanaro driver på utvecklingen av jordbruk i Amazonas för att stärka landets ekonomi.

Men om en fjärdedel av Amazonas skövlas kan det känsliga ekosystemet nå en brytpunkt – och förvandlas till en savann, enligt en rapport förra året i Science Advances. Detta eftersom den gigantiska regnskogen genererar hälften av sitt eget regn.

Och nu står dessutom skogen i brand. I flera veckors tid har tusentals skogsbränder härjat runtom i Amazonas, som brukar kallas för ”jordens lungor” eftersom träden omvandlar koldioxid till syre. 

Skogsexperten Erika Bjureby ser allvarligt på de ökande skogsbränderna i Brasilien.

Klimatforskaren om branden i Amazonas

Michael Mann, klimatolog och professor i meteorologi vid Pennsylvania State University, förklarar att bränderna är förödande för klimatet av flera skäl:

– Det här är en trestegsraket av mänsklig påverkan. Klimatförändringar orsakar torka och värme, som skapar förutsättningar för mer frekventa och intensiva skogsbränder på platser som Amazonas. Kombinerat med det har vi nu president Bolsonaros politik som uppmuntrar avskogning för utveckling av jordbruk. Amazonas ska vara en kolsänka som ska hjälpa oss med klimatförändringar, i stället förvandlas det till en utsläppskälla som förvärrar global uppvärmning, säger Michael Mann till den amerikanska nyhetskanalen MSNBC.

Jair Bolsonaro anklagar organisationer

Jair Bolsonaro har anklagat ideella organisationer för att ligga bakom bränderna. Han påstår att miljöaktivister startar bränder för att kunna filma dem. Michael Mann drar paralleller till hur Donald Trump förnekar klimatförändringarna.

– I stället för att ta ansvar väljer man att peka finger. Bolsonaro pekar på grupper som jobbar för att stoppa avskogningen och som motsätter sig hans politik. Det liknar det vår president gör, säger han till MSNBC.

– Vi måste använda allt inflytande vi har för att kämpa emot, när vi ser att Trump gör ansträngningar för att dra sig ur Parisavtalet eller Bolsonaro som backar från de löften Brasilien gett för att minska utsläppen. Vi måste anstränga bortom att uppnå Parismålen för att förhindra en global uppvärmning på två grader. Både USA och Brasilien går i fel riktning just nu.

Rekordmånga bränder i Amazonas regnskog.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.