Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så oroliga är svenskarna över klimatförändringarna

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Rasmus Lauridsen, senior klimatspecialist på EIB
Foto: EIB
Rapport från EIB.
Foto: EIB

Den globala uppvärmningen hotar livet på jorden visar FN:s larmrapport.

Men svenskarna är inte lika oroliga för farorna med klimatförändringar som den gemene EU-medborgaren, enligt en undersökning från Europeiska investeringsbanken.

– Det är förvånande med tanke på den extrema sommaren med alla skogsbränder, säger Rasmus Lauridsen, senior klimatspecialist på EIB.

Klimatförändringar har orsakat temperaturhöjningar som lett till smältande isar i Arktis och förstörda korallrev.

Men de har även en direkt effekt på svenska områden med ökad översvämningsrisk i flera kustnära svenska samhällen samtidigt som de kan ha orsakat sommarens stora skogsbränder och vattenbrist med sinande brunnar på många håll.

Trots det är svenskar mindre oroade över farorna med klimathotet än det europeiska genomsnittet visar en klimatundersökning som genomförts av Yougov på uppdrag av Europeiska investeringsbanken, EIB, där sammanlagt 25 000 invånare i EU-länder svarat på frågor under perioden 28 september till 5 oktober i år.

"Blir verkligt först med personliga erfarenheter"

På det direkta påståendet "Jag är oroad eller mycket oroad över klimatförändringarna" svarar 63 procent av svenskarna ja, att jämföra med 78 procent bland EU-medborgarna som helhet.

Det är även färre svenskar än EU-snittet som tror att klimatförändringarna orsakas av människan och som anser att klimatförändringarna redan i dag är ett hot.

Rasmus Lauridsen, senior klimatspecialist på EIB, tror att det beror på att Sverige hittills varit lindrigt drabbat av klimatförändringarna.

– Man kan ge hur mycket information som helst, tala om det i medier och undervisa i skolan, men det är först när människor känner det på sin kropp eller får fysiska, ekonomiska eller personliga förluster som det blir verkligt, säger han.

EIB-rapporten visar att oron är större i de sydeuropeiska länderna än i de nordeuropeiska 

– Där har de torka, vattenreserverna är nere på 20 års minimum, det är brist på vatten till lantbruk och störtfloder - det är inte mer än en dryg månad sedan tio personer dog på Mallorca, säger Rasmus Lauridsen.

EIB: Kvinnor och unga mer oroliga

Bland kvinnor och unga i alla länder är oron för klimatförändringar och dess påverkan på samhället större. I Sverige är 74 procent av kvinnorna är oroade över effekten på klimatet medan endast 52 procent av männen är det, samtidigt som 59 procent i åldern 18-34 år tror att den globala uppvärmningen beror på mänskligheten medan endast 36 procent av den äldre generationen är av samma åsikt.

Rasmus Lauridsen är inte förvånad:

– Det är modernt att vara bekymrad om klimat och miljö. Det är inte något som folk som är 50, 60 år bekymrar sig om på samma sätt. Det tar en eller två generationer att inse att det är the new normal. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.