Det går åt lika mycket animalier till USA:s katter och hundar som till 62 miljoner människor, visar en amerikansk studie. Klimatpåverkan för denna foderproduktion beräknas motsvara en fjärdedel till en tredjedel av den totala mänskliga matproduktionen – om man ser till exempelvis vatten, landanvändning, fossila bränslen och bruk av fosfater i jordbruket. De beräkningarna utgår dock från att råvarorna till hund- och kattfoder produceras endast för att bli djurfoder. I många fall är det inte så, eftersom djurfodret i stor utsträckning görs av biprodukter från produktion av livsmedel till människor.
I takt med att allt fler i världen får råd att skaffa husdjur väcks frågan om hur medvetna djurägare kan göra för att få ner onödiga utsläpp av växthusgaser.
Att som en del hund- och kattägare ge sina djur vegetariskt eller veganskt foder är ingen bra idé, tycker Sigrid Agenäs som är professor vid Institutionen för husdjurens utfodring och vård vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.
– Det är inte bra för katter, de behöver kött för att få sig aminosyror som är livsnödvändiga för dem. Katter kan inte använda kolhydrater som energikälla utan får även sin energi från aminosyror. Kolhydraterna går rätt genom kroppen. En del hundraser som Golden retriever kan också få problem med hjärtat om de inte får i sig tillräckligt mycket av aminosyran taurin som finns i kött, säger Sigrid Agenäs.
Sällan bra med veganskt och vegetariskt till husdjur
I och med att husdjuret för många har samma ställning som en familjemedlem är det få hussar och mattar som vill chansa på att djuret inte har någon medfödd extra sårbarhet att till exempel få hjärtproblem. Många vuxna, friska hundar klarar sig på vegetariska alternativ, men en fullgod vegetabilisk kost till hund förutsätter att man antingen använder råvaror som kunde ha blivit livsmedel och som är viktiga i människors kost eller att man berikar fodret med syntetiskt framställda aminosyror.
– Vill man av etiska skäl eller miljöskäl att husdjuret ska äta veganskt eller vegetariskt är det i så fall bättre att välja växtätande djur som akvariefiskar, kaniner, höns eller getter än köttätande sällskapsdjur, menar Sigrid Agenäs.
Vidare framhåller professorn att det gör stor skillnad för klimatavtrycket hur många och hur stora husdjur man har. Nöjer du dig med två hundar i stället för fyra och väljer raser som väger mindre så går det åt mycket mindre foder.
Valet av foder spelar också stor roll för klimatpåverkan. Utöver att alltför många sällskapsdjur får alldeles för mycket mat – vilket leder till välfärdssjukdomar hos djuren och gör att vi helt i onödan producerar kött som ökar trycket på planeten – så är det bra att välja svenskt foder.
– Svenskt lantbruk har bland det lägsta klimat- och miljöavtrycket i världen, det är en bättre djurvälfärd för köttdjuren och vettigare arbetsvillkor inom lantbruket. Genom att köpa svenskt foder minskar du också onödiga transporter, informerar Sigrid Agenäs.

Många djurägare köper av omsorg om sina fyrfota familjemedlemmar foder med så hög kötthalt och så fina styckningsdelar som möjligt, men det behöver inte vara bättre för djuren.
– Hälsomässigt går det lika bra för djuren att tillgodogöra sig näringen från mindre attraktiva styckningsdelar som exempelvis inälvor. Det är ett problem att människor i dag ratar så stora delar av köttdjuren. Jämför med hur menyn såg ut på julkalaset i Emil i Lönneberga! Där tog man vara på och uppskattade många fler delar av slaktdjuren, säger professorn.
Experten: Så mycket protein behövs
En frisk, vuxen hund mår bra av minst 22 procent protein i fodret, katter behöver mer än det och proteinet i deras foder måste vara animaliskt eller så måste fodret berikas med syntetiska aminosyror. Är djuren dräktiga, ger di eller arbetar mycket fysiskt kan de behöva mer kött. För låg andel animaliskt protein i fodret måste kompenseras med en större mängd foder och det påverkar klimatavtrycket negativt. Det fungerar också mindre bra för hundar som rör sig mycket att ha för mycket mat i magen.
Men en riktig klimatbov i sammanhanget kan vara transporter. Många hund- och kattägare har bil just för att kunna ta sig till utställningar, promenera på finaste stället eller hinna hem och se till djuren på lunchen.
– Då kan man fundera över att skaffa en bil som inte går på fossila bränslen och kanske avstå från de tävlingar som äger rum längst bort, säger Sigrid Agenäs.
Så minskar du ditt husdjurs klimatavtryck
Välj foder med slakteribiprodukter som vi människor inte gärna äter själva. Leta på innehållsförteckningen efter ord som köttmjöl, benmjöl, spannmål och ”biprodukter från”.
Ge inte djuret för mycket mat.
Satsa på svenskt foder. Det minskar onödiga transporter och svenskt lantbruk har bland det lägsta klimat- och miljöavtrycket i världen.
Undvik att köpa onödiga saker till ditt djur. Välj exempelvis begagnade täcken, skålar, burar och koppel.
Undvik onödiga transporter. Går det att åtminstone ha ett fordon med biobränsle om du måste köra hem på lunchen och rasta hunden?
Välj hundbajspåsar av återvunnen plast.
Kattsand är en dold miljöbov, visar SVT:s granskning. När betonitleran bryts i dagbrott i Kanada, Kina eller från länder runt Medelhavet ger det i sig en stor miljöpåverkan. Ovanpå det tillkommer transporter och att den slängs i hushållssoporna och blir slagg som inte går att förbränna. Enligt branschorganisationen Avfall Sverige vore det mer miljövänligt att ha träpellets, kattströ och tidningspapper i kattlådan.
Källor: Professor Sigrid Agenäs på Sveriges lantbruksuniversitet och SVT.
Så stort klimatavtryck ger husdjuren
En studie som publicerats i tidskriften PLOS ONE konstaterar att USA:s 163 miljoner hundar och katter ansvarar för mellan 25-30 procent av de negativa miljöeffekter som den amerikanska köttkonsumtionen för med sig.
Det motsvarar ungefär 64 miljoner ton koldioxid om året.
Husdjur äter upp omkring en femtedel av världens kött och fisk.
Om USA:s katter och hundar hade bildat en egen nation hade dess köttkonsumtion kommit på femteplats i världen efter Ryssland, Brasilien, USA och Kina.
Källor: PLOS ONE och Transitionsta