Så mycket hjälper dina val klimatet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Källsortera, låta bilen stå och att äta vegetariskt hjälper klimatet.
Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Genom att undvika en tur- och returresa mellan Stockholm och New York kan vi däremot spara in på samma utsläpp som sju och ett halvt år av källsortering.
Foto: SHUTTERSTOCK

Vi källsorterar, köper led-lampor och äter vegetariskt – men hur mycket hjälper det klimatet?

För att hjälpa konsumenter att bidra på bäst sätt har hållbarhetsforskaren Kimberly Nicholas jämfört vilka klimatvänliga livsval som påverkar mest.

– Vi kan inte längre ignorera den klimatpåverkan som vår livsstil faktiskt har, säger hon.

I går rapporterade Expressen Klimat att den trendiga tygkassen faktiskt är sämre för miljön än vanliga platspåsar. En dansk studie visar att tygkassen måste användas hela 20 000 gånger innan den klimatpåverkan som sker i tillverkningsprocessen har kompenserats. 

Men vilka livsstilsval är egentligen mest effektiva för klimatet? 

Det har Kimberly Nicholas, hållbarhetsforskare vid Lunds universitet, jämfört i en studie tillsammans med forskningskollegan Seth Wynes vid universitetet British Columbia i Kanada.

Tygkassen i botten

Studien släpptes i somras och jämför vilket koldioxidavtryck de klimatsmarta val som personer i västvärlden lämnar, något som även DN och SVT Nyheter uppmärksammat.

Precis som i den danska studien hamnar tygkassen i botten. Även enkla saker som att källsortera och byta till led-lampor hemma kan på sin höjd minska vårt koldioxidavtryck med 0,2 ton per år.

– Dessa insatser kan dock vara viktiga av andra anledningar, bland annat för att bevara havet från plastskräp som är ett stort problem, säger Kimberly Nicholas.

För att hjälpa konsumenter att bidra på bäst sätt har hållbarhetsforskaren Kimberly Nicholas jämfört vilka klimatvänliga livsval som påverkar mest.
Foto: Lunds universitet

En flygresa motsvarar sju års källsortering

Genom att undvika en tur- och returresa mellan Stockholm och New York kan vi däremot spara in på samma utsläpp som sju och ett halvt år av källsortering, visar studien.

Utsläppen mäts i antal ton koldioxidekvivalenter och i dag står svenskarna för i snitt elva ton per person varje år. Det globala målet ligger på drygt två ton per person.

Att äta vegetariskt eller inte använda bilen på ett år hamnar också högt i studien. Men i den absoluta toppen hamnar en familj som avstår från att skaffa ett barn. 

”Familjens storlek påverkar klimatet”

Ett barn färre i västvärlden minskar koldioxidutsläppen med 58,6 ton varje år, baserat på att barnet lever efter samma konsumtionsmönster som sina föräldrar.

– Genom att anamma åtminstone några av dessa val kan vi göra en förändring som kan få en positiv effekt under vår livstid. Unga människor är mer öppna för förändringar och därför är det viktigt att de är medvetna om vilka val som är mest effektiva, säger Kimberly Nicholas.

Är det realistiskt att vi kommer avstå från att skaffa barn för klimatets skull?

– Att låta barn växa upp i ett säkert klimat är en viktig anledning att minska de nationella utsläppen till hållbara nivåer, och har motiverat vissa föräldrar att begränsa sina hushållsutsläpp. Samtidigt kan insikten att familjens storlek påverkar klimatet vara en faktor i ett komplext och högst personligt beslut, säger Kimberly Nicholas.


Det har störst positiv effekt för klimatet

1. Inte skaffa barn (58,6 ton per år och barn, baserat på att barnet lever efter samma konsumtionsmönster som sina föräldrar)

2. Ställa bilen i ett år (2,4 ton per år)

3. Undvika en flygresa Stockholm - New York (1,6 ton per tur- och returresa)

4. Äta vegetariskt (0,8 ton per år)

5. Källsortera (0,2 ton per år)

6. Byta till led-lampor hemma (0,1 ton per år)

7. Ta med tygkasse till affären (0,005 ton per år)


Valen mäts i antalet ton färre koldioxidekvivalenter per person.


Källa: The climate mitigation gap: education and government recommendations miss the most effective individual actions. 2017.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.