Källsortera, låta bilen stå och att äta vegetariskt hjälper klimatet. Foto: / TT NYHETSBYRÅNKällsortera, låta bilen stå och att äta vegetariskt hjälper klimatet. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Källsortera, låta bilen stå och att äta vegetariskt hjälper klimatet. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Genom att undvika en tur- och returresa mellan Stockholm och New York kan vi däremot spara in på samma utsläpp som sju och ett halvt år av källsortering. Foto: SHUTTERSTOCKGenom att undvika en tur- och returresa mellan Stockholm och New York kan vi däremot spara in på samma utsläpp som sju och ett halvt år av källsortering. Foto: SHUTTERSTOCK
Genom att undvika en tur- och returresa mellan Stockholm och New York kan vi däremot spara in på samma utsläpp som sju och ett halvt år av källsortering. Foto: SHUTTERSTOCK

Så mycket hjälper dina val klimatet

Publicerad

Vi källsorterar, köper led-lampor och äter vegetariskt – men hur mycket hjälper det klimatet?

För att hjälpa konsumenter att bidra på bäst sätt har hållbarhetsforskaren Kimberly Nicholas jämfört vilka klimatvänliga livsval som påverkar mest.

– Vi kan inte längre ignorera den klimatpåverkan som vår livsstil faktiskt har, säger hon.

I går rapporterade Expressen Klimat att den trendiga tygkassen faktiskt är sämre för miljön än vanliga platspåsar. En dansk studie visar att tygkassen måste användas hela 20 000 gånger innan den klimatpåverkan som sker i tillverkningsprocessen har kompenserats. 

Men vilka livsstilsval är egentligen mest effektiva för klimatet? 

Det har Kimberly Nicholas, hållbarhetsforskare vid Lunds universitet, jämfört i en studie tillsammans med forskningskollegan Seth Wynes vid universitetet British Columbia i Kanada.

Tygkassen i botten

Studien släpptes i somras och jämför vilket koldioxidavtryck de klimatsmarta val som personer i västvärlden lämnar, något som även DN och SVT Nyheter uppmärksammat.

Precis som i den danska studien hamnar tygkassen i botten. Även enkla saker som att källsortera och byta till led-lampor hemma kan på sin höjd minska vårt koldioxidavtryck med 0,2 ton per år.

– Dessa insatser kan dock vara viktiga av andra anledningar, bland annat för att bevara havet från plastskräp som är ett stort problem, säger Kimberly Nicholas.

För att hjälpa konsumenter att bidra på bäst sätt har hållbarhetsforskaren Kimberly Nicholas jämfört vilka klimatvänliga livsval som påverkar mest.Foto: Lunds universitet

En flygresa motsvarar sju års källsortering

Genom att undvika en tur- och returresa mellan Stockholm och New York kan vi däremot spara in på samma utsläpp som sju och ett halvt år av källsortering, visar studien.

Utsläppen mäts i antal ton koldioxidekvivalenter och i dag står svenskarna för i snitt elva ton per person varje år. Det globala målet ligger på drygt två ton per person.

Att äta vegetariskt eller inte använda bilen på ett år hamnar också högt i studien. Men i den absoluta toppen hamnar en familj som avstår från att skaffa ett barn. 

”Familjens storlek påverkar klimatet”

Ett barn färre i västvärlden minskar koldioxidutsläppen med 58,6 ton varje år, baserat på att barnet lever efter samma konsumtionsmönster som sina föräldrar.

– Genom att anamma åtminstone några av dessa val kan vi göra en förändring som kan få en positiv effekt under vår livstid. Unga människor är mer öppna för förändringar och därför är det viktigt att de är medvetna om vilka val som är mest effektiva, säger Kimberly Nicholas.

Är det realistiskt att vi kommer avstå från att skaffa barn för klimatets skull?

– Att låta barn växa upp i ett säkert klimat är en viktig anledning att minska de nationella utsläppen till hållbara nivåer, och har motiverat vissa föräldrar att begränsa sina hushållsutsläpp. Samtidigt kan insikten att familjens storlek påverkar klimatet vara en faktor i ett komplext och högst personligt beslut, säger Kimberly Nicholas.

 

Det har störst positiv effekt för klimatet

1. Inte skaffa barn (58,6 ton per år och barn, baserat på att barnet lever efter samma konsumtionsmönster som sina föräldrar)

2. Ställa bilen i ett år (2,4 ton per år)

3. Undvika en flygresa Stockholm - New York (1,6 ton per tur- och returresa)

4. Äta vegetariskt (0,8 ton per år)

5. Källsortera (0,2 ton per år)

6. Byta till led-lampor hemma (0,1 ton per år)

7. Ta med tygkasse till affären (0,005 ton per år)

 

Valen mäts i antalet ton färre koldioxidekvivalenter per person.

 

Källa: The climate mitigation gap: education and government recommendations miss the most effective individual actions. 2017.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Klimat på Facebook – där kan du kommentera och diskutera våra artiklar

Expressen klimat

Till Expressens startsida

Mest läst i dag