Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så mycket bättre är tåg än bilar för miljön

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Tåget är klart bäst, enligt klimatanalytikern.
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Ska du köra är det viktigt att fylla bilen med så många som möjligt.
Foto: AXEL ÖBERG

Funderar du på om du ska ta tåget eller köra nu i helgen?

Expressen har jämfört hur klimatsmarta bilar är jämfört med tåg – och skillnaden är rejäl.

– Om du ska ranka dem rakt av är det klart att tåget är bäst, säger klimatanalytikern Jonas Allerup.

En bilresa på 1 300 meter släpper ut lika mycket koldioxid som ett tåg gör på en resa runt hela jorden  – det vill säga 40075 kilometer.

– Om du ska ranka dem rakt av är det klart att tåget är bäst. Sedan är det inte självklart vad som kommer efter det. Då handlar det mycket om hur många som åker, bekräftar Jonas Allerup som är klimatanalytiker på Naturvårdsverket.

De svenska tågen går på förnybara energimixer som vatten- eller vindkraft. Det gör att tågen hamnar på en avsevärt lägre utsläppssiffra än bilen, förklarar klimatanalytikern.

Klimatsmart att samåka

Men om bil är ens enda alternativ finns det sätt att göra resan mer miljövänlig. Främst handlar det om att inte köra ensam.

Enligt klimatanalytikern är det svenska genomsnittet 1,2 personer per bilresa. Om fler skulle samåka skulle det minska koldioxidutsläppet per person. 

– Sedan blir bilar ett allt bättre alternativ eftersom man kan välja mellan biobränsle, elektrifierade bilar eller hybridmodeller i stället för ren bensin, säger Jonas Allerup.

"Går inte att köra mer tåg"

SJ använder exemplet med tågets utsläpp i jämförelse med bilens för att locka fler resenärer. Men enligt Anders Edberg vid SJ:s pressjour är det svårt att öka tillgängligheten.

– Vi har ett problem i järnvägssektorn och det är att det är fullt på spåren. Det går inte att köra mer tåg. Vi kör ju på reklam och vill att folk ska välja tåg, men det är svårt att köra mer när banorna är fulla, säger han.

Så det går inte att få fler att åka tåg?

– Delvis men det finns inte så mycket mer kapacitet att tillgå utan vi behöver nya spår.

Anders Edberg vid SJ:s pressjourd.
Foto: KATARINA HANSSON

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.