Miljö- och klimatvinsten med elbilar är enorm. Det slår miljögruppen T&E fast i en ny rapport, där de beräknat åtgången av råmaterial och klimatutsläpp under en bils livslängd.
Enligt beräkningarna förbrukas upp till 400 gånger mer råmaterial under en livslängd för en fossilbränslebil än för en elbil. När livscykeln sluts för ett litiumjonbatteri, som använts i en elbil kommer det bara ha förbrukats 30 kilo råmaterial. Då har återvinning räknats in i siffran. Detta ska jämföras med 17 000 liter bensin eller 13 500 liter diesel i motsvarande fossilbränslebil.
Mindre utsläpp av koldioxid
Enligt T&E är elbilen överlägsen bensin- och dieselbilarna när det gäller såväl råmaterialförbrukning som energieffektivitet, kostnad och utsläpp av koldioxid.
Den ökade produktionen av elbilar har dock medfört ett problem i att brytningen av mineraler som litium, kobolt och nickel måste öka, där särskilt brytningen av kobolt i Kongo medför andra stora problem. I landet finns en stor del av jordens kobolttillgångar och metallen grävs ofta fram av barnarbetare under slavliknande förhållanden, i trånga, farliga gruvgångar. Tillgångarna orsakar strider i området och närmiljön påverkas med förgiftat grundvatten, men T&E argumenterar för att miljökostnaden för fossila bränslen är betydligt större. De påpekar också att allt mindre material behövs för att tillverka ett batteri – och att återvinningen av materialet blir alltmer effektiv.
– När det kommer till råmaterial är det helt enkelt inte jämförbart. En genomsnittlig fossilbränslebil drar motsvarande 25 våningar oljetunnor staplade på varandra, säger Lucien Mathieu, analytiker på T&E, till the Guardian.
– Om du räknar in återvinning drar en elbil omkring 30 kilo metall. Det är ungefär samma storlek som en fotboll.
Gruppens beräkningar visar också att elbilarna förbrukar 58 % mindre energi än en fossilbränslebil under en livstid – och släpper ut 64 % mindre koldioxid. När det gäller elbilar sker de största utsläppen vid den energikrävande tillverkningen av batterierna, för fossilbränslebilarna sker utsläppen i stället vid användning.