Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så många kan komma att dö av den globala uppvärmningen

En ny studie visar de förödande konsekvenser som den globala uppvärmningen kan medföra. Foto: BRANDEN CAMP / AP TT NYHETSBYRÅN

5 800 som dör i New York, 2 500 i Los Angeles och fler än 2 300 i Miami – årligen.

Det kan bli resultatet om den globala uppvärmningen fortsätter, visar en studie.

Samtidigt slår studien också fast att temperaturökningen kan hindras, uppger The Guardian.

Det är en grupp brittiska och amerikanska forskare som konstaterar att om temperaturen i världen ökar med tre grader jämfört med hur det var före industrialismens genombrott, så kommer mängder av folk att dö.

En tilltagande värme och värmerelaterade konsekvenser skulle vara orsaken till de stigande dödstalen.

Gruppen av forskare konstaterar rena skräckscenariot för 15 större amerikanska städer – och hur många som kan komma att dö varje år.

Ett sätt att undvika att detta händer är att hålla sig till det globala klimatavtalet från Paris, som slogs fast 2016. Där vill man ha en gräns på två graders uppvärmning med en förhoppning att den inte ska nå mer än 1,5 grad.

Stannar uppvärmningen vid den siffran skulle, enligt beräkningarna, 2 716 liv kunna räddas från värmedöden årligen bara i New York.

”Minskade utsläpp hindrar ökningen”

– Att minska utsläppen skulle leda till en mindre ökning av värmerelaterade dödsfall, förutsatt att inga ytterligare åtgärder anpassas till högre temperaturer”, säger Kristie Ebi, medförfattare till studien och folkhälsoexpert vid University of Washington, till The Guardian.

Jorden har redan värmts med runt en grad sedan den industriella revolutionen startade. Ökningen beror på utsläpp av värmefångande gaser från mänskliga aktiviteter som kraftproduktion, transport och avskogning. Även om nuvarande Paris-avtalets åtaganden uppfylls är världen på kurs mot ett varmare klimat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.