Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så klimatsmart är det svenska julbordet

Björn Hellman, vd för livsmedelsföretagen, ger klimattips inför julen: ”Köp svenska produkter”
Hela 49 procent kan tänka sig att göra julmenyn mer klimatsmart.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Maria Mehlin är miljövetare, hållbarhetsspecialist och bloggare på levahallbart.se.
Foto: Privat
Majoritet av maten på det svenska julbordet är kött.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Julen består av flera traditioner som kan påverka miljön negativt.
Foto: HÅKAN SANDBRING / IBL
Nikolai Kiim är chef för PresentBolaget som har gjort studien.
Foto: ShopGaveFabrikken

Många svenskar vill värna om klimatet i jul, genom grönare julbord och hållbara klappar. 

Samtidigt väljer norrmännen och danskarna hellre tradition. 

– Min uppfattning är att svenskarna är snabba på att ta upp positiva trender, säger hållbarhetsspecialisten Maria Mehlin. 

Julen består av flera traditioner som kan påverka miljön negativt. 

Nu visar en ny undersökning att 49 procent av svenskarna är villiga att se över sina vanor och göra julmenyn mer klimatsmart. 

– Klimathotet har blivit svårare att avfärda och vi vill göra rätt och bidra, säger Maria Mehlin, miljövetare, hållbarhetsspecialist och bloggare på levahallbart.se. 

Varför behöver vi förändra traditionerna till mer hållbara?

– Vi behöver förändra vår livsstil och konsumtion överlag, men det kan vara extra viktigt att tänka på under högtider som julen.  Då är det lätt att svepas med i överkonsumtion och julhets. 

Danmark – endast 18 procent vill ha klimatsmart julbord

Det svenska julbordet är unikt med sitt stora utbud av mindre rätter, medan danskarna och normännen äter julmaten som en ”vanlig middagsrätt”.  

Till skillnad från Sveriges 49 procent, vill endast 18 procent av danskarna och 23 procent av norrmännen förändra sina mattraditioner under julen. 

– Min uppfattning är att svenskarna är snabba på att ta upp positiva trender, säger Maria Mehlin. 

– Danskarna är mer konservativa och ovilliga att rucka på jultraditionerna, tillägger Nikolai Kiim, chef för PresentBolaget som har gjort studien. 

Köttboven: ”Vi måste välja vegetariska alternativ” 

Kött är det livsmedel som påverkar miljön och klimatet mest. Djurproduktionen står för nästan 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser.

Norge är en fiskenation, vilket syns även på julbordet, medan Danmark sätter fläskköttet i centrum. Även det svenska julbordet består av flera kötträtter. 

– Kött och matsvinn är två av de stora klimatbovarna under julen. Om vi byter ut kött mot grönsaker får vi ett betydligt lägre klimatavtryck och friskar upp julbordet, säger Maria Mehlin. 

40 procent vill köpa hållbara julklappar

Julhandeln slår ständigt rekord och i år väntas inköpen under december landa på hela 86,7 miljarder kronor, enligt handelns utredningsinstitut, HUI. Det orsakar stora utsläpp av koldioxid – framför allt under tillverkningen. 

– Vi måste försöka undvika onödig konsumtion och framför allt nyproducerade saker som är mest resurs- och klimatbelastande. De flesta saker finns att tillgå på andrahandsmarknader, säger Maria Mehlin. 

Nu vill 40 procent av svenskarna försöka att köpa mer hållbara gåvor och även i Norge finns ett ökat intresse på 37 procent. 

– Normen börjar äntligen ändras från att gåvor inte behöver vara nyproducerade, säger Maria Mehlin. 

Tips på hållbara julklappar

Något av det finaste vi kan ge bort är vår egen tid. Kanske rent konkret i form av barnpassning, trädgårdshjälp eller matlagning, men det finns också andra klappar där tiden är en ingrediens.


Hemmagjort – kanske något bakat, syltat, stickat eller snickrat om det är något du är duktig på.


Bättre begagnat – titta i de egna skåpen eller på second hand marknaden i butik eller online


Evenemangsbiljetter, presentkort till spa eller restauranger och årskort till museum eller dylikt är användbart.


Välgörenhet – med fina gåvobevis och fadderbevis. Den perfekta klappen till den som har allt.


Om du inte hittar vad du söker och ändå vill köpa en pryl så finns det mer hållbara alternativ till det mesta.


Källa: Maria Mehlin, miljövetare, hållbarhetsexpert och bloggare på levahallbart.se

Tips för ett klimatsmartare julbord

Det viktigaste vi kan göra är att inte slänga någon julmat och med det i bakhuvudet kanske det finns rätter som ska strykas helt om de snarare finns med av tradition än av efterfrågan. 


• Ha en plan för det som ändå blir över, till exempel: stoppa in prinskorv och skinka i frysen med en gång till framtida pyttipanna.


• Byt kött mot grönsaker vilka har betydligt lägre klimatavtryck och friskar upp julbordet. Testa till exempel: bakad rotselleri i stället för skinka och frossa i färsk svensk kål.


Grönkålen är vinterns hjälte som fortfarande står fin i köksträdgården. Den kan komponeras i mängder av fruktiga härliga sallader till julbordet i stället för att långkokas till oigenkännlighet. 


• Välj ekologiskt för ett mer hållbart julbord.


Håll utkik efter sill som har MSC-certifiering när du handlar. Sill, strömming och makrill har väldigt lågt klimatavtryck och är även väldigt nyttigt. 


Källa: Maria Mehlin, miljövetare, hållbarhetsexpert och bloggare på levahallbart.se.

Se också: 

Anna Richert från WWF berättar hur man kan äta klimatsmart.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.