Så klimatkompenserar du – det är enklare än du tror

En långresa till andra sidan jordklotet kan släppa ut mer koldioxid än årssnittet för världens befolkning.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Ett par mil med bilen är inte så farligt… Men på årsbasis kan det bli en hel del utsläpp.
Foto: FILIP SINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Du påverkar klimatet när du flyger, åker bil eller bara värmer upp ditt hem.

Hur gör du för att kompensera din klimatpåverkan?

Betalar extra, förstås. Men tänk på det här innan du betalar för dig och din familj.

Många väljer att resa till Thailand över vintern. Biljetterna är relativt enkla att komma över, det är billigt på plats och det är skönt att slippa vintern ett tag. Allt det är fullt förståeligt.

Men att flyga från Sverige till Thailand innebär att utsläppen av växthusgaser ökar. För en familj på fyra personer ökar koldioxidutsläppen med 19 ton.


LÄS MER: Expressens klimatsajt med massor av nyheter från hela världen 


Att köra 500 mil med en vanlig bensindriven bil motsvarar 500 kilo koldioxidutsläpp. Hur mycket det kostar kommer längre ner.

Två sorters klimatkompensation

Det finns ett antal företag som hjälper dig att klimatkompensera. Det kan göras på två sätt: Antingen köper man utsläppsrätter som sedan makuleras utan att användas. Detta betyder att mängden koldioxidutsläpp inte ska öka av din resa. Detta system kallas VCM, Voluntary Carbon Markets som är den frivilliga utsläppshandeln som företag som Zeromission om säljer klimatkompensation jobbar under.

Ett annat sätt är att betala för CDM-projekt. CDM står för Clean Development Mechanism och uppfyller Kyotoprotokollets kriterier om att löpande kvantifiera klimatnyttan. 

Projekten går ut på att investera i projekt i utvecklingsländer för att minska utsläppen i världen. Att investera i utvecklingsländer är billigare och förhoppningsvis skapar det sysselsättning på plats. 


LÄS MER: Cecilia Hagen: "Nu får ni ta mig tusan skärpa er, ändra era resvanor i grunden och försöka inse vad det är ni håller på att ställa till med" 


Bland annat planteras skog. Enligt fotosyntesens lagar tar träd och plantor upp koldioxid, vatten och solenergi och omvandlar det till druvsocker (glukos) och syre.

Så vad kostar det att resa?

Många företag som hjälper dig att kompensera har avancerade verktyg för att ge dig exakta uppgifter. Du får då välja mellan två olika kompensationsnivåer, "Gold Standard CER" och den lite billigare "Premium CER". 

"Premium CER" är projekt från förnyelsebar energiproduktion eller småskaliga energieffektiviseringar. "Gold standard" är en kvalitetsstämpel med strikta regler med ytterligare krav på socialt ansvarstagande, skriver Tricorona climate partner.

Olika företag har olika priser för klimatkompensation. Att kompensera ett ton koldioxid i "Gold Standard CER" med Tricorona kostar 362 kronor. Med Zeromission kostar ett ton 213 kronor.

Vill du klimatkompensera din bilresa på 100 mil kostar det 50–75 kronor.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Att köra 100 mil med bil kostar någonstans mellan 50 och 75 kronor, beroende på bränsle och förbrukning. 

Att flyga tur och retur mellan Stockholm och Köpenhamn (cirka 65 mil i varje riktning) kräver en klimatkompensation på 340 kilo koldioxid per person, eller runt 125 kronor.

En vinterresa till Thailand kan göra gott för dig, men du behöver kompensera flygets utsläpp. Detta kan bli dyrt.

Reser du till Bangkok från någonstans i Sverige kommer du att behöva kompensera för 4,58 ton koldioxid per person. Resan i sig är strax under världsmedelutsläppet för ett helt år, skriver Klimatkontot, där du kan se hur mycket du förbrukar per år.

Reser du i ett sällskap på fyra till och från Thailand skulle det kosta din familj strax under 7 000 kronor hor Tricorona, eller 2 618 kronor med Zeromission.

Tänk på att läsa igenom vart dina klimatkronor går, så att du känner dig trygg med att de går dit de ska. De olika priserna beror främst på att det kostar olika mycket att kompensera utsläppen, vilka projekt de väljer att sponsra.

Kan jag göra något som inte kostar pengar?

Ja, självklart. Men det kan innebära att du måste lägga om ditt liv, om inte helt och hållet så lite grann.

På Klimatkontot kan du se hur du sätter dina klimatavtryck. Där ser du snabbt att du kanske ska sänka temperaturen inomhus, att inte låta kranar rinna i onödan, men också att du ska tänka på vad du äter och hur mycket mat som slängs. Att köpa second hand är också bättre för miljön, oavsett om du köper kläder eller elektronik. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.