I den nya studien har forskare beräknat den separata påverkan som två stora klimatbovar haft på global uppvärmning sedan 1800-talet.
Det handlar om växthusgaser och luftföroreningar.
Resultatet visade att temperaturökningen faktiskt hade varit högre om växthusgasernas påverkan inte hade mildrats av den nedkylande effekten som luftföroreningar ger. De små partiklarna som finns i luftföroreningarna – så kallade areosoler – fungerar nämligen som ett slags skydd.
– Resultaten visar att människor redan har haft en väldigt stor påverkan på globala temperaturer, vilken skulle ha varit ännu större utan de kompenserande effekterna av aerosoler, säger klimatforskaren och studieförfattaren Nathan Gillett till The Independent.
Så har problemet hjälpt till
I studien, som publicerats i tidsskriften Nature Climate Change, har forskarna använt sig av flera olika klimatmodeller. Förutom växthusgasutsläpp och luftföroreningar från människor, har de också tittat på naturliga faktorer som bidrar till uppvärmningen.
Och enligt forskarna har areosolorna haft en betydande mildrande effekt.
I dagsläget är medeltemperaturen cirka 1,1 grader varmare än under förindustriell tid. Men utan luftföroreningarna skulle växthusgaser ha kunnat öka siffran med mellan 0,1 till 0,7 grader.
– Cirka en fjärdedel av uppvärmningen från växthusgaser har kompenserats av nedkylning till följd av aerosoler, säger Natan Gillett till The Independent.
LÄS MER: 8 klimateffekter: Så ser Sverige ut år 2030 (PREMIUM)