Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så kan du tjäna pengar på att butikerna minskar matsvinnet

Matsvinnet och dess negativa påverkan på klimatet
Att prissänka produkter som har någon prick eller annorlunda form är ett sätt att minska svinnet – och något som du som konsument också kan spara pengar på.Foto: PRESSBILD
På Ica sänker man pris på varor som närmar sig bäst-före-datum med 30-90 procent, säger Karin Amnå, företagets hållbarhetsstrateg.Foto: Ica
Charlotta Szczepanowski, chef för hållbarhet och kvalitet på Coop, ska till 2030 halvera matsvinnet.Foto: MARGARETA BLOOM SANDEBAECK
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX NORWAY
Johanna Eurén, kommunikationschef på Willys, berättar att tvåkilospåsar med frukt och grönt som kanske har någon prick på sig och som säljs för 20 kronor styck har blivit en succé. Foto: Willys

Mjölk för så lite som en krona per liter och en stor bit ost för 20 kronor.

Det kan man hitta på ”ät snart”-hyllor och bland prissänkta varor hos de stora livsmedelskedjor som försöker minska matsvinnet.

Lidl erbjuder till exempel uppemot 90 procents rabatt på varor som säljs samma dag som bäst-före-datum och liknande erbjudanden finns hos Ica, Coop och Axfood.

Svensk Dagligvaruhandel kämpar för att minska matsvinnet. Och som aktiv kund kan du göra fynd, samtidigt som du bidrar till att rädda klimatet.

Willys har man till exempel i flera butiker börjat förpacka frukt och grönt med skönhetsfläckar i påsar om vardera två kilo och sälja dessa för 20 kronor styck.

– Det har blivit en jättesuccé och ungefär till jul ska alla Willysbutiker ha börjat med detta. Massor av kunder vill hjälpa till att minska matsvinnet genom att köpa våra så kallade fyndlådor och de använder kanske grönsakspåsarna när de gör soppa och fruktpåsarna att mixa ihop en smoothie på, säger Johanna Eurén som är kommunikationschef på Willys.

Johanna Eurén, kommunikationschef på Willys, berättar att tvåkilospåsar frukt och grönt med skönhetsfel, som säljs för 20 kronor styck, har blivit en succé.Foto: Willys

Willys sänker också priserna successivt på varor som närmar sig bäst-före-datum, från 30-50 procent.

– Vi satsar också på att prissänka bröd som bakats i butiken, förklarar Johanna Eurén.

I likhet med alla andra livsmedelsjättar arbetar man också med att förbättra och anpassa inköp och leveranser och se över hur varorna placeras i butikshyllorna. 

Fakta / Den här maten slängs mest

Tio-i-topp: Mest slängda matvarorna

Mjukt bröd, 47,5 procent.

Gurka, 29,7 procent.

Banan, 27 procent.

Clementin, 24,4 procent.

Tomater, 22,9 procent.

Mjölk, 21,6 procent.

Crème fraiche, 21,1 procent.

Morot, 19,9 procent.

Lök, 18,1 procent.

Grädde, 18 procent.

Källa: Willys

Anne Lundberg och stjärnkocken Paul Svensson försökte i SVT:s ”Maträddarna” hitta sätt att ta tillvara på exempelvis all morotsblast som slängs. Foto: JANNE DANIELSSON / SVT

Försöker hitta sätt att använda mat som annars slängs

Coop ingår i ett forskningsprojekt med stjärnkocken Paul Svensson om hur man bäst tar vara på mat som håller på att gå ut (som exempelvis att göra pesto av morotsblast, som Paul gjorde med Anne Lundberg i SVT:s ”Maträddarna”).

– Vi undersöker hur man i stor skala ska kunna ta vara på produkter som annars skulle kasseras, förklarar Charlotta Szczepanowski, chef för hållbarhet och kvalitet på Coop, som sänker priset på färskvaror som frukt, mejeri och bröd som närmar sig bäst-före-datum.

Charlotta Szczepanowski, chef för hållbarhet och kvalitet på Coop, ska till 2030 halvera matsvinnet. Foto: MARGARETA BLOOM SANDEBAECK

Många av Icas stora butiker inventerar utbudet varje morgon och då hamnar många varor på ”ät snart”-hyllor.

– Men de kan också prismärkas med röda lappar och hittas i ordinarie hyllan på exempelvis mejeriavdelningen. Och då sänks priset med 30-90 procent, berättar Karin Amnå, hållbarhetsstrateg på Ica.

Så minskar du matsvinnet hemma – 11 handfasta tips

• Förvara bröd i en plastpåse i rumstemperatur. Det åldras snabbare i

kylen. Om brödet är torrt kan du stänka vatten på det och lägga det i

en plastpåse några sekunder i mikron. Ger en nybakad känsla!

• Om du vet att du snart ska äta en vara kan du välja den med kortast

datum i butiken.

• Är grädde eller mjölk är på väg att gå ut kan du frysa

in den och använda senare i matlagning och bakning.

• Riv och frys ost som håller på att bli gammal. Skär bort möglet

samt en centimeter runtomkring, resten går

bra att äta.

• Frys in frukt du inte hinner äta. Skivad eller

tärnad är den perfekt till smoothies.

• Är morötterna mjuka – lägg dem i kallt vatten så

återfår de sin spänst.

• Töm förpackningar ordentligt.

• Förvara potatis mörkt och svalt och inte tillsammans med lök.

Potatisen är känslig för lökens etylengas.

• Tomater håller sig bättre i kylskåp.

• Det går utmärkt att frysa in kokt pasta, ris och bönor. Spola fryst

pasta och ris med varmt vatten och värm sedan upp det i mikron.

• Frys in köttfärs, grytbitar och skivat kött i platta, tunna paket.

Tina dem långsamt i kylen för att förhindra att köttsaften rinner ut.

Samtidigt sparar du energi när du på naturlig väg kyler ner kylskåpet

med det frysta köttet.

Källa: Axfoods råd från ”Tillsammans minskar vi matsvinnet”

Tio kronor för korv och skinka som snart går ut

Det är inte ovanligt att man där kan hitta förpackningar med skinka och korv för tio kronor eller att mjölk säljs så billigt som för en eller fem kronor litern.

– Men vi gör massor för att undvika att hamna i den situationen. Vi anpassar förpackningsstorleken på exempelvis en del frukt och grönsaker och delar på större produkter för att konsumenterna ska få önskad mängd med sig hem så att varorna inte hamnar i papperskorgen hos hushållen i stället, säger Karin Amnå. 

På Ica sänker man pris på varor som närmar sig bäst-före-datum med 30-90 procent, säger Karin Amnå, företagets hållbarhetsstrateg.Foto: Ica

Precis som många andra kedjor har Ica också flera butiker som har egna kök där man tar tillvara på varor som är på väg att gå ut. 

– Vi förädlar varorna till luncher, smoothies och annat, säger Karin Amnå. 

Och den mat som inte blir såld trots prissänkning försöker dagligvaruhandeln skänka vidare till Food2change eller exempelvis organisationen Allwin som distribuerar livsmedlen vidare till svenska kyrkor och hjälp-verksamheter, Stadsmissionen, Frälsningsarmén, Svenska kyrkan och lokala aktörer.

Fakta / Exempel på vad livsmedelsjättarna för att minska matsvinnet

Axfood (där bland annat Hemköp och Willys ingår):

* Optimerar inköp och leveranser till butikerna för att förebygga och minska svinn.

* Deltar i utvecklingsprojektet ”Förpackningssystem för minskat matsvinn”. Förpackningen gör nämligen mycket för att bevara maten, och därmed för att minska svinnet.

* Har tillsammans med Stockholms Stadsmission startat Matmissionen, Sveriges första sociala matbutik som minskar vårt eget matsvinn och samtidigt underlättar för personer i ekonomisk utsatthet.

* Hemköp samarbetar med appen Karma, där bra mat med kort hållbarhet säljs till ett nedsatt pris.

* Willys har fyndlådor med två kilo frukt eller grönsaker (som exempelvis kan ha någon fläck) för 20 kronor.

 

Coop

* Folkbildar genom kampanjen ”Old milk” i hur gammal mjölk luktar, för att locka konsumenterna att lukta på produkter innan man slänger mat. 

* Ger i MedMera-tidningen recept på hur man lagar mat på rester och minskar matsvinnet.

* Prissänker färskvaror, mejeriprodukter och bröd som närmar sig bäst-före-datum.

* Ska till 2030 halvera matsvinnet.

* Ingår i ett forskningsprojekt med stjärnkocken Paul Svensson om hur man bäst tar vara på mat som håller på att gå ut.

 

Ica:
* Sänker pris på varor som närmar sig bäst-före-datum med 30-90 procent.

* Ska halvera matsvinnet i butik och lager till 2025. 

* Har i många butiker kök som förädlar produkter som närmar sig bäst-före-datum.

* Inspirerar och lär kunder att ta hand om maten på bästa sätt, på ica.se/matsvinn.

* Delar på förpackningar så att kunder får önskad storlek och inte slänger maten hemma.

* Skänker mycket av den mat som annars skulle slängas till exempelvis Stadsmissionen och Frälsningsarmén.

 

Lidl:

* Nya konceptet ”Ta vara på för planet & plånbok” i 70 butiker i norra delen av Sverige. Där finns det lådor med blandad ätbar frukt och grönt för 20 kronor. Samt fenomenet ”superkort datum”, varor som säljs samma dag som bäst-före-datum med 30–90 procent rabatt.

* 30 procent rabatt på mat som närmar sig bäst-före-datum.

* Överbliven mat ges till hjälporganisationer, bland annat genom samarbete med Allwin.

* Det avfall som trots allt uppstår används för produktion av etanol och biogas.

Fakta / Så mycket slänger svenskarna

* De svenska hushållen slänger i snitt 97 kilo mat per person och år.

* Produktionen av den mat som slängs varje år motsvarar utsläpp på omkring två miljoner ton koldioxid, eller tre procent av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige.

* Totalt går ungefär en tredjedel av all mat som produceras i världen förlorad.

Källor: Svenska Miljöinstitutet, Naturvårdsverket. 

LÄS MER: Så får du maten att hålla längre  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.