Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så kan du grilla brandsäkert i naturen – utan engångsgrill

Förra sommarens extremtorka har lett till att de populära engångsgrillarna har plockats bort från många butiker. 

Men det finns alternativ för den som vill grilla i naturen på ett mer brandsäkert och klimatsmart sätt. 

Experterna berättar vilken mat du ska lägga på grillen och vilken grill maten ska ligga på – för mindre klimatpåverkan. 

Många svenskar drabbades av en rejäl klimatångest efter förra sommarens torka och skogsbränder.

Stora delar av sommaren rådde det eldningsförbud och matbutiker valde att sluta sälja engångsgrillar.

Redan i april i år var det så varmt och torrt att vissa kommuner och länsstyrelser utlyste eldningsförbud i delar av landet igen, och för många blev det ingen grillning under valborg. 

– På Ica har vi slutat sälja engångsgrillar. De som finns i dag är inte optimala ur miljösynpunkt. De lämnas kvar i naturen och leder till nedskräpning och är en brandrisk, säger Maria Smith, chef för hållbarhetsstrategi på Ica, till Expressen TV. 

Maria Smith förklarar att den nya miljömedvetenheten, så länge inte råder eldningsförbud, inte behöver betyda slutet för picknickgrillandet. 

– Det finns tillexempel små minigrillar man kan ta med sig, det är en bra idé, säger Smith. 

Maria Smith, chef för hållbarhetsstrategi på Ica och Lieselott Liljevik, trendanalytiker på Ica.Foto: Expressen

Mer grönt på grillen 

Men vilken mat man väljer att lägga på grillen är också viktigt ur miljösynpunkt. I dagsläget ligger männen efter när det kommer till att grilla grönt, enligt Lieselott Liljevik, trendanalytiker på Ica.

– Vi ser en generell trend och tydlig förflyttning mot mer grön matlagning överlag. Men skillnaden vid grillen är inte lika tydlig bland män som hos kvinnor som redan idag grillar mer grönt och ekologiskt, säger Liljevik. 

En förklaring till gapet mellan kvinnor och män kan enligt Lieselott Liljevik vara att kvinnor är mer oroliga för klimatet. 

– 72 procent av kvinnorna och 56 procent av männen säger i en undersökning att de är oroliga för klimatet. 

Enligt Maria Smith är det en god idé att grilla mer grönt och mindre kött om man vill minska sitt klimatavtryck. 

– På Ica jobbar vi med att möta den förändrade efterfrågan och att erbjuda mer hållbara alternativ när det gäller växtbaserat men även när det gäller kött, för i en hållbar kost ryms det även kött. Men man ska tänka på att ta lagom mängd och att man väljer bra kött, svenskt och ekologiskt tillexempel.   

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.