Så kan du agera för regnskogen

Expressen förklarar – därför brinner Amazonas
Bränderna i regnskogen är ofta anlagda för att skapa mer mark till jordbruk, menar forskare.
Foto: Daniel Lamborn / Colourbox
Karin Gerhardt, forskare vid SLU.
Foto: Privat
Martin Persson, forskare vid Chalmers.
Foto: Pressbild/Anna-Lena Lundqvist / Anna-Lena Lundqvist
EU importerade 141 000 ton nötkött från Brasilien år 2016
Foto: Davor/david Milovac / Colourbox

Skogsbränderna i Amazonas väcker starka känslor.

Vissa upplever hopplöshet – men det finns möjligheter att påverka som konsument.

– Om vi är många som väljer bort brasilianska produkter så får det effekt, säger SLU-forskaren Karin Gerhardt.

Bränderna i regnskogen är ofta anlagda för att skapa mer mark till jordbruk, menar forskare. En gynnsam industri för exempelvis Brasilien, som är en stor exportör av nötkött.

EU importerade 141 000 ton nötkött från Brasilien år 2016, vilket utgör 40 procent av EU:s totala import av nötkött. Samma år importerade Sverige 1 400 ton nötkött från Brasilien, enligt jordbruksverket.

Verksamheten får konsekvenser för klimatet. En ny studie från Chalmers visar att en sjättedel av utsläppen från en genomsnittlig diet i EU har direkta kopplingar till avskogning av regnskog. 

– En sjättedel är en förvånansvärt stor andel. Det är inte en marginell del av de utsläpp vi orsakar, säger Martin Persson, en av forskarna bakom studierna.

Undvik latinamerikanskt nötkött

Över hälften av avskogningen beror på produktion av livsmedel och djurfoder, till exempel nötkött, sojabönor och palmolja. 

– Drivkraften är att det finns en stor efterfrågan på kött, palmolja och soja. De brasilianska lantbrukarna vill öka sin areal för att tjäna pengar och då är skogen i vägen, säger Karin Gerhardt, forskare vid SLU:s centrum för biologisk mångfald.

Hon och Martin Persson är eniga om att det finns stora möjligheter till konsumentmakt – främst genom att välja bort latinamerikanskt nötkött.

– Nötkött står för en stor del av avskogningen globalt, men framför allt i Latinamerika. Man bör även undvika palmolja i den mån man kan, åtminstone köpa certifierad olja, även om det har en marginell effekt på avskogningen, säger Persson.

Vildsinta bränderna fortsätter sluka Amazonas

”Köp nordiskt eller EU-producerat”

Majoriteten av den brasilianska sojan går till djurfoder. Bland svenska djuruppfödare pågår därför diskussioner om att ersätta den med inhemskt proteinfoder.

– Det är vår efterfrågan som gör att det är lönsammare att hugga ner skogen. Många produkter är ohållbart producerade i en annan del av världen och vi kan påverka med våra egna vanor. Köp helst nordiskt eller EU-producerat i stället, säger Karin Gerhardt.

– Det går minska sitt totala fotavtryck när det gäller jordbruksmark genom att gå över till en diet med mindre animalier och mer vegetabilier. Om man kan köpa lokala ärtor och bönor är det ännu mindre risk att man på olika sätt bidrar till skövling av regnskog, säger Persson.

Det gör politikerna

 EU har i dag en stark lagstiftning kring import av timmer och palmolja för biodrivmedel – men inget system för import av livsmedelsvaror för konsumtion.

 I slutet av juli släppte EU-kommissionen en rapportkommunikation om åtgärder för att skydda regnskogen. Enligt Martin Persson är rapporten dock vag i sina formuleringar. Det kan delvis förklaras med att en ny kommission är på väg in efter EU-valet i maj.

 EU är också på väg att underteckna ett nytt frihandelsavtal med Mercosur, den sydamerikanska handelsregionen. Det har förts diskussioner om EU bör dra i bromsen och använda avtalet som ett verktyg för att motverka avskogningen av regnskogen. Frankrike uppgav på fredagen att man vill stoppa avtalet av just den anledningen.

 Enligt Karin Gerhardt skulle EU även kunna påverka genom sanktioner mot Brasilien.

 Inom EU finns Amsterdam-deklarationen för att minska påverkan på den tropiska skogen. Sverige har inte skrivit under deklarationen.

Skogsexperten från Greenpeace om bränderna i Amazonas

Kan du tänka dig att sluta äta kött för klimatets skull?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.