Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så kan Donald Trump hantera Greta Thunberg

Frida Stranne om Donald Trumps inställning till Greta Thunberg
Frida Stranne. Foto: Alex Ljungdahl
Greta Thunberg. Foto: MARKUS SCHREIBER / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump har hittills mött Greta Thunberg med tystnad.

Men hur länge kan presidenten fortsätta att ignorera den svenska klimataktivistens närvaro i USA – och kommer klimatfrågan att bli avgörande i nästa års presidentval?

USA-kännaren Frida Stranne reder ut frågorna.

Hur länge kan Trump undvika Greta Thunberg?

– Jag tror i och för sig att han kan fortsätta att ignorera henne om han vill. Men sen kan han också på vanligt Trump-vis välja att använda Gretas kamp i ett förlöjligande syfte, eller som ett exempel på krafter som han ogillar. Han avfärdar ju hela klimatfrågan som en bluff och har gjort det till en stor sak att ifrågasätta forskningen.

Hur intresserade är Trumps väljare av klimatfrågorna?

– De flesta ägnar det inte så stor uppmärksamhet. En stor andel tror inte på klimatförändringarnas allvar. Men det är också så att en väldigt stor del av befolkningen i USA har väldigt lite kunskap om de här frågorna överhuvudtaget och de nyhetskanaler som de tittar på belyser det hela väldigt lite.

– Men det finns, framför allt bland yngre, en växande grupp republikaner som har börjat organisera sig och diskutera klimatfrågorna. Jag tror inte att den här gruppen kommer att ha någon påverkan på Trump eller på det Republikanska partiet inför nästa års val, men på längre sikt kan det hända att vi får en viktigförskjutning. 

Har Trump något att vinna på att lyfta klimatfrågan?

– Nej, inte som det ser ut just nu. Inte på annat sätt än att fortsätta hävda att det är en bluff. Hans kampanj har till exempel tagit fram ett sugrör i plats med hans namn på som ett statement mot alla dem som vill minska plastkonsumtionen i världen.

– Just nu tar han aktivt ta avstånd från dem som tycker att vi måste göra stora insatser, och istället ’smörja’ alla dem som anser att det här är en vänsterdriven bluff som är till för att till exempel hindra att företag utvecklas.

Inom Demokraterna är klimatfrågan närvarande. Kommer den att påverka presidentvalet?

– Det kan delvis ha att göra med vem av de demokratiska kandidaterna som vinner nomineringen. De har väldigt olika progressiv agenda när det gäller klimatfrågan. Jag tror att klimatet kommer att finnas med men jag misstänker att det inte kommer att vara en av de dominerande frågorna.

Greta Thunberg i lång intervju med AP