Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så kan din mobil bli mer klimatsmart

Enligt analysföretaget Gartner lämnas sju procent av alla mobiltelefoner till återvinning.
Foto: Shutterstock
Fairphone 3.
Foto: Fairphone / Fairphone
Fairphone 3.
Foto: Fairphone / Fairphone
Foto: shutterstock

Sju procent av alla smarta mobiltelefoner som köps lämnas till återvinning, enligt analysföretaget Gartner.

Samtidigt menar samma företag att det förra året väntades säljas omkring 1,9 miljarder smarta mobiltelefoner i världen.

Men det finns sätt att minska sin smarttelefons klimatpåverkan.

Smarttelefoner är sällan så smarta när det kommer till miljöpåverkan. 

Researchorganisationen Swedwatch, som granskar miljömässiga och sociala förhållanden i olika branscher, kom 2016 fram till att det skapas i snitt 86 kilo avfall vid tillverkningen av en mobiltelefon. 

Forskare vid Svenska Miljöinstitutet, IVL, har tittat på vilka delar av mobilens livscykel som påverkar klimatet mest – både under tillverkningen samt användandet av telefonen. De kom fram till att den absolut största delen av de negativa klimateffekterna från en mobil­telefon kommer från tillverkningen av alla ­halvledarkomponenterna i den.

Försöker skapa smartare telefon

Det finns försök att göra mer klimat- och miljösmarta telefoner. För fyra år sedan lanserade det nederländska företaget Fairphone den första, vad de kallar, klimatsmarta mobiltelefonen och ska de släppa en ny telefon som återigen har som mål att vara hållbar och klimatsmart.

Mobiltelefonen, med namnet Fairphone 3, ska enligt företaget hålla länge och är enkla att reparera om olyckan skulle vara framme.

Enligt Nyteknik består telefonen av sju utbytbara moduler, som till exempel batteri, kamerahus och skärm som alla går att beställa via tillverkarens hemsida.

”Bryr sig om människor och planeten”

Företaget har även försökt att använda så hållbara material som möjligt vid tillverkningen av telefonen. Bland ska tenn och volfram som använts vara konfliktfria, guldet Fairtrade och både den koppar och plast som använts ska vara återvunnet, skriver The Verge.

Telefonskaparna har även som mål att förbättra sina inköp av kobolt, vilket återfinns i litiumjonbatterier och som ofta bryts under förhållanden som bryter mot mänskliga rättigheter.

I och med detta menar företaget att Fairphone är till för de som ”bryr sig om människor och planeten”.

Minska påverkan

Analysföretaget Gartner räknade på att det förra året skulle komma att säljas 1,9 miljarder smarta mobiltelefoner i världen vilket är drygt 60 telefoner per sekund.

Ett sätt att minska sin smarttelefons klimatpåverkan är att använda den längre eller se till att den återanvänds när man väl vill byta telefon.

Forskare räknar med att bara drygt 60 procent av alla telefoner som säljs återanvänds och enligt Gartner lämnas bra sju procent till återvinning.

Att reparera och byta batteri i stället för att byta ut telefonen helt och hållet är ett annat sätt att minska telefonens miljöpåverkan.

– Om man förlänger livslängden kommer miljöpåverkan per använd tid att gå ner. Ofta är det glaset som går sönder. Om man byter det kan man förlänga användningstiden för elektronikkomponenterna och spara på klimatutsläppen, säger Tomas Rydberg, forskare på IVL, till Råd & Rön.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.