Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så kan AI bekämpa klimatförändringar

Klimatspecial: ”Vi slösar för mycket resurser”
Foto: Dean Drobot/Colourbox / Dean Drobot/Colourbox
Foto: RICHARD CAREY / ADOBE STOCK

Artificiell intelligens kan hjälpa till att bekämpa klimatförändringen. Det menar några av AI-världens främsta tänkare som nu tagit fram en handfull punkter där tekniken kan användas. 

– AI kan vara ovärderligt, skriver en av författarna i forskningsrapporten enligt The Verge.

Under flera år har många inom AI-världen försökt komma på hur man med denna teknik kan hjälpa till att bekämpa klimatförändringarna. Nu har några av världens främsta tänkare inom AI-området kommit på hur tekniken kan förhindra mänsklig förstörelse av klimatet. 

– AI kan vara ovärderligt för att mildra och förhindra de värre effekterna av klimatförändringen. Men notera att det inte är en omfattande lösning, den politiska åtgärden är också nödvändig, säger författarna enligt The Verge. 

Kan övervaka miljön

I författarnas rapport kommer de med en handfull områden där maskininlärning kan hjälp till att bekämpa klimatförändringen. Områdena kategoriseras efter teknikens potentiella påverkan och huruvida AI är tillräckligt utvecklad för att det ska ge positiva resultat. 

Några av de framstående förslagen är att använda AI för att övervaka miljön. Med hjälp av AI och satellitbilder menar författarna att man kan ange vart problemen med jordbruksutsläpp och avskogning är, och på så vis bekämpa klimatförändringarna. 

”Måste också bestämma sig”

Men trots tekniken menar författarna Demis Hassabis, Yoshua Bengio och Andrew Ng att AI inte är tillräckligt för att kunna åtgärda klimatförändringarna.  

– Vi hoppas att maskininlärning kommer vara användbart för att minska kostnaderna för klimatåtgärder, men mänskligheten måste också bestämma sig för att agera, säger författarna enligt The Verge.

Författarna menar även att maskininlärning kan hjälpa till genom att förutse elproduktionen så att leverantörer på ett bättre sätt integrerar med förnybara resurser och på så vis minskar avfall. 

Ett problem menar författarna att många av de största effekterna av klimatförändring kommer drivas av komplexa system. Dessa system kommer vara ett sånt område där AI kan användas för att förutse extrema världshändelser, och på så vis hjälpa regeringar att skydda sig mot framtida väderhändelser. 

Åtta punkter där AI användas för att bekämpa klimatförändrinen

Bygg bättre elsystem
Maskininlärning kan hjälpa till med att integrera med förnybara resurser och därmed minska avfall.
Övervaka jordbruksutsläpp och avskogning
Satellitbilder och AI kan ange vart utsläppen och avskogning är ett problem. 

Skapa nya kolväten

Maskininlärning kan bidra till att minska globala utsläpp av växthusgaser.

Förutse extrema väderhändelser
AI kan förutse extrema väderhändelser som torka och orkaner.

Gör transport effektivare
Maskininlärning kan göra denna sektor mer effektiv, minska antalet bortkastade resor, öka fordonets effektivitet och flytta frakt till alternativa koldioxidutsläpp.

Minska bortspilld energi från byggnader
Att lägga till några smarta sensorer kan minska energianvändningen med 20 procent i en enda byggnad.

Geoengineer en mer reflekterande jord
Om AI kan göra moln mer reflekterande eller skapa artificiella moln med hjälp av aerosoler, kan vi återspegla mer av solens värme tillbaka till rymden. Men det är ett stort OM.

Ge enskilda verktyg för att minska deras koldioxidutsläpp
Maskininlärning kan beräkna människans koldioxidavtryck och markera små förändringar som de kan göra. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.