Så kan 64 000 ton sjögurkbajs rädda korallrevet

Läkare åtalas för botoxbedrägeri • Aktivist kan få livstid • Se dagens Bara Nyheter.
3 miljoner sjögurkor uppmättes i undersökningen.
Foto: Georgette Douwma / TT NYHETSBYRÅN / Nature Picture Library / www.nat
Forskningsprojektet gjordes i Stora barriärrevet.
Foto: Science Photo Library / TT NYHETSBYR¿N

Forskare har räknat sjögurkor i Stora barriärrevet och vägt deras avföring – sked för sked.

Nu klarnar bilden av sjögurkbajsets roll i korallrevens ekosystem. 

– Det har inte gjorts särskilt mycket forskning kring vikten av dessa djur, säger forskaren Vincent Raoult till The Guardian.

Till följd av klimatförändringarna riskerar jordens korallrev att dö ut. Mängder av forskning görs därför för att försöka rädda det som återstår av dessa artrika ekosystem.

Vissa metoder inom denna forskning skiljer sig mer än andra från mängden. I ett forskningsprojekt i Queensland, Australien har man samlat in och vägt avföring från sjögurkor, skriver The Guardian

– Sjögurkor är inte ett karismatiskt djur. Initialt trodde folk inte att de gjorde så mycket alls, och det har inte gjorts särskilt mycket forskning på vikten av dessa djur och deras avföring i våra revsystem, säger ekologen Vincent Raoult som deltog i forskningsprojektet till The Guardian.

I själva verket har sjögurkor en viktig roll i korallrevens ekosystem. Deras avföring släpper bland annat ut näringsämnen som bidrar till tillväxt hos organismer som alger, och kalciumkarbonat som hjälper korallskelett att växa.

3 miljoner sjögurkor – 64 000 ton bajs

Rent praktiskt inleddes forskningen med att antalet sjögurkor i ett område på nästan 30 000 kvadratmeter i södra delen av Stora barriärrevet kartlades med hjälp av drönare – drygt 3 miljoner sjögurkor uppmättes. Därefter gick forskarna in i labbet och mätte hur mycket avföring enskilda sjögurkor producerar.

– Varje timme satt vi där, tog en sked och samlade in de små avföringsbitarna som dessa sjögurkor producerade, berättar Vincent Raoult för The Guardian. 

Efter insamlingen kunde forskarna räkna ut den totala mängden avföring i korallrevet – imponerande 64 000 ton per år. Med hjälp av dessa resultat hoppas forskarna kunna få större förståelse för vad som hotar korallrevens välmående, utöver klimatförändringarna.

– Om vi vill ha friskare rev kan vi inte ignorera faktumet att sjögurkor försvinner och bara fokusera på klimatförändringar, även om det är ett stort hot mot korallreven. Vi måste se till att också adressera andra problem så som överfiske, säger Vincent Raoult till The Guardian.

TV: Världens största korallrev har dött

Här syns hur världens största korallrev dött: ”Inte värt att se längre”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.