Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så hittar du cykelvägen med minst utsläpp

Tjänsten använder karfunktionen från Google och luftkvalitetsdatan i realtid vägs samman med uppgifter om väder, vind och trafikförhållanden.Foto: Shutterstock.com
– Vi vill ge alla människor möjlighet att själva fatta beslut som gör att vi kan andas renare luft, säger Daniel Nilsson, luftkvalitets- och miljöexpert på Ramboll.Foto: Rosie Alm
Luftburna partiklar i Sverige har minskat med 40 procent sedan 1990 men sedan 2014 har trenden planat ut och de senaste åren har de ökat.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Nu kan du välja cykelrutt efter luftkvalitet. 

Genom en ny sajt får du förslag på de bästa cykelvägarna – utifrån luftdata.

– Vi har tagit fram tjänsten för att vi såg att luftkvaliteten brister på många ställen, säger Daniel Nilsson, luftkvalitets- och miljöexpert på Ramboll. 

Luftföroreningar bidrar till att 7 600 svenskar dör i förtid varje år, enligt en studie från IVL Svenska Miljöinstitutet och Umeå universitet. Forskare ser också att dålig luft kan göra oss olyckliga

I sin nyligen publicerade rapport Problemet med partiklar har Ramboll, med statistik från SMHI, tittat på hur väl svenska kommuner uppfyller det svenska miljökvalitetsmålet Frisk luft. Rapporten fokuserar specifikt på nivåerna av luftburna partiklar, PM10, som är hälsofarliga att andas in.

Rapporten visar att halterna av luftburna partiklar ökar i svenska städer. Sveriges tre största städer Stockholm, Göteborg och Malmö hade höga nivåer av PM10 men det visade sig också att det är totalt 30 städer som inte når upp till miljökvalitetsmålet. 

Bland annat har Visby och Sundsvall lika dålig luft som storstäderna och enligt Ramboll kan mörkertalet kring luftkvaliteten runtom i landet vara stort.

PM10 i luften har minskat med 40 procent sedan 1990 men sedan 2014 har trenden planat ut och de senaste åren har PM10 ökat.

Ny tjänst visar renaste luftvägarna

Den nya tjänsten Happy Commuter är framtagen av Rambolls ingenjörer och är tänkt att göra de osynliga partiklarna i luften synliga. När du skriver in var du är och var du ska visar tjänsten de renaste luftvägarna utifrån regional luftkvalitetsdata i realtid. 

Tjänsten använder karfunktionen från Google och luftkvalitetsdatan i realtid vägs samman med uppgifter om väder, vind och trafikförhållanden.

För att räkna fram den renaste luftvägen väljs upp till tre lämpliga färdvägar till slutdestinationen och en beräkning av luftkvaliteten på tio mätpunkter längs med varje färdväg görs. 

– Vid varje mätpunkt mäts partiklar mindre än 10 mikrometer (PM10), partiklar mindre än 2.5 mikrometer (PM2.5) och kvävedioxidhalten (NO2). Utifrån den insamlade datan beräknar vi ett European Air Quality Index (EAQI) och rekommenderar den rutt med lägst index, säger Daniel Nilsson, luftkvalitets- och miljöexpert på Ramboll.